Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Laimīgs Jaunais gads bez paģirām

Viena alkohola deva ir apmēram 10 g absolūtā alkohola. Tas ir aptuveni 330 ml alus, 150 ml vīna vai 30 ml degvīna. Svinību laikā nav ieteicams pārsniegt piecas alkohola devas

Latviešiem visi svētki esot dzeršanas svētki, atšķiras tikai to nosaukumi - tā nesen izlasīju kādā interneta komentārā. Vislabāk, protams, ir svētkos neaizrauties ar glāzīšu cilāšanu, bet ne visiem patiks doma par atturību. Lai daudzās svētku brīvdienas nepaietu žvingulī, der ielāgot, ka iedzert ar mēru ir jāprot.

"Neatkarīgi no tā, cik smalku un dārgu alkoholu liksim svētku galdā, pārmērīgi to lietojot, iznākums būs viens," brīdina Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna. Lai nenonāktu pamatīgā reibumā, jāievēro, ka tā dēvētā viena alkohola deva, kas satur 10 g absolūtā alkohola, no pieauguša cilvēka organisma izdalās aptuveni stundas laikā. Šādu devu, piemēram, satur ierastā glāze (150 ml) vīna, ko būtu ieteicams dzert nelieliem malciņam stundas laikā, nevis vienā paņēmienā. A.Stirna iesaka vakara gaitā nelietot vairāk par piecām alkohola devām, taču dažiem cilvēkiem arī šāds alkohola daudzums var izsaukt smagu reibumu.

"Viss atkarīgs no organisma - jaunam cilvēkam pat pie 0,3 promilēm var būt izteikts reibums. Tāpat, iedzerot tukšā dūšā, var pamatīgi apreibt pat no mazas glāzītes. Sievietes mēdz noreibt daudz ātrāk nekā vīrieši, kuriem organisms satur lielāku ūdens daudzumu. Jāuzmanās arī cilvēkiem gados, kam vielmaiņa strādā lēnāk. Īpaši bīstams alkohols ir tad, ja lietoti medikamenti. Bet sajūta, ka dzēriens neiedarbojas, liecina, ka organisms pie alkohola ir pieradis un nespēj vairs raidīt brīdinājuma signālu, ka laiks pārtraukt dzert," norāda ārste.

Šampanietis un kokteiļi

Vai esat aizdomājušies, kāpēc dāmām garšo šampanietis un citi dzirkstošie dzērieni? Izrādās, ka tie visātrāk uzsūcas organismā. Vieglu reibumu un tam sekojošo jautrību iespējams sajust jau pēc pirmajiem malkiem. Labā ziņa - dzirkstošie vīni arī ātrāk par citiem vīniem spēj izdalīties no organisma, taču sliktā - pēc to lietošanas var sāpēt galva. Gadumijas svētkos iecienīts arī karstvīns, taču jāatceras, ka arī uzkarsēts vīns iedarbojas daudz ātrāk, turklāt tas sasilda mānīgi. Alkohols strauji paplašina asinsvadus un organisms ātrāk atdziest, tāpēc pēc karstvīna lietošanas jāuzmanās ilgstoši uzturēties āra vēsumā.

Vai no alkoholiskajiem kokteiļiem iespējams apreibt ātrāk nekā no "tīras mantas"? A.Stirna atbild, ka kokteiļi bieži vien ir ļoti viltīgi dzērieni. Tiem ir patīkama garša, jo alkoholam pievieno sulas vai sīrupus, tāpēc vienu glāzi gribas nomainīt ar otru. Tā nemanot var izdzert vairāk.

Tikpat viltīgs ir arī alus, turklāt alkohols, ko tas satur, izdalās no organisma daudz lēnāk.

Par regulāru glāzes sarkanvīna lietošanu vakaros, ārste pasmejas - tas ir tikai mārketinga triks. Tikpat labi var ēst vīnogas vai rozīnes, kas satur kāliju, dzert zaļo tēju, kas neapreibina, bet ir labs antioksidants.

Ja iedzerts par daudz

"Brīnumzāles, kas spētu ātri atreibināt, nav izgudrotas. Vislabākās zāles ir miegs un laiks," uzskata A.Stirna. Pastāv uzskats, ka dzēruma pakāpi spēj samazināt, piemēram, aspirīna lietošana, taču tā nav patiesība. "Aspirīns var palīdzēt pret galvassāpēm, kas seko pēc stipra reibuma," atzīst ārste. Nelaba dūša, roku trīcēšana, slikta pašsajūta un arī galvas sāpes - to izraisa alkohola sabrukšanas rezultātā organismā izveidojies acetaldehīds. Lai uzlabotu pašsajūtu, var lietot kofeīnu saturošus dzērienus, iemalkot minerālūdeni, kam pievienota citronu sula un medus. Arī piens palīdz vairot enzīmus, kas sašķeļ indi. Var apēst banānu, kas satur kāliju, dzert tomātu sulu.

Var mēģināt izsaukt vemšanas refleksu, pirms tam iedzerot lielāku ūdens daudzumu, tā skalojot kuņģi. Firmas, kas sola atskurbināt, dara to pašu - tikai organisma skalošana parasti notiek ar sistēmu pievienošanu.

Par to, ka cilvēkam jau radusies atkarība no alkohola, signalizē vēlme paģirās "uzlāpīties" ar jaunu alkohola devu. "Tiem, kam vēl nav izstrādājusies tolerance pret alkoholu, parasti nākamajā rītā pēc krietnas iedzeršanas jau doma vien par alkoholu izsauc nelabumu," komentē ārste.

***

Kā turēties pretim reibumam

1. Nedzer tukšā dūšā. Iedzer tikai tad, kad esi ieturējis maltīti. Treknāks ēdiens mazina iespēju ātri apreibt.

2. Novērtē alkohola stiprumu. Gan dzirkstošie vīni, gan karstvīns var saturēt atšķirīgu alkohola daudzumu - sākot no 7 līdz 14 %, tāpēc pievērs uzmanību pudeles etiķetei.

3. Alkohola iedarbību palīdzēs mazināt glāzē ievietoti ledus gabaliņi, kas kūstot dzērienu atšķaidīs, kā arī aukstu būs grūti izdzert ātri. Palīdzēs arī glāze ar ūdeni, ko iemalkot maltītes starplaikos.

4. Lieto tādus dzēriena pokālus, lai ierastās 125-150 ml vīna glāzes vietā neiztukšotu daudz lielāku alkohola devu no 250 ml glāzes.

5. Aktīvi kusties, svētkos dejo, iesaisties rotaļās, nesēdi tikai pie galda. Kustības paātrinās vielmaiņu, alkohols ātrāk izdalīsies no organisma.

6. Raugies uz dzīvi optimistiski! Drūmā noskaņojumā roka daudz biežāk sniedzas pēc glāzītes nekā tad, ja esi dzīvespriecīgs un aizņemts sarunās ar citiem viesību dalībniekiem.

7. Nesāc lietot alkoholu jau dienas vidū, pagaidi līdz vakaram, jo ap pulksten septiņiem - astoņiem vakarā organismā hormonu līmenis ir pazeminājies, tāpēc alkohols tiek pārstrādāts sekmīgāk. Turklāt līdz pusnaktij atlicis mazāk laika, ir lielākas iespējas, ka svētku salūtu paspēsi sagaidīt neapreibis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko