Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Nobriedusi maize vēderam labāka

Rupjmaize ir uzturvielām ļoti bagāta. Iekļauta ikdienas ēdienkartē tā organismu apgādā ar šķiedrvielām, B grupas vitamīniem, minerālvielām, olbaltumvielām un citām organismam svarīgām un nepieciešamām vielām. Sena gudrība māca, ka  tikko ceptu - svaigu maizi nav veselīgi ēst. Daudz veselīgāka ir nobriedusi rupjmaize. Vai tā taisnība  -  jautājām uztura ekspertiem?


Šim apgalvojumam ir mīta pieskaņa, pierādījumu tam nav, vienisprātis ir gan gastroenterologs Anatolijs Danilāns, gan uztura zinātnieks Zigurds Zariņš. Svaigu maize ir gardāka – to ātrāk un vairāk var apēst, tāpēc ar maizi piebāzts vēders var sākt protestēt. Šo masu kuņģa sulām grūtāk sadalīt, tāpēc barībai nonākot zarnās palīgā steidzas zarnu trakta mikroorganismi, kas veicina rūgšanas un pūšanas procesus. Savukārt mazliet pastāvējusi – nobriedusi maize labāk gremojas, jo nav tik ķepīga. Dietologs Andis Brēmanis stāsta, ka svaigas - siltas maizes ēšana dažiem cilvēkiem var radīt problēmas arī ar kuņģi, jo svaiga maize ir skābāka. Maizei nobriestot - pastāvot, skābums mazinās. Uzglabājot maizi jāseko līdzi, lai tā nesāk pelēt. Sapelējušu maizi ēst nedrīkst, piekodina Z.Zariņš. Pelējums izdala aflatoksīnus, kas ir kancoregēnas vielas un veicina vēža veidošanos.




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko