Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Mans austeru mierinājums

Šoziem atkal dažas dienas pavadīju Francijas provinces pilsētās un laukos. Maršrutu izvēlējāmies rūpīgi, pa gabalu turoties no Parīzes. Tās snobisms un cilvēciskais vēsums nav domāts tādiem kā es. Atradām viesnīcu Agulemas centrā - tādu īstu, ar logiem, kas varbūt nav mainīti kopš astoņpadsmitā gadsimta, tādu, kur vārds "renovācija" nozīmē nevis dārgu un jaunu santehniku vannas istabā, bet vienkārši spožas rozā sienas un violetu paklāju trepēs. Un vienkārši devāmies baudīt atmosfēru un maltītes.

Tuvākā vakariņu vieta bija sasniedzama, ejot kājām. Restorāns Chez Paul ar salīdzinoši modernu dizainu un lieliskām austerēm. Austeres arī kļuva par mana ceļojuma gastronomisko pamattēmu. Laikam jāatzīstas, ka esmu austeru fane. Jo Francijā austeru sezonā austeres nav ekskluzīva delikatese. Tas vienkārši ir cilvēku iecienīts gardums, ko ēd ar lielu baudu gan nepretenciozos bistro, gan smalkos restorānos. Rīgā arī ir pāris vietu, kur sezonā var dabūt austeres, bet mūsu pilsētā šis pasākums tiešām ir salīdzinoši ekskluzīvs.

Varbūt sākumā nav skaidrs, tieši kas cilvēkiem patīk šajos ūdeņainajos, nepievilcīgās gliemežnīcās tērptajos moluskos. Neņemšos izklāstīt objektīvu pamatojumu, kāpēc austeres ir tik iecienītas Francijā un citur. Teikšu tikai, ka man īpaši pievilcīgs liekas to siltais vēsums: austeres pasniedz uz ledus, diezgan aukstas, bet pēc garšas tās ir drīzāk siltas un mierinājumu sniedzošas. Savienojumā ar citronu tās atgādina saulainu ziemas rītu un manas iecienītākās smaržas.

Šajā ceļojumā austeres pasūtījām vēl dažas reizes. Pēdējoreiz Larošelē Atlantijas krastā, pavisam tuvu austeru izcelsmes vietai Ille de Ré. Kopā ar netālu esošo Oleronas salu tās ir divas no vairākām plaši zināmām austeru dzimtenēm. Bija grūti atrast ne tikai laiku pusdienām (pārāk daudz skaistu, vecu ēku, ko gribas apskatīt no visām pusēm, elpojot mitru okeāna gaisu), bet arī vietu. Vecās ostas krastmalas Larošelē ir nosētas ar nepretencioza izskata bistro, kur pusdienu laikā ir pilns ne tikai ar tūristiem, bet arī ar vietējiem iedzīvotājiem. Beigu beigās vietu tomēr atradām. Un pārliecinājāmies, ka sezonā uz katra otrā galda var redzēt tās pašas austeres - vidējas, vidēji lielas vai vienkārši lielas. Ar citronu vai baltvīna etiķa mērci un sasmalcinātām šalotēm. Dzidras, ar nespilgtu dzeltenuma pieskaņu - kā ziemas rīta saule.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko