Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Lasīšana un pārdomas smadzenēm ir gluži kā vingrojumi ķermenim

Mēs dzīvojam ātrās informācijas pasaulē. Mūsu smadzenes tai kaut kā pielāgojas. Tagad kļuvis zināms, ka principā nenovērtējam to spējas attiecībā uz pārmaiņām, raksta laikraksta_ Diena pielikums Senioru Diena_. 

Smadzenes ir tik plastiskas! Un ne tikai līdz trīs gadu vecumam, bet visu mūžu. Zināms, ka vissvarīgākās plastiskās izmaiņas norit bērnībā. Dažas lietas, teiksim, pirmās valodas apguve, var notikt tikai vienreiz. Lai gan var būt arī divas dzimtās valodas, tomēr otra vairs nav tik līdzvērtīga pirmajai.

Līdz šim tika uzskatīts, ka nervu šūnas neatjaunojas. Izrādās - atjaunojas! Turklāt ļoti interesanti - tas atkarīgs no vajadzībām.

Ja smadzenes izmantojam, nodarbinām, tad tajās visu laiku veidojas nervu šūnas. Tāpēc, piemēram, pat cilvēks, kuram bijis insults un kurš desmit gadu bijis uz gultas, 90 procentos gadījumu varēs piecelties un atkal staigāt. Bet šādai rīcībai vajadzīga motivācija, smadzenes neatlaidīgi jātrenē, jāvingrina.

Ja cilvēks nevar kustināt ekstremitātes, viņam sešas stundas dienā - bez brīvdienām - tās jākustina domās. Un tad viņš piecelsies! Ievērojamā ukraiņu zinātnieka biofiziķa Oļega Krištaļa atklājums* apliecina gara spēka milzīgo nozīmi stipras veselības uzturēšanā.

Mēs zinām savas vājības, bet neapzināmies savus spēkus. Domu spēks ir bezgala liels un veltīgi nepazūd, jo prāts skatās tūkstoš acīm un domām piešķir spožumu, ko sasilda sirds. Prasme vadīt savus spēkus ir pārāka par visu, lai nepiedzīvotu bēdas, kas izdaiļo tikai vēžus. Lasīšana un pārdomas, nepalienējot gaiļa balsi, smadzenēm ir gluži tas pats kā vingrojumi ķermenim, jo pacilā dvēseli un modina cēlsirdīgas jūtas, uzlabo dzīves kvalitāti - sevišķi senioriem. Tāpēc īpaši svarīgi izmantot nacionālo dārgumu garīgās vērtības bibliotēkās.

Pasaules bibliotēku sarakstā, ko sastādījusi Diseldorfas Henriha Heines vārdā nosauktā universitāte, pirmā vieta piešķirta Vankūveras publiskajai bibliotēkai. Tā esot visskaistākā. 1995. gadā uzbūvētā septiņstāvu taisnstūra kulta ēka ārēji ļoti līdzīga Kolizejam Romā. Sienu un griestu apdarē, noformējumā izmantots stikls, tāpēc lielā gaismas plūsma celtni padara it kā vieglu, ēterisku.

Vispār bibliotēkas tika vērtētas 32 pilsētās. Līderu piecniekā iekļuva arī Čikāgas, Sanfrancisko, Šanhajas un Toronto lasītavas. Pēdējās pozīcijas tika Frankfurtei, Londonai un Dubajai.**

Diez, kā ārzemju eksperti novērtēs mūsu jauno Gaismas pili? Kādā vietā to ierindos starptautiskajās reitingu tabulās?

*Avots - Kanādas avīze Mist, 2013. gada 32. numurs un 2014. gada 3. numurs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko