Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ne dzīvokļa, ne naudas

Teju 12 tūkstoši latu - tāda ir drošības naudas summa, ko no Kārļa (vārds mainīts) 2006.gada oktobrī saņēmusi jaunās daudzdzīvokļu mājas Imantas pērle pārdevēja SIA Eko forums, priekšlīgumā apņemoties līdz tā paša gada 1.decembrim, bet ne vēlāk kā līdz 2007.gada 1.martam, nodot ekspluatācijā namu un pircējam paredzēto dzīvokli. Tas ar divu mēnešu kavēšanos izdarīts 1.jūnijā, tomēr dzīvokļa pirkuma līgums tā arī netika noslēgts, un termiņa kavējuma dēļ Kārlis pērn oktobrī pieprasījis atdot viņam pirmo iemaksu, jo līguma noteikumi nav izpildīti.

Lai arī šādas tiesības viņam garantē patērētāju tiesību aizsardzības likums un apstiprina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pieņemts lēmums, Eko forums prasību negrasās labprātīgi pildīt, norādot uz priekšlīgumā minēto vienošanos noslēgt pirkuma līgumu.

Velk laiku


"Man radies iespaids, ka firma apzināti velk laiku," Dienai bēdīgi atzīst Kārlis. "Jau kopš 2006.gada decembra, kad sāku interesēties par pirkuma līguma slēgšanu un dzīvokļa aizņemšanu, pērn janvārī, februārī, martā dzirdēju tikai solījumus - būs, būs... 2007.gada februārī saņēmu paziņojumu, ka māju nodos ekspluatācijā maijā. Prece, ja to nepiegādā laikus, man vairs nav interesanta, un, kad pērn līdz oktobrim nekas nemainījās, iesniedzu pardevējam prasību atdot pirmo iemaksu 11 752 latus." Viņš pat vairs necerot iegūt kādu kompensāciju par zaudējumiem, kas radušies, paliekot bez dzīvokļa, par kuru tomēr jāmaksā kredīts, taču sākuma summas atdošanu pircējam garantē likums, pat ja pušu slēgtajā priekšlīgumā šāda iespēja nav paredzēta.

2007.gada novembrī Kārlis nosūtījis iesniegumu PTAC, un pēc lietas izpētes šā gada 29.janvārī patērētāju tiesību eksperti pieņēmuši viņam labvēlīgu lēmumu, turklāt no Eko foruma saņemtajos paskaidrojumos teikts, ka "starp pusēm panākta vienošanās par drošības naudas atmaksas kārtību un termiņiem".

Kārlis par to vien nopūšas: "Pēc sūdzības iesniegšanas man piezvanīja Eko forums valdes priekšsēdētāja Jeļena Kordževa, teica, ka piekrīt atmaksāt naudu, bet es to nevienam nedrīkstu izpaust un man jāpagaida divi mēneši. Taču, kad piedāvāju ierasties birojā saskaņot atmaksas grafiku, māklere Tatjana Bulajeva vairākas reizes izdomāja dažādus aizbildinājumus, kāpēc tas nav iespējams."

Divi akti


J.Kordževa gan Dienai visai kareivīgi paziņo, ka nesaprotot, kāpēc klients negrib izpildīt priekšlīguma saistības un slēgt pirkuma līgumu par dzīvokli jaunajā projektā Imantas pērle. Notāra apstiprināts aicinājums 5.martā ierasties parakstīt līgumu Kārlim pienācis 15.februārī, un tajā piedraudēts, ka, ignorējot šo vēstuli, pircējs zaudēšot iemaksāto naudu. Firmas vadītāja uzsver - "esmu juriste, zinu likumus", pēc viņas domām, minētajam priekšlīgumam ir lielāks spēks nekā patērētāju tiesību aizsardzības likumam.

25.februārī Eko forums nosūtījis Ekonomikas ministrijai (EM) vēstuli, kurā apstrīdēts PTAC lēmums, to pamatojot ar pērnvasar klienta parakstītu aktu par dzīvokļa cenu un nodošanas termiņu maiņu, klāsta J.Kordževa. "To iesniedzu arī PTAC, bet acīmredzot viņu eksperti bijuši neuzmanīgi un nav ņēmuši to vērā," domā pārdevēja pārstāve.

Kārlis Dienai stāsta, ka patiesi parakstījis aktu par piekrišanu būvdarbu kvalitātei, tajā minēts arī dzīvokļa numurs, precizēta kvadratūra, pievienots plāns, noteikta divu gadu garantija un iespējamā cenas maiņa atkarībā no būvizmaksām, taču tajā nav runas par termiņiem. "Firma man atsūtīja vēl vienu aktu, ko acīmredzot gribēja, lai parakstu. Šajā aktā gan minēta atteikšanās no pretenzijām par būvniecības termiņu maiņu, taču to neesmu parakstījis, un Eko Forumam nevar būt šāda manis parakstīta dokumenta," uzsver sarūgtinātais pircējs.

Briesmīgais klients


Sākotnējo piekrišanu atdot naudu J.Kordževa Dienai skaidro ar visai savdabīgiem iemesliem - māklere T.Bulajeva to apsolījusi "aiz bailēm", jo klients bijis agresīvs. "15.februārī pēc notāra uzaicinājuma noslēgt pirkuma līgumu saņemšanas viņš ieradās mūsu birojā, pacēla balsi, ziniet, sakāvās ar manu partneri," klāsta uzņēmuma vadītāja. "Pēc tam izsaucām policiju un sastādījām protokolu, iecirkni gan tagad nepateikšu." "Es apzinos, ka esmu juridiska persona, taču, godīgi sakot, man kā fiziskai personai, kā sievietei, ir bail ierasties uz tikšanos pie notāra 5.martā. Apsveru iespēju ņemt līdzi apsargu," J.Kordževa izklausās patiesi nobažījusies.

Kārlis par šo stāstu rūgti pasmejas: "Atzīšos, jau pēc PTAC lēmuma par naudas atmaksu saņemtais aicinājums ar pusotra gada kavēšanos parakstīt pirkuma līgumu mani saniknoja, un 15.februārī, firmas birojā tiekoties ar mākleri, zaudēju savaldīšanos un pacēlu balsi. Man bija sajūta, ka par mani ņirgājas un uzskata par muļķi. Tomēr nekāda kautiņa nebija, un arī policiju Eko foruma birojā neredzēju." Pret mākleri klientam pretenziju nav, viņa izturējusies pretimnākoši, pērn februārī sākusi meklēt citu pircēju, taču sakarā ar pieprasījuma kritumu tirgū tādu nevarēja atrast. Iespējams, pircējus piesardzīgus dara tas, ka pēc Imantas pērles nodošanas ekspluatācijā īpašumi ilgstoši netika ierakstīti zemesgrāmatā. Internetā rodamas arī ne visai pozitīvas atsauksmes par mājas apsaimniekošanu.

Būs jāmaksā


PTAC pārstāve Sanita Biksiniece Dienai uzsver, ka firmai būs jāatdot Kārlim velti iemaksātā drošības nauda. "PTAC lēmums par pirmās iemaksas atdošanu Kārlim stāsies spēkā marta sākumā, tas ir pilnīgi pamatots, un, ja firma labprātīgi nepildīs savas saistības, marta sākumā to nodosim piespiedu izpildei tiesu izpildītājam."

Eko forums šo lēmumu var pārsūdzēt EM mēneša laikā, pagaidām gan attiecīgs iesniegums nav reģistrēts. Pēc PTAC pārstāves teiktā, lēmuma izpildi nevar ietekmēt arī aicinājums klientam parakstīt pirkuma līgumu, jo pēc līgumā paredzēto termiņu nokavēšanas pircējam ir likumīgas tiesības atteikties no dzīvokļa pirkšanas un saņemt atpakaļ savu naudu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko