Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Mani mīļie bandīti

Viņa ir jauka, laipna, smaidīga, izpalīdzīga, vienkārši nr.1, - ar šādiem vārdiem Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas 6.nodaļas māsiņu Ilonu Kurloviču bijušie un esošie pacienti pieteikuši akcijai Meklējam sirdsmāsiņu. Pašai I.Kurlovičai gan par akciju ir divējādas izjūtas - no vienas puses, jauki, ka māsiņām tiek pievērsta šāda uzmanība un tādējādi popularizēta šī profesija. No otras puses, izceltas tiek tikai dažas, kaut patiesībā it visas māsiņas būtu pelnījušas šādu attieksmi, pārliecināta I.Kurloviča. Nestrādā tikai naudas dēļ

I.Kurloviča Bērnu slimnīcā strādā jau 22 gadus. Atšķirībā no daudzām citām māsiņām viņa visu laiku nav strādājusi vienā nodaļā. Iepriekš strādājusi lielāktoties nodaļās, kur ārstējas bērni ar dažādām infekcijas slimībām. "Tas bija daudz grūtāk nekā šajā - 6.nodaļā. Tur darbs bija visu diennakti, gandrīz vai kā reanimācijā," atceras I.Kurloviča. Taču uz 6.nodaļu, kur ārstējas bērni pēc operācijām, ar endokrinoloģijas un gastroenteroloģijas diagnozēm, viņa aizgājusi ne tāpēc, ka iepriekšējās nodaļās darbs būtu bija smagāks kā te. "Es vienkārši nevarēju strādāt diennakts dežūras, jo mazā meitiņa sāka mācīties, arī pārējie bērni mācās. Tā kā vīram arī darbs ir līdz vēliem vakariem, nevarēju pieļaut, ka bērni vakaros ir pilnīgi vieni," saka I.Kurloviča.

Tagad, kad strādājot tikai dienas maiņā, I.Kurlovičas alga esot mazāka, nekā būtu, ņemot arī nakts maiņas. Taču tas, ka viņa tomēr slimnīcā palikusi, liecinot, ka "strādāju ne tikai naudas dēļ".

Neesmu burve

Kas tieši piesaista šajā māsiņas darbā? "Bērni. Man visu mūžu ir patikuši bērni. Man vienmēr ir gribējies, lai man būtu bērni, un man arī ir trīs bērni," saka I.Kurloviča. Viņa stāsta, ka, jau mācoties septītajā vai astotajā klasē, zinājusi, ka strādās ar bērniem. "Vai es strādāšu par māsiņu vai bērnudārzā, izvēlējos 8.klases beigās," saka I.Kurloviča un piebilst, ka vecmāmiņa vienkārši lidojusi pēc šāda mazmeitas lēmuma. Vecmāmiņa ļoti gribējusi, lai Ilona iet mācīties medicīnu. "Tajos laikos jau tā bija ļoti cienījama profesija," viņa saka.

Viņa gan nevarot teikt, ka šodien, piemēram, pret māsiņas profesiju būtu daudz sliktāka attieksme nekā agrāk. "Cilvēki sāk saprast, ka ne vienmēr mēs varam visu izdarīt ļoti ātri un veiksmīgi. Es neesmu burve. Ja es tāda būtu, neviens neslimotu," saka I.Kurloviča.

Profesionalitāte

Mazie pacienti, piesakot Ilonu Kurloviču akcijai Meklējam sirdsmāsiņu, gan viņu nodēvē teju par burvi, jo pat vissāpīgākās procedūras viņa izdarot nesāpīgi un viegli. Pati I.Kurloviča par šādiem vārdiem uz mirkli samulst, taču nesāpīgās procedūras lielā mērā izskaidro ne tikai ar savu profesionalitāti, bet arī ar moderno medicīnas inventāru.

"Šodien strādāt ir daudz vieglāk nekā, kad es sāku. Atceros, kā vajadzēja ar tām stikla špricēm strādāt, pēc tam tās bija jātīra, jāmērcē, tad 45 minūtes jāvāra. Tagad tiešām viss ir bezsāpīgi. Tagad viss ir vienreizējs. Adatiņas ir speciāli apstrādātas un iedurt ir viegli," saka un demonstrē savu ikdienas arsenālu.

Dažkārt gan arī tas nepalīdzot un bērniem sāpot, saka I.Kurloviča, attiecinot to uz pacientiem, kuri slimnīcā dažkārt pavada pat mēnesi. "Dažkārt gribas pat raudāt kopā ar tiem bērniņiem. Protams, kad mēnesi nogulējuši te, viņiem visas vēnas ir sadurstītas un ir smagi, ka atkal man viņiem ir jādur katetrs vai adatiņa," atzīst I.Kurloviča.

Bez māsiņas nevar

Viņai gan nepatīk dalījums - labās un sliktās māsiņas. "Visiem labs taču nevar būt. Varbūt, ka kādam arī es esmu slikta māsiņa," spriež I.Kurloviča. Līdzīgi arī akcijas ietvaros viņa dažkārt esot neizpratnē: "Ir tādas māsiņas, par kurām līdz šim nav balsots, bet es zinu, kā viņas strādā un ka šim darbam atdod visu savu dvēseli. Nesaprotu, kāpēc tā. Domāju, ka visām māsiņām vajag dot prēmijas un atzīmēt ar labu vārdu."

Visas to ir pelnījušas, jo darbs tomēr ir grūts un atbildīgs. "No māsiņas ļoti daudz kas ir atkarīgs. Ārsts atnāk un aprauga, taču visu pārējo dara māsiņa. Ja viņa kaut ko nepateikts ārstam, tad tas nevarēs pienācīgi mazo ārstēt," saka I.Kurloviča.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko