Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Lietuva izaicina riteņbraucējus

Lietuvā gar jūras piekrasti atklāta riteņbraukšanas trase, kuras garums ir ap 200 kilometru. To veido trīs posmi: pirmais savieno ziemeļu Būtiņģi ar Klaipēdu, otrais - Klaipēdu un Nidas pilsētu Kuršu kāpās, bet trešais stiepjas no Klaipēdas uz Rusni piekrastes dienvidu daļā.

Trīs miljonus eiro (ap 2,1 miljonu latu) izmaksājušais projekts īstenots Phare programmā. Par šo naudu veikta rekonstrukcija 25 km garā riteņbraukšanas trases posmā, izvietotas 533 īpašās ceļa zīmes. Jūras piekrastē riteņbraukšanas celiņa platums dažviet ir pat 2-3 metri, gar trasi izveidoti apstāšanās laukumiņi, īpaši stendi, soliņi un vietas, kur nolikt velosipēdu.

Lietuvas Tūrisma departamenta darbiniece Lina Matulevičūte sarunā ar Dienu stāsta, ka riteņbraukšanas trase, kas vijas caur piecām piejūras pašvaldībām, jau drīzā nākotnē varētu pievienoties Eiropas projektam Eurovelo. Trase jau tagad atbilst visiem standartiem, atliek tikai to attiecīgi marķēt. Tūrisma departaments uzskata, ka piekrastes riteņbraukšanas trase ir labs piemērs visai Lietuvai, īpaši ņemot vērā drošības jautājumus un riteņbraucēju nošķiršanu no autotransporta kustības.

Veloceliņš no Būtiņģes līdz Klaipēdai ir aptuveni 50 kilometru garš. Tas stiepjas caur Piejūras reģionālo parku un Palangu. Ceļa posmā no Palangas līdz Klaipēdai velotūrisma piekritēji varēs izvēlēties divus dažādus maršrutus - vai nu kultūras un dabas maršrutu, vai arī dabiskās jūrmalas maršrutu. Nemirsetas ciema apkaimē izveidots skatu laukums, un no desmit metru augstuma skatienam paveras brīnumskaista ainava. Ceļotāji, kuri dosies braucienā pa Lietuvas piejūras trasi, tūrisma informācijas centros varēs saņemt veloceliņa karti, bukletus un plānus, kas palīdzēs saplānot un īstenot savu ceļojumu.

Aptuveni 50 km garš ir arī posms no Klaipēdas pa Kuršu kāpu līdz Nidai.

Trešais trases posms aptuveni 110 kilometru garumā no Klaipēdas gar Kuršu jomas austrumkrastu un Nemunas deltu vedīs līdz Rusnes salai.

"Tūrisma departaments par šo riteņbraukšanas trasi izplatījis daudz informācijas ārzemēs, kur ziņas saņēmuši 3000 adresātu. Par šo projektu uzzināja ne tikai žurnālisti, bet arī tūrisma speciālisti, un mēs esam saņēmuši daudz labu atsauksmju," stāsta L.Matulevičūte. Pēdējā laikā velotūrisms Lietuvā kļuvis ļoti populārs, cilvēki bieži interesējas par īpašiem riteņbraukšanas maršrutiem. Tūrisma nozares speciālisti izteikuši cerību, ka pēc piejūras velotrases atklāšanas ceļojošo riteņbraucēju skaits palielināsies vismaz par 50%.

Lietuvā ar velosipēdu iespējams ceļot ne tikai gar jūru - valstī ir arī citas riteņbraukšanas trases. Vienas no interesantākajām izveidotas Aukštaitijas un Dzūkijas nacionālajos parkos. Taču speciālisti secina, ka šajos rajonos ir atsevišķi maršruti, bet nav vienotas ceļu sistēmas. Vislabāk iekārtotās riteņbraukšanas trases ir dažu pašvaldību teritorijā, piemēram, Viļņas piepilsētās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Mailo, Riči un citi mīluļi meklē jaunas mājas

Ar laikraksta Diena un portāla Diena.lv starpniecību ceram atrast šiem dzīvniekiem jaunas mājas un gādīgus saimniekus. Aplūko bildes galerijā - ja nu kāda ķepaiņa bilde tevi uzrunā un pavisam drīz ...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko