Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Mazkustīgums kaitīgāks par pārēšanos

Ikdienā vai vismaz trīs reizes nedēļā nepieciešamas tādas fiziskas nodarbības, lai ķermenis sajustu sviedrus, uzskata gastroenterologs Anatolijs Danilāns

Gadumijas svētki ar bagātīgi klātajiem galdiem aizvadīti. Iespējams, pēc nesātīgās mielošanās sev esat nosolījušies jaunajā gadā biežāk atcerēties par veselīga uztura principiem. Kā atgūties no ēšanas pārmērībām un labāk īstenot veselīga dzīvesveida ieceri, saruna ar Anatoliju Danilānu, Rīgas Stradiņa universitātes Iekšķīgo slimību katedras profesoru.

Pelēkie zirņi, speķa pīrādziņi, sautēti kāposti un karbonādes - daudzi atzīst, ka pēc svētku dienām kuņģis ir sabeigts. Cik kaitīga ir šāda pārēšanās?

Varu nomierināt - tikai ar to vien, ka svētkos biežāk ēsts, turklāt sātīga barība, kuņģi sabeigt nevar. Protams, pēc kārtīgas saēšanās var rasties dažādi īslaicīgi gremošanas traucējumi - slikta dūša, pat vemšana, caureja, uzpūsts vēders. Tomēr mūsu gremošanas sistēma spēj izturēt arī lielākas pārslodzes. Tas gan nenozīmē, ka pārēšanās svētkos ir veselīga un ieteicama. Nekas nav labi, ja tiek darīts par daudz! Pamēģiniet pacelt lielu smagumu - arī jutīsities pārstiepies un sāpēs mugura.

Taču daudz sliktāk par negausību svētkos ir regulāra pārēšanās ikdienā. Visas gremošanas sistēmas slimības galvenokārt rodas no uztura kļūdām, ko mēs pieļaujam ikdienā.

Vai pret pārēšanos nepalīdz atslodzes dienas?

Ja cilvēks pats jūt, ka viņa organismam par labu nāk atslodzes diena, tad var tādu ievērot. Tomēr ar varu badoties nevajadzētu. Pats galvenais, kas organismam nepieciešams, ir fiziskā aktivitāte, lai palīdzētu vielmaiņai labāk pārstrādāt uzņemtās liekās kalorijas. Tas, ka cilvēks ir mazkustīgs, ir daudz kaitīgāk zarnu traktam nekā pārēšanās. Ikdienā vai vismaz trīs reizes nedēļā nepieciešamas tādas fiziskas nodarbības, lai ķermenis sajustu sviedrus. Arī svētku mielasta laikā vēders noteikti jutīsies pateicīgāks, ja tā saimnieks būs kārtīgi izdancojies.

Kā ar bezrecepšu medikamentiem, kurus reklamē lietot, kad vairāk ieēsts? Vai tie tiešām līdz pārēšanās gadījumos?

Reklamētie gremošanas jeb enzīmu preparāti var palīdzēt kuņģim pārstrādāt barību tad, ja tos lietojam īsi pirms ēšanas vai maltītes laikā, bet ne nākamajā dienā pēc pārēšanās. Tomēr nav prāta darbs paļauties tikai uz šiem gremošanas fermentiem un tāpēc regulāri pārēsties. Tad jau būs kā senajiem romiešiem - viņi dzīrēs esot ēduši tik ilgi, kamēr visu izvēmuši ārā.

Apetītes mazināšanai pēc svētkiem vairāk jālieto šķiedrvielām bagāti produkti, kas rada sāta sajūtu, kā arī palīdz iztīrīties zarnām. Neaizmirsīsim iemalkot tīru ūdeni.

Pagājušajā gadā televīzijā pirmoreiz Latvijā tika demonstrēts publisks tievēšanas šovs. Vai atbalstāt tā ideju un šovā vērojamo liekā svara nomešanas veidu?

Viens labums no šīm pārraidēm bija - cilvēki vairāk aizdomājās par savu svaru un veselīgu dzīvesveidu, kas ietver mērenību ēšanā un fiziskas aktivitātes ikdienā. Tomēr to, ko darīja šī šova dalībnieki, uzskatu par māžošanos. Tik īsā laikā nomest gandrīz trešdaļu no sākotnējā svara - tas nevienam par labu nenāk. Tā uzskatu ne tikai es, arī citur pasaulē pierādījies, ka strauja svara zaudēšana ved pie vēl lielāka svara atgūšanas nākotnē. Organisms diemžēl ir par mums gudrāks - tas neko negrib ātri atdot.

Viss, protams, atkarīgs no šova dalībniekiem pašiem - daudzi spēja saņemties šova laikā ievērot stingru uztura režīmu, bet vai pietiks gribasspēka tā rīkoties arī turpmāk? Svara samazināšana līdzinās tam, kā apņemamies atmest smēķēšanu vai ārstēties no alkoholisma. Ja reiz to darām, tad nevaram pa reizei uzsmēķēt kādu cigareti vai iedzert glāzīti alkohola. Savukārt ar ēšanas paradumiem uzskatām, ka šad tad jau var ļauties pārmērībām, jo gan jau pēc tam kādu dienu pabadošos. Tas neder! Lai svars nelēkātu, nepieciešams ikdienā atteikties no daudziem neveselīgiem paradumiem. Tas jādara nevis tāpēc, ka baidāmies no svara pieauguma, bet tāpēc, ka to esam pieņēmuši kā pašsaprotamu.

Tomēr apaļīgiem cilvēkiem bieži pietrūkst motivācijas, lai spētu atteikties no tiem produktiem, kuri garšo, bet ir barojoši.

Nav jau arī visiem jābūt vienādi slaidiem! Galvenais, lai svars neradītu veselības problēmas. Atcerēsimies, ka daudziem cilvēkiem daba jau gēnos ir ierakstījusi, ka organismam pastiprināti jāuzkrāj kalorijas nebaltām dienām. Šādiem cilvēkiem senatnē bija daudz lielākas iespējas izdzīvot nekā tiem, kurus dēvējam par caurbirām. Vienīgi atšķirībā no pagātnes mums pārtikas krājumi tik ātri neizsīkst un pēc medījuma nav tālu jādzenas. Tāpēc atkal iznāk atgādināt, ka pats galvenais ir kustēties.

Nesen publicēts pētījums rāda, ka svaru neietekmē ēšana vēlās vakara stundās, bet gan dienas laikā uzņemto kaloriju daudzums. Vai piekrītat šim apgalvojumam?

Pilnīgi! Ja gribas, var ēst kaut naktī, taču pēc tam no rīta nav obligāti sev jāspiež ēst tikai tāpēc, ka brokastot ir veselīgi. Tomēr apaļīgiem cilvēkiem būtu jāatceras, ka viņiem nereti organismā neizdalās viela, kas piebremzē apetīti un ziņo smadzenēm par sāta sajūtu. Vēlā ēšana vakaros nav kaitīga tikai tad, ja nepārēdas, taču tieši vakara stundās parasti grēkojam ar pārēšanos. Tāpēc ieteicams ievērot regulāras maltītes dienas laikā. Jāmācās arī atteikties no tik neveselīgiem produktiem kā, piemēram, cepti kartupeļi, desas, retāk jānašķojas ar saldumiem. Nekādus īpašus jaunumus svara samazināšanas jomā jau neatklāšu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko