Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Laika zīmju vērotājs

Šogad cīruļi atlidoja jaunā mēnesī, marta sākumā, pēc kā varēja paredzēt, ka vēl būs slikts laiks. Tā arī notika, Lieldienas bija baltas, kā paredzēju, - stāsta Vilis Bukšs (52). Bet tik lielu sniegputeni gan viņš nebija gaidījis, kaut arī visas zīmes rādīja, ka pavasaris būs garš. Dabas vērotājs, laika zīmju teicējs, gleznotājs un dzejnieks kopš pagājušā gada beigām strādā Viļakas bibliotēkā, aprūpē datorus, raksta dienasgrāmatu internetā, savukārt dabas un laika vērojumus jau gadus 30 apkopo rūtiņu kladēs, kuru pa šiem gadiem sakrājies daudz.

Vilis uzskata, ka daba ir kā interesanta grāmata, kuru jāprot lasīt un izprast.

Zina zīmīgās dienas

Enerģisks, optimistisks, īsts prieka kamoliņš - tā varētu raksturot Vili, kas sagaida pie Viļakas bibliotēkas. Tieši todien bibliotēka saņēmusi Bila un Melindas Geitsu fonda dāvinājumu - astoņus jaunus datorus un divas multifunkcionālās iekārtas. Vilis Bukšs ar datoriem darbojas jau no 1995.gada un uzskata, ka jaunās tehnoloģijas ir dzīves neatņemama sastāvdaļa. Tomēr pats svarīgākais viņam šķiet dabas vērošana.


Laika zīmes viņš ir sācis vērot bērnībā, jo to darījusi viņa vecmāmiņa. Vecmammai gan izdevies precīzāk pareģot laiku nekā Vilim, jo tagad daudz ko dabā mainījusi globālā sasilšana. Pieraksti veidojušies kopš 1975.gada. Vilis uzskata, ka viņš ir kā jūtīgs uztvērējs, kas vēro dzīvo radību, meklē sakarības dabā un pasaulē. Tāpēc laika pareģojumi vismaz septiņos gadījumos no desmit piepildoties. Agrāk strādājis Žīguru kultūras namā, kur ik dienu 10 kilometru turp un atpakaļ braucis uz darbu ar divriteni. Ceļā devies jebkuros laika apstākļos, pat 30 grādu salā. Pa ceļam vērojis dabu.


Laika apstākļi atkārtojoties periodiski, ik pa 7-11 gadiem. "Tas, piemēram, ir 7.aprīlis, Māras diena pēc vecā stila kalendāra, kas senču vērojumos vairāk lietots. Ja 7.aprīlis būs saulaina diena, tad vasara būs krusu un vētrām bagāta, ja 7.aprīlī lietus līst, tad vasarai jābūt salīdzinoši siltai un jaukai. Zīmīgi arī, kā pērkons pavasarī nāk, kā tas virzīsies, no kuras puses. Ja nāk no austrumiem, tad būs sausa vasara, ja no rietumiem, tad - mitra." Vasaru vislabāk esot prognozēt pēc 14.marta, Jevdokijas dienas, pēc kuras spriežot, šogad vasara būšot vairāk sausa. Ļoti nozīmīga diena esot Mokeja diena, 23.maijs: ja ap to dienu ielīst, tad arī Jāņos līs. "Nevajag šogad steigties ar dārzu stādīšanu, jo šis pavasaris vairāk mānīs un maldinās, bet rudens atkal būs garš un silts. Turklāt, ja sala naktīs ap 25.martu, tad sals vēl 40 dienas līdz pat Staņislava dienai, 8.maijam."

Pārsteigumi nebeidzas


Par gaidāmo laiku cilvēki visvairāk sākot interesēties pirms Lieldienām, Ziemassvētkiem, Jāņiem. Tad Vilis nevarot atkauties no telefona zvaniem. Ja prognozes piepildās, tad esot klusums, ja nepiepildās, tad dabūjot pārmetumus. Vairāk jau interesējoties vietējie, bet zvanot arī no lielajām avīzēm.


"To, ka marts šogad nebūs silts, varēja paredzēt arī pēc bērziem, kas dzeltēja no apakšas. It īpaši marta beigas varēja paredzēt pēc septembra beigām. Dabas un sabiedrības procesi tomēr cits citu ietekmē. Atcerieties 1990.gada 4.maiju, kad pasludināja Neatkarības deklarāciju! Rīgā jau ziedēja ievas, pie mums jau 17.aprīlī beidza sēju. Savukārt 1940.gada ziema pirms baigās vasaras bija tik barga, ka izsala augļu dārzi."


Vilis atzīst, ka pat viņam daba sagādājot pārsteigumu pēc pārsteiguma. Ik gadu gājputnu atgriešanās laikā viņš veicot ceļojumu ar divriteni no dzimtā Susāju pagasta Meirovas līdz Vecumu pagasta Borisovai. Šogad vienā dienā redzējis uzreiz septiņus stārķus, arī melno stārķi, zaļžubītes, ķīvītes. Arī māllēpēm jau esot pumpuriņi, un Vilim esot nolūkota viena māllēpju vieta, kur tās sākot ziedēt visagrāk.


Jau vairākus gadus Vilis nodarbojas ar jogas vingrinājumiem pēc paša izstrādātās programmas, meditē, vingro, mazgājas ledainā dušā. Viņš uzskata, ka tas palīdz vērīgāk ielūkoties dabā. "Man ir pašam sava sistēma, un pie tās dzelžaini pieturos. Gulēt iznāk vidēji trīs stundas, bet man organisms ir norūdīts. Naktī kādas divas stundas izpildu vingrinājumus, tad ūdens procedūras, pēc tam divas stundas rakstu, strādāju. Ēdu vienreiz dienā, no rīta tikai glāzi apelsīnu sulas un siera šķēlīti. Dienas laikā tikai kafija, pēc tam ēst sanāk tikai naktī. Un jūtos perfekti, tātad viss ir kārtībā," smejas Vilis. Kā talismanu visu laiku viņš nēsā līdzi stikla bumbiņu, kas aizvietojot cigareti un alkoholu, nomierinot un izklaidējot. "Bumbiņa simbolizē Visumu. Ar to darbojoties, tiek nodarbināti pirksti un muskuļi, domas koncentrējas, tā arī ir kā enerģētiskais starpnieks starp laicīgo un garīgo, tāpat kā rožukroņa krellītes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko