Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī uzziedējis sniegpārsliņu krūms

Virdžīnijas sniegpārsliņu krūms Chionanthus virginicus ir liels retums ne vien Latvijā, bet arī Rietumeiropas stādaudzētavās. Savu nosaukumu šis savdabīgais augs ieguvis ziedu dēļ – pilnziedā tas izskatās kā piebiris ar liegām, baltām sniegpārslām. Ziediem ir viegls, patīkams aromāts.

Savvaļā Virdžīnijas sniegpārsliņu krūms jeb koks ir sastopams Ziemeļamerikā, kur tas izaug līdz 10m augsts. Tā vietējais nosaukums ir "bārkšu koks". Neraugoties uz izcilo ziemcietību, Latvijā varētu būt tikai aptuveni 10 sniegpārsliņu krūma eksemplāru. Latvijas vasarā augs nepagūst nogatavināt sēklas, turklāt to diedzēšana ir ļoti komplicēta. Ar spraudeņiem sniegpārsliņu koku pavairot praktiski nav iespējams, jo auga jaunie dzinumi nobriest ļoti ātri un nav piedabūjami uz sakņu veidošanu. Savukārt potēšana nav gana efektīva piemērotu potcelmu trūkuma dēļ. Ja Rietumeiropā par vienīgo daudz maz noderīgo potcelmu noder mannas osis Fraxinus ornus, tad Latvijā šis potcelms ir vēl mazāk izturīgs nekā pats uz tā potējamais augs.

Piemērotību Latvijas klimata apstākļiem Virdžīnijas sniegpārsliņu krūms pārliecinoši ir parādījis Nacionālajā Botāniskajā dārzā Salaspilī, kur krūms krāšņi un netraucēti ziedēja gan pēc ļoti aukstās 2005./2006.gada ziemas, gan pēc nepastāvīgās un postošās 2006./2007.gada ziemas, kad kolekcijās cieta pat par visai izturīgām vērtētas augu sugas. 2008. gada pavasarī Nacionālais botāniskais dārzs Salaspilī no Amerikas saņēma puskilogramu sniegpārsliņu krūma sēklu. Šogad pēc stratifikācijas tās tiks iesētas, un nākamgad ceram sagaidīt pirmos dzinumus.

Botāniskā dārza dekoratīvajos stādījumos vēl joprojām zied rozā zirgkastaņa, daudzkrāsainā rododendru kolekcija, smaržo ceriņi. Tuvojas peoniju ziedēšanas laiks - tās būs iespēja aplūkot gadatirgus apmeklētājiem 13.jūnijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko