Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Lelde Stumbre: Bērzu sulas

Kādā saulainā aprīļa dienā, kad miermīlīgi sēdēju zem savas mājas lielā, vecā bērza, kaut kas sāka pilēt man tieši uz galvas. Pavirzījos tālāk, un pēc brīža blakus jau bija izveidojusies maza peļķīte. Tad sapratu — sulu laiks ir klāt. Ne tikai klāt, tas jau rit pilnā sparā! Bērzu un kļavu sulas ir mūsu pavasara uzmundrinātājas, no tām nekādā ziņā nevajadzētu atteikties.

Pavasaris ir skaists ne tikai ar silto laiku un maigo zaļumu, bet arī ar straujiem vējiem, vēsām naktīm un vitamīnu trūkumu, kas bieži izraisa arī depresīvu noskaņojumu, nogurumu un saaukstēšanās vilni. Tam visam pretī var stāties bērzu un kļavu sulas. Tās gan būtu tagad jādzer vismaz divi litri dienā! Turklāt uzreiz no bērza, bez kādām piedevām. Nekas tīrāks, spēcinošāks un vajadzīgāks pašlaik mūsu ziemas nomocītajam organismam nav labāk! Vēlāk, kad sulu straujums būs aprimis (tas notiks, tikko parādīsies zaļās lapiņas), var iemest tajās gan kādu rozīni vai jaunos upeņu dzinumus (nekādā ziņā ne cukuru!) — tie saglabās sulu gardu visu vasaru. Protams, sulas vajadzētu glabāt tikai stikla burkās un kādā vēsā vietā. Mazāk zināmas ir kļavu sulas. Tomēr kļavu sula ir ne mazāk spēcinoša un attīroša kā bērzu sula. Vienīgi — bērzu sulas mēs varam un mākam saglabāt visu vasaru, ar kļavu sulām tas nav tik vienkārši, tās vēlams izdzert vispirms. Kļavu sulas garša ir izteiktāka, un man nav izdevies to saglabāt vasarai. Pavasarī sevišķi mēs, sievietes, atkal ķeramies klāt diētām, attīrīšanās kūrēm un citiem skaistumkopšanas pasākumiem — tad nu svaigās bērzu un kļavu sulas ir vienkārši neatsveramas. Es sulas pat lietoju ūdens vietā, kad vāru tēju vai pat kafiju, mazgāju tajās seju, skaloju zobus. No sulām var veidot kompreses, ko likt uz acīm, likt nogurušas kājas sulu vanniņās, cienāt draugus, radus un mēģināt iemānīt bērniem. Tomēr, kad pieejat pie bērza, kurā taisāties urbt caurumu, atcerieties — bērzs ir dzīvs un arī nākamgad viņš būs gatavs pakalpot. Sagatavojiet labu, kārtīgu koka tapu, pa kuru tecināsiet sulas un vēl otru — ar kuru saudzīgi vēlāk aiztaisīsiet caurumu bērza stumbrā. Esiet veseli!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko