Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Lelde Stumbre: Man mājās silti. Kā tev?

Lai nu kāda, bet vēl trīs mēnešus pie mums būs ziema. Un nekad nav par vēlu domāt, kā mājā saglabāt siltumu.

Ko varam darīt lietas labā tūlīt un tagad? Galvenie siltuma zaudēšanas vaininieki parasti ir logi. Ja vecie logi nomainīti pret pakešu logiem, telpa uzreiz kļūst par pāris grādiem siltāka. Ja tomēr dzīvojam ar vecajiem logiem, ir vērts pat tagad saņemties un tos siltināt. Sākumā tos nomazgāsim, tad ar celtniecības putām aiztaisīsim lielākus caurumus vai šķirbas, bet pēc tam - logus rūpīgi aizlīmēsim. Veikalos pieejams gan pašlīmējošais papīrs (tieši papīrs viegli dzeltenīgā krāsā, nevis spilgti baltās lentes), gan mīkstās lentes, kuras iespiež starp logiem. Es lietoju abus - gan papīra strēmeles, gan mīkstās lentes. Pēc ārējā loga aizlīmēšanas starp logiem jāieliek mīkstas drānas rullis. Bet logs domāts arī telpas vēdināšanai, tāpēc aizrautībā nevajadzētu aizlīmēt visu logu. Vienu vērtni jāatstāj brīvu.

Aizlīmējot logus, efekts ir pat dzirdams, jo samazinās arī ielu troksnis.

Ja telpās ir radiatori, arī tiem var "palīdzēt". Pirmkārt, neļaut pārklāties ar putekļiem - katrs puteklītis aiztur siltumu. Otrkārt, atcerieties, ka biezie aizkari, kas nosedz radiatorus, nosedz arī siltumu. Un istabā nonāk tikai daļa no vajadzīgā daudzuma. Gribam radiatoru siltumu vēl pastiprināt? Celtniecības veikalos var nopirkt folijas loksnes (nejaukt ar pārtikas foliju). Aizliekot tās aiz radiatora, siltums tiek pastiprināts.

Remontējot telpas, ko parasti darām siltajā laikā, ir vērts atcerēties, ka dzīvojam ziemeļos un noteikti būs ziema. Tādēļ labāk turēties pie siltajiem krāsu toņiem - tie ziemā radīs siltuma sajūtu. Arī koka grīdas būs tīkamākas par jebkuru krāšņu flīžu rakstu. Nevajadzētu par zemu novērtēt paklājus. Mans dzīvoklis atrodas mājas pirmajā stāvā, un dzīvojamo istabu grīdas nosegtas ar bieziem paklājiem, kurus, iestājoties siltam laikam, varēs sarullēt un noņemt. Toties ziemā, ko nu liegties, tie rada mājīguma sajūtu.

Privātmāju īpašnieki bieži neapkurina telpas, kurās pa ziemā nedzīvo. Tā ir kļūda. Vismaz reizi trijās dienās tās tomēr jāapsilda, jo no tā iegūst visa māja. Neapkurināta istaba aiz sienas vairo aukstumu, nemaz nerunājot, ka gāzes piegādei, kaut minimālai, tomēr jābūt. Lielākā salā radiatori mēdz plīst.

Aizvērsim durvis uz silto istabu vai virtuvi. Kas nekait no tās pa logu raudzīties uz piesnigušo dārzu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko