Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Lauki, kur saēsties zemenes

Nekad dzīvē dienas vidū neviens tik nemanāmi nebija piekļuvis manai kreisajai krūtij. Pēkšņi sajutu, ka uz tās ar flomāsteru tiek kaut kas zīmēts. Kad bija tapis sarkans punkts, nojautu, ka tā būs zemene. Skrap skrap ar violeto flomāsteru tika uzzīmētas zemeņu sēkliņas un lakstiņš. "Tas ir zīmogs, ka esat bijusi Zemeņu Krastiņos," teica saimniece Anita. Jā, TVIzklaide pašā zemeņu laikā viesojās Krāslavas rajona Kastuļinas pagasta Zemeņu Krastiņos, jo tā ir vieta, kur viss saistīts ar zemenēm: pirts, maskas, maltītes, tērpi, šķīvji, dvieļi, sapņi. Tā, ka sarkans gar acīm!

Samagonka un gurķis


Doties uz Latgali jau vien ir piedzīvojums, turklāt vēl uz tik skaistu vietu kā Krāslavas rajons. Pa labi ezers, pa kreisi un vēl priekšā zils klājums. Mazas, šķības, gaiši zili krāsotas mājiņas ar baltiem un cakainiem logiem, milzu baznīcas, kas pēkšņi iznirst savā varenībā visneiedomājamākajās vietās.

Pa ceļam piestājam atpūtas kompleksā Aglonas Alpi, lai cita raksta sakarā apjautātos par inflācijas ietekmi uz tūrisma nozari. Saimniece Mihalina stāsta, ka mazāk kļuvis latviešu ceļotāju, taču ārzemnieku — vairāk. Viņi gan kritizējot Latgales zemes ceļus, kas esot grubuļaini kā veļas dēlis un atstājot aiz sevis atombumbas sprādziena cienīgus putekļu mākoņus.

Sliktos ceļus atsver latgaliešu viesmīlība. Lai arī Aglonas Alpos piestājām uz pusstundu, tas izvēršas par divām stundām. Latgalē nedrīkst steigties, kā saka saimnieks Juris: "Kā dundurs, kam smilga dibenā." Latgale ir jābauda, citādi saimnieki domās, ka necienāt viņus. No Aglonas Alpu saimniekdēla kāzām vēl ir aizķēries šašliks, samagonka, zutis, mazsālīti gurķīši un Krāslavas alus, kas iegulst mūsu automašīnā trīslitru burkas formā. Tā sēdēt Cirīšu HES ūdenskrātuves krastā ir sasodīti labi. "Un skatīties uz Kalvīša ūdeņiem," saimniece piebilst, ka HES pieder bijušajam premjeram.

Zemeņu karaļvalsts


Zemeņu Krastiņi ir īpaši ar sagaidīšanas veidiem. Ja braucat ar autobusu, tad uz pieturu jums pakaļ aizbrauks ar laivu, jo brīvdienu māja ir tieši otrpus Geraņimovas Ilzas ezeram.

Mēs braucam pa ceļu, kas bija izdaiļots sarkanām kartona zemenēm, un pagalmā sagaidīja Zemeņu princese un princis — zemenīgi tērptā Patrīcija un Raimonds. Mamma Anita, arī tērpusies sarkanā, vedina mūs uz Zemeņu taku. Vispirms jāmin mīklas, tikai tad var tikt tālāk. Tad gar raganiņām un viņu slotiņām, cauri mežam un meža zemenēm līdz ezera krastam, kur mūs sagaida Zemeņu ragana. Viņa mūs per ar bērza slotām par to, ka kaut reizi dzīvē esam ēduši poļu vai spāņu zemenes. To vietā mums piedāvā saldējumu ar zemenēm un magoņu sēkliņām.

Nākamā atrakcija: šaut mērķī — zemenē ar mazu šautenīti. Nemaz tik vienkārši nav. Kad tas darīts, Anita ņem klēpī akordeonu, un mēs visi dancojam. Beigas ir vispatīkamākās — mālu un zemeņu spa. Vispirms iebrienam ezerā basām kājām, uzkuļam baltos mālus, kas zem kājām, un stāvam. Kājas kļūst pelēcīgas. Anita stāsta, ka baltais māls noņem spriedzi un palīdz uzlabot pašsajūtu. Gluži tāpat kā zemeņu maskas. Mērcu rokas zemeņu masā un klāju uz sejas. "Acis taisiet ciet! Zemenes satur trīs aminoskābes, tāpēc acis jāsargā," saka Anita. Cik ilgi tāda maska jātur? Jāmazgā nost, nesagaidot brīdi, kad sāk piekalst. Šādu procedūru vislabāk esot veikt kopā ar pirtī iešanu. Šāda Zemeņu takas iziešana maksā Ls 1,50. Zemeņu Krastiņos pieejama vēl kāda īpaša iespēja — par 50 santīmiem var paslaukt govi Sidniju.

Kad rēvija beigusies, Anita aicina pie galda. Siltas plānās pankūkas ar saspaidītām zemenēm ar cukuru. Mmmm! Mājas jogurts, rožūdens un svaiga piparmētru tēja! Zemenes var ēst arī no vagas, taču šogad lauks tā izkaltis, ka mums tās nācās krietni pameklēt.

Kamēr ēdam, Anita mūs masē ar čiekuru, mīklas rulli un karoti. Tas viss esot enerģijai un labsajūtai. Tā vien šķiet, ka Anita pati ar savu enerģiju varētu viesus izmasēt kaut ar krēslu vai skapi, un viņi aizbrauktu smaidoši.

P.S. Anita zem zemeņu paplātes bija palikusi lapiņu "Velomaršruts Iepazīsti Krāslavu". Tās otrā pusē bija savilkta bilance, cik atpūta izmaksājusi kādai sešu cilvēku kompānijai…

***

Zemeņu lauki, kur piestāt


Limbažu rajona Viļķenes viesu mājas Vīnkalniņi (Laumas) zemeņu lauks, kur viesojos pērn, ir pasakains. Tajā viesiem ļauj pašiem lasīt zemenes no vagas un ēst pilnu vēderu. Cena — ap Ls 1,80/kg. Iepriekš piezvanīt saimniecei pa tālr.29175068; karte atrodama www.laumas.viss.lv.

Valmieras rajona Kauguros z/s Svitkas zemenes novāc pirmdienās, trešdienās un piektdienās. Pēcpusdienā, iepriekš piezvanot saimniekam Modrim (29478125), zemenes var iegādāties par Ls 2,5—3 kilogramā.

Tukuma rajona Pūrē zemenes var iegādāties Pūres dārzu augļu noliktavas veikalā. Tā darba laiks darbdienās plkst.8—17, sestdienās plkst.8—15, cena ap Ls 2/kg. Braucot no Rīgas, netālu no zīmes, kur Pūre beidzas, iepretim benzīntankam jāmeklē ceļš pa labi. Pārsimt metru no šosejas būs pelēkzaļa angāra tipa ēka, tā arī īstā.

Saldus rajona Muceniekos, kas atrodas aptuveni 3 km no Jaunlutriņu centra zemeņu lauku labprāt parādīs Ligita (29199241)

Ogres rajona Ikšķiles Aizalksnas 2 saimniece Viktorija (29177071) teic, ka ogu ir daudz un, lai pie tām nokļūtu, no Ikšķiles dzelzeļa pārbrauktuves uz Tīnūžu pusi jābrauc 4 km.

Info: Latvijas Augļkopju asociācija

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko