Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Lelde Stumbre: Iepirksimies zaļi!

Nupat jau iepirkāmies, vai ne? Svētkus sagaidījām pie klātiem galdiem, ar dāvanām, eglītēm un visu, kā pienākas.

Bet nu - jaunais gads. Pieņemti lēmumi, ciešas apņemšanās, nostiprināta ticība, ka šogad būs citādi. Protams, labāk. Atšķirībā no šīs pasaules varenajiem mēs, vienkāršie ļaudis, nez kādēļ ticam, ka būs labāk, nevis sliktāk. Un arī savā dzīvē spējam īstenot reālu ekonomisko režīmu, kas, ja tā padomā, patiesībā vienmēr iestājas tieši pēc 1.janvāra neatkarīgi no ķezas, ko ievārījuši valsts vadoņi.

Iepirkšanās trakumu var krietni piebremzēt, ja, ieejot lielveikalā, būsim mazliet apdomīgāki. Pastāv tāda lieta - zaļais patēriņš. Tas nozīmē - neiepērcies nevajadzīgi! Pērc tikai Latvijas preces un tādas, kuras ir videi un cilvēkam draudzīgas! To var ieviest gan mājās, gan darbavietā. Ejot uz lielveikalu, rokās cieši turi sarakstu! Tas mobilizē. Ja tajā rakstīts "piens, olas, maize, sāls", tad, ja roka stiepjas pēc šokolādes vai smalkmaizītes, kļūst drusku neērti pašam no sevis. Pirkumu saraksts nepielūdzami runā pats par sevi - jāpērk tikai tas, kas tur rakstīts. Katrs, protams, zinām, ka labāk pirkt produktus lielākos iepakojumos - tas noteikti ir lētāk. Saraksts jūsu rokās ierobežos pirktkāri pēc dažādiem būtībā nevajadzīgiem niekiem.

Ja tomēr jāpērk putekļsūcējs, gludeklis, velosipēds vai traki gribas videoaparatūru? Sarunāsim ar radiem, labiem draugiem vai kaimiņiem - pirksim kopā un lietosim pa kārtai. Iznāks lētāk un arī videi draudzīgāk.

Pavasaris tuvojas, un dārzu īpašnieki varētu pieņemt skaistu, lakonisku lēmumu - šogad dārzā atradīšu vietu, lai iesētu burkānus, kāļus, pupiņas un, protams, zaļumus. Pašaudzēti dārzeņi būs labs pienesums ikdienas pārtikas grozam, bet, ja dārza nav, pat uz palodzes vai balkona var iekārtot mini siltumnīciņu.

Un pēdējais padoms: nepazemojiet sevi un savu ģimeni - nepadariet lielveikalus par brīvā laika pavadīšanas vietām! Tas ir nožēlojami. Skumji redzēt nomāktus vīriešus, kuri bezcerīgām sejām sēž lielveikalu vidū, gaidot sievu un bērnus. Neiznīciniet skaisto paradumu, kad ģimene pusdieno mājās pie kopēja galda! Lielveikala restorānā par ne pārāk gardu maltīti samaksāsiet vismaz trīs reizes vairāk nekā par mājas ēdienu.

*

Viss par zaļo patēriņu:

www.zbzeme.lv

www.ptac.gov.lv

www.pateretajacelvedis.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko