Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Laiks dziedē atmiņu

Ņujorkas universitātes zinātnieki atklājuši, ka pēc nepatīkama incidenta, cilvēkam ir tikai 6 stundas, kuru laikā ir iespēja likvidēt saikni starp negadījumu un baiļu emocijām, raksta BBC.


Pēc zinātnieku domām, briesmīgu atmiņu atcerēšanās atver tā saucamo "rekonsolidācijas logu  - ierobežotu laika posmu, kura laikā sliktās atmiņas var aizstāt ar labām. Darbojoties šajās stundās ar cilvēkiem, kuriem tika veikts šis eksperments, zinātniekiem izdevās tiem neitralizēt viņu nepatīkamās atmiņas.

Eksperimenta laikā zinātnieki, pievienoja elektrodus brīvprātīgo smadzenēm un katru reizi, kad rādīja tiem attēlu ar krāsainiem kvadrātiem ieslēdza elektrisko šoku, lai dalībniekiem pret šo attēlu rastos bailes. Nākamajā dienā, eksperimenta autori centās pašu radītās sliktās emocijas izdzēst no brīvprātīgo atmiņas. Tie rādīja to pašu attēlu, bet bez elektriskās strāvas triecieniem.

Kā izrādījās, tas nostrādāja, bet tikai tajā gadījumā, ja dalībnieki vispirms atcerējās iepriekš rādītās emocijas, un tad ne vēlāk kā pēc 6 stundām, redzēja attēlu bez elektrošoka pielietošanas. Turklāt bija iespējams dzēst bailes uz kvadrātu ar tādu krāsu, kas iepriekšējā eksperimentā izraisīja nepatīkamas sajūtas. Pats svarīgākais ir spēt atšķirt amiņu no realitātes.


Zinātnieki pārliecināti, ka šis pētījums, kas publicēts žurnālā Nature var palīdzēt cilvēkiem, kuri cieš no pēctraumatiskā stresa. Pētnieki skaidro, ka atklājums pierāda ka naturālistiska pieeja ir efektīvāka emocionālās atmiņas pārvaldīšanā nekā medikameni. Pētnieki pārlieicnāti, ka laikam ir daudz svarīgāka loma nepatīkamo atmiņu dziedināšanas procesā nekā sākotnēji šķitis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko