Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Negāz dobumu

Pavasaris ir klāt, un putni atgādina par sevi arī tiem, kas citos gadalaikos spārnaiņus pavisam piemirst. Pēkšņi atjēdzamies - jāizliek taču putnu būrīši! Labāk gan būtu bijis to izdarīt jau rudenī. Tad ziemas naktīs zīlītes varētu būrīšos nakšņot un jau laikus nolūkot vietas ligzdošanai.

Taču, pirms ķeramies pie dēļiem un naglām, apdomāsim, vai jauns būrītis maz ir nepieciešams. Varbūt vecā, dobumainā ābele dārza stūrī nevienam netraucē un nemaz nav jācērt, saglabājot kādam putnu pārim dabisku ligzdas vietu? Būrītis, lai arī tam ir daudz priekšrocību, tomēr ir un paliek tikai dobuma aizstājējs. Un ne visi dobumos ligzdojošie putni šādu aizvietotāju pieņem. Dobumaina koka vērtība dzīvajai dabai ir liela, tādēļ, piemēram, Anglijā, paildzina pat bīstamo sauso koku mūžu, apzāģējot lielos zarus un galotni, lai saglabātu kaut vai tikai dobumainu stumbeni. Un nebūt ne visi dobumainie koki draud nogāzties. Otrām kārtām - vai mēs neesam aizmirsuši izvākt pērnās ligzdas no agrāk izliktajiem būrīšiem? Vairākums putnu, ieskaitot zīlītes un mušķērājus, vienmēr būvē jauno ligzdu vecajai virsū, un pēc dažiem gadiem būrīši ir pilni ar ligzdu materiālu, tātad putniem nederīgi. Izņēmums ir mājas strazds, kas pats izmet veco ligzdu no būra, tādēļ strazdu būrīšiem tīrīšana nav nepieciešama.

Pirms būrīša naglošanas jātiek skaidrībā, kurai putnu sugai tas būs domāts. Citādi var iznākt, ka mājoklis paredzēts jebkuram, bet neder nevienam. Un, ja vien nav ieplānots piebarot kaķus un caunas, jāgādā, lai šie plēsēji nevarētu sasniegt ligzdu. Tam noder, piemēram, zīlīšu būrīšiem zem skrejas pienagloti dēlīši, kas traucē zvēram iebāzt ķepu.

Dažādām sugām atbilstošos būrīšu izmērus un konstrukcijas var atrast Latvijas Ornitoloģijas biedrības mājaslapā: www.lob.lv.

Zīlīšu dziesmas jau skan visās malās, atlidojuši arī pirmie mājas strazdi. Ir pēdējais laiks savest putnu bērnistabas lietošanas kārtībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko