Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lido, kož, atsaucas uz vārdu un filmējas

Jeļena Kustova: sīkie grauzēji un putni ir kā mazi bērni, kas visu laiku jāpieskata.

Viņnedēļ sāku pārcilāt prātā, kādus retus vai pavisam parastus dzīvniekus un putnus aizvadīto gadu laikā esmu sastapusi dzīvnieku kolekcionāres, dekoratīvo putnu audzētavas Putnu impērija īpašnieces Jeļenas Kustovas dzīvoklī Rīgā un vasarnīcā Saulkrastos. Ikreiz viņa pārsteidz ar kādu jaunu "ģimenes locekli". Šajā godpilnajā kārtā tikuši iecelti jenots un ausezis, melnās vistas un pitons, kovārnis un dekoratīvās žurkas, kanārijputniņi, baloži un amadīni. Kādi jaunumi atkal Jeļenas mājās?

Planē un kož

Jeļenai ir neptverama mīlestība uz visu dzīvo radību. Aizraušanās sākusies bērnībā, un brīvajā laikā meitene visbiežāk bijusi sastopama Rīgas zooloģiskajā dārzā: "Tā bija mana sapņu pasaule realitātē."

Jau daudzus gadus kolekcionāre bieži dodas uz starptautiskām dzīvnieku izstādēm gan rietumu, gan austrumu virzienā. Nupat atgriezusies no izstādes Slovākijā. Viņas prombūtnes laikā visu dzīvo radību pieskata bērni pusaudži Nadja, Pjotrs un Eduards. Viņi ir gana zinoši un praktiski apmācīti, tāpēc prombūtnes laikā Jeļenai sirds mierīga – mājās viss būs kārtībā!

Šoreiz tieku iepazīstināta ar mazo planētājkuskusu Jupiteru, gadu veco kovārni Galu un dekoratīvajām žurciņām. Jupiters pie Jeļenas nonāca pēc tam, kad cilvēki, kas zvēriņu neapdomīgi iegādājās Dino Zoo veikalā, nevarēdami samierināties ar kuskusa aktīvo nakts dzīvi, bija laimīgi, atdevuši viņu kolekcionārei.

Jupiters aizmidzis savā šūpuļtīklā, un Jeļena viņu modina, turot rokās zvēriņa kārumu – miltu tārpus. Viņa skaidro: "Iztraucēts miegā, izmēros mazais radījums savu neapmierinātību spēj izteikt Zeva cienīgā balsī!" Par laimi, es šīs skaņas nedzirdēju, jo kuskuss enerģiski tukšoja pasniegtos tārpus. Pēc maltītes noglāstu "zevu" – kažoks tam kā biezs samts, nadziņi asi kā adatas, sānos plata ādas kroka, kas kuskusam dabā ļauj planēt no koka uz koku reizēm pat 50 m attālumā! Rokā paņemts, Jupiters ar tvērējasti, kas būtībā darbojas kā piektā "roka", aptver manu delmu. Kolekcionāre brīdina – šim mute esot pilna ar zobiem, tāpēc dažreiz kožot, bet ne līdz asinīm, taču sajūta tik un tā nepatīkama.

Diemžēl mazo planētājkuskusu izdzīvošana uz mūsu planētas ir neskaidra, jo nezināmu apstākļu dēļ uz desmit vīriešu kārtas zvēriņiem dzimst tikai viena sieviešu kārtas būtne. Kuskusa dzīves ilgums ir aptuveni desmit gadu. Dabā viņi sastopami Austrālijā, Jaungvinejā u. c. Ļoti vērīgs un nesteidzīgs apmeklētājs mazo planētājkuskusu var mēģināt ieraudzīt Rīgas zoodārza Tropu mājā.

Zilpelēki mirdzošais nedarbnieks

Kamēr istabā «intervējam» Jupiteru, virtuvē dzirdama skaļa rosība. Desmit gadu vecais mājas strazds būrītī atkārto savu vārdu Skvošs, Skvošs, bet blakus būrī gadu vecais kovārnis Gala aktīvi spodrina jau tāpat mirdzošās spalvas. Kovārnis ir viens no mazākajiem putniem vārnu ģintī. "Mūsu Gala ir personība," teic Jeļena. Putnu viņai pirms astoņiem mēnešiem piedāvāja kāda Rīgas veterinārā klīnika – kovārnim esot rahīts, viņš nelido. Tagad lido gan! Jeļena izlaiž Galu no būra, un putns pārlido uz ledusskapi, pēc tam uz kolekcionāres plecu. Brīvībā Galu vairs nevar palaist, kaut viņš ir pilnīgi vesels, jo putns nebaidās ne no mašīnām, ne cilvēkiem, ne kaķiem.

Kovārnim ir tumšas acu zīlītes, ko apņem gaiša varavīksne. Putns ir dzīvespriecīgs un zinātkārs. Jeļena priecājas, ka Gala labi iejuties ģimenē, komunicē ar visiem, "taču putns ir kā mazs bērns, kas visu laiku jāpieskata. Izlaists viņš var sasisties pret stiklu, izlidot laukā pa logu, ja uzlidojis augšā uz durvīm, viņu nejauši var stipri savainot". Gala ir nedarbnieks. Kovārņa upuru skaitā ir, piemēram, mazās, tikko dzimušās dekoratīvās žurciņas. Kolekcionāre atceras: "Reiz pamanīju, ka pazūd viena žurciņa, tad otra. Izrādās, Gala zaga žurkulēnus, izvelkot tos no būra un noknābājot. Vēl viņam patīk knābāt Skvošu, zagt spīdošas lietas."

Apskaužama kinokarjera

Intervijas laikā tiku pie darba traumas – man pirkstā iekoda dekoratīvā žurka Ļusja. Iespējams, viņa pirkstu noturēja par siera gabaliņu. Žurkas uz zemes dzīvojušas jau ilgi pirms cilvēkiem, taču tikai pagājušajā gadsimtā atklāja, ka grauzējus var pieradināt un turēt kā mājdzīvniekus. Mūsdienās gudrie, emocionālie, zinātkārie zvēriņi ir daudzu cilvēku iemīļots mājdzīvnieks. Vienīgais mīnuss – žurkas mūžs ilgst tikai nieka trīs gadus.

Simpātiskie grauzēji viegli pielāgojas saimnieka dzīves ritmam, atsaucas uz vārdu un pat… filmējas. Piemēram, Ļusja piedalījusies režisores Lailas Pakalniņas filmā Ausma. Jeļena atceras: "Uzņemšanas grupa diezgan ilgi meklēja trīs dabīgas krāsas pelēkas žurkas, jo īstās žurkas nav iespējams nofilmēt, bet atšķirībā no dekoratīvajām baltajām pelēkās ir liels retums. Man viena ir, divas aizņēmos no paziņām, un devāmies uz Tukuma apkaimi, kur kādā vecā mājā notika filmēšana. Žurciņas uzvedās kā īstas kinoaktrises, nepieciešamais tika nofilmēts, bet beigās viena "aktrise" pazuda. Es biju izmisumā, un visa grupa meklēja zvēriņu. Atmetām ar roku tikai vēlā vakarā, jo žurciņa ielīda aiz neizkustināmi smaga veca skapja. Liels bija mans pārsteigums, kad nākamās diena pēcpusdienā filmas producents pazudušo pārveda mājās. Kinogrupas cilvēki bija aizbraukuši, meklējuši un saukuši žurciņu, un viņa pati pienāca!"

Jeļenas Kustovas putni un zvēri bieži piedalījušies fotosesijās un filmēšanā. Viņas kraukļi filmējās britu raidsabiedrības BBC seriālā Karš un miers, pirms trim gadiem kolekcijas zirneklis, krauklis, baltās ūbeles un baloži piedalījās baltkrievu režisora Sergeja Lozņicas filmā Miglā un klipā par reperi Džoniju Boiju. Kolekcionāre domā, ka katrai dzīvai radībai ir intuīcija: "Filmēšanā parasti viss sanāk jau pirmajā dublī, kad mani "aktieri" vēl nav noguruši, bet fotosesijās jāgaida, kad putni nomierināsies. Reiz tika filmēts mans karaliskais pitons Duņaša. Režisors teica – "un tad čūskai te jāslīd uz priekšu kameras virzienā"! Kā lai es to izskaidroju čūskai? Ļoti uztraucos, bet Duņaša visu izpildīja jau pirmajā piegājienā! Citā reizē mani baloži filmējās reklāmas klipā Dobeles dzirnavniekā pie elevatora! Atkal viss tika uzfilmēts pirmajā reizē, bet divi baloži vairs neatgriezās. Laikam jau viņiem dikti iepatikās dzīvot barā un pie "pilnas siles"."

Lūk, kādas radošas personības!  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko