Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Laimīgiem un skumjiem mīlētājiem

Grandiozā celtne ir lielisks fons krāšņām, pozētām fotogrāfijām. It īpaši, ja līdzi seko liela varza preses fotogrāfu. To labi zināja Velsas princese Diāna, kad 1992.gadā kopā ar vīru divpadsmit dienu oficiālā vizītē ciemojās Indijā, taču uz Tādž Mahalu devās viena - kārtīgi apsēdās dārzā un skumjām acīm vērās objektīvos. Redaktori Londonā berzēja plaukstas, lasītāji līdzjūtībā noelsās un šūpoja galvu. Tobrīd vairs nebija noslēpums, ka Diānas un prinča Čārlza attiecībās sākusies krīze, kas vēlāk beidzās ar šķiršanos.

Kur gan citur vēl labāk paust savas sajūtas bez vārdiem? Jā, Tādž Mahals kā mīlas un kaisles simbols bija itin piemērota vieta!

Vēlāk tur paciemojās arī ASV pirmā lēdija Hilerija Klintone - viņu pavadīja tikai meita Čelsija. Tobrīd arī Hilerijas laulību ar Bilu Klintonu aizēnoja dažādi seksa skandāli, kuros bija paspējis iekulties politiķis.

Stāstā par Tādž Mahalu bez romantikas un asarām neiztikt. Tagad jau par patiesību pieņemtā leģenda vēsta, ka baltā marmora templi kā mūža mājas savai sievai Mumtazai uzbūvēja valdnieks Džahāns.

Abi iepazinās, kad viņai bija 19, princim - 20 gadu. Laimīgā laulība ilga 19 gadu un beidzās ar traģēdiju: Mumtaza mira četrpadsmitā mazuļa dzemdībās. Arī no iepriekšējām atvasēm valdnieku pārim izdzīvoja tikai četri dēli un trīs meitas.

Guļot uz nāves gultas, Mumtaza esot lūgusi vīram izpildīt četras lietas. Pirmā - uzcelt templi. Otrā - apprecēties vēlreiz. Trešā - cienīt un žēlot savus bērnus. Ceturtā - viņas kapu apmeklēt katru gadu.

Džahāns izpildīja pirmos divus solījumus. Tempļa būvniecība sākās 1631.gadā un ilga 22 gadus. Tiek lēsts, ka celtniecībā iesaistīja 20 tūkstošus strādnieku. Materiāli tika vesti gan no dažādiem Indijas nostūriem, gan no citām Āzijas zemēm. Baltais marmors nācis no Radžastānas provinces Indijā, jašma (rotakmens) - no Pundžabas, kristāls - no Ķīnas, tirkīzs - no Tibetas, lazurīts -no Afganistānas, safīrs - no Šrilankas. Kopumā baltajā pulētajā marmorā iestrādāti 28 dārgakmeņi un pusdārgakmeņi. Kāds saskaitījis, ka mūsdienās šī būve izmaksātu pusmiljardu dolāru.

Arī galvenie meistari un darbu uzraugi bija starptautiska komanda. Galvenais arhitekts bijis persietis, no toreizējās Persijas (tagad Irānas) bija ieradies arī kaligrāfijas un Korāna tekstu eksperts, centrālo kupolu radīja turks, skulptūras un mozaīkas veidoja mākslinieks no Deli. Galu galā ir sanācis arhitektūras meistardarbs, kurā samijas gan hindu, gan islāma arhitektūras tradīcijas.

Centrālais templis, kurā zem lielākā kupola (sasniedz 70 metru augstumu) novietots princeses Mumtazas sarkofāgs, ir tikai daļa no Tādž Mahala kompleksa. Tā četrus stūros slejas 40 metru augsti minareti, bet apkārt ir plašs dārzs ar ūdens kanāliem, strūklakām un gājēju celiņiem.

Tagad Tādž Mahals ir viens no populārākajiem tūrisma objektiem Indijā. Gadā to apmeklē vairāk nekā trīs miljoni cilvēku. Jau 1983.gadā komplekss tika iekļauts UNESCO pasaules kultūrvēstures pieminekļu sarakstā.

Templis atrodas divu stundu brauciena attālumā no Agras pilsētas, kas atrodas Indijas ziemeļos. Durvis tūristiem ir atvērtas no sešiem rītā līdz septiņiem vakarā katru dienu, izņemot piektdienas. Ieejas biļete ārzemniekiem maksā 979 rūpijas (ap Ls 13). Vietējiem par tām jāmaksā desmit reižu mazāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Mailo, Riči un citi mīluļi meklē jaunas mājas

Ar laikraksta Diena un portāla Diena.lv starpniecību ceram atrast šiem dzīvniekiem jaunas mājas un gādīgus saimniekus. Aplūko bildes galerijā - ja nu kāda ķepaiņa bilde tevi uzrunā un pavisam drīz ...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko