Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Nolaupītais. Tālāk viss zēna rokās

Daugavpilietes Irinas sešpadsmit gadu ilgušās cerības brīnumainā kārtā ir piepildījušās - tūlīt pēc Lieldienām saņemtā mutiskā informācija no firmas Genera liecina, ka bez dokumentiem un personas koda esošais zēns tik tiešām ir viņai 1992.gada 10.decembrī nolaupītais dēlēns Vladimirs. Pagaidām par šo vēsti ir informēta tikai māte, lai sagatavotu viņas un jaunatrastā dēla pirmo tikšanos, patlaban ar abiem strādā psihologi, Dienai apstiprināja Daugavpils bērnu tiesību aizsardzības inspektore Maija Lazdāne.

Kad pašvaldība saņems oficiālu rakstveida apstiprinājumu par DNS ekspertīžu rezultātiem, zēns beidzot iegūs dzimšanas apliecību, oficiāli apstiprinātu vārdu un uzvārdu, kā arī personas kodu.

Fakts, ka bērns sešpadsmit gadus dzīvojis ar neīstu personas kodu, bez dzimšanas apliecības, iespējams, vēl ilgi nenāktu gaismā, ja nebūtu notikusi apstākļu sakritība - Izglītības un zinātnes ministrija (IzM) paziņoja Daugavpils izglītības pārvaldei, ka pamatskolas centralizēto eksāmenu kārtotāju sarakstā viena skolēna uzrādītais personas kods neeksistē. Kā Dienai stāstīja Daugavpils pilsētas bērnu tiesību aizsardzības inspektore, fiktīvā māte, to uzzinot, kļuvusi tramīga, sākusi slēpties, bērns nav apmeklējis skolu. Inspekcija par to ziņojusi bāriņtiesai, savukārt vienlaikus sagadījies tā, ka sieviete nonākusi apcietinājumā aizdomās par noziedzīgu nodarījumu.

Cietuma izolatorā viņa bāriņtiesas priekšsēdētājai Ligitai Strazdai atzinusies, ka nav šī bērna bioloģiskā māte, skaidrojot, ka bērnu 1992.gadā atnesis viņas nu jau mirušais vīrs, sakot, ka bērnu pārvedis no Dagestānas. Izvērtējot bāriņtiesas rīcībā nonākušos faktus, L.Strazdai radušās aizdomas, ka šis zēns ir tas pats pirms 16 gadiem mīklaini pazudušais bērns, tāpēc ar Irinas un zēna aizbildņa piekrišanu viņiem tika veiktas DNS analīzes, kas šīs aizdomas apstiprināja.

Trīs izvēles


Daugavpils policija patlaban pārbauda saņemto bāriņtiesas iesniegumu, kā arī pieprasījusi lietu no arhīva Rīgā par 1992.gadā notikušo noziegumu. Kā norādīja Daugavpils policijas pārvaldes priekšnieka palīdze Ingūna Dunda, ja pārbaudes laikā atklāsies fakti, par kuriem varētu sākt kriminālprocesu, tas tikšot darīts. To, kādi šie fakti varētu būt, policija precizēt nevēlējās. Visticamāk persona, kas pirms sešpadsmit gadiem pie pašapkalpošanās veikala Daugavpilī nolaupīja ratiņos atstāto bērnu, izies cauri sveikā, jo noziegumam iestājies noilgums.

Daugavpils bāriņtiesas priekšsēdētāja Ligita Strazda Dienai norādīja, ka turpmāk jaunietim būšot izvēles iespējas - dzīvot ar jaunatrasto bioloģisko māti, palikt pie tās, kura viņu līdz šim ir audzinājusi, vai arī dzīvot pie aizbildņiem, kas viņam iecelti sakarā ar to, ka fiktīvā māte atrodas apcietinājumā. Bāriņtiesas vadītāja uzskata, ka puisim būtu jādod iespēja paturēt arī savu līdzšinējo vārdu, pie kura viņš ir pieradis.

Lai pasargātu bērna tiesības, aizbildņi patlaban apsver iespēju mainīt skolu, kurā viņš mācās un kurā viņš pirms dažiem gadiem tika uzņemts bez jebkādiem personu apliecinošiem dokumentiem, tikai noticot fiktīvās mātes meliem, ka dzimšanas apliecība ir pazudusi.

Bez dokumentiem


Daugavpils izglītības pārvalde patlaban arī skolā sākusi pārbaudi, taču, kā Dienai paskaidroja Izglītības pārvaldes vadītāja Olga Dukšinska, 1999.gadā, kad zēns sācis skolas gaitas, Latvijas izglītības sistēmas datu bāze vēl neesot bijusi pieslēgta Latvijas iedzīvotāju reģistram, tāpēc skolas vadībai nav bijis iespējams pārbaudīt mātes nosaukto fiktīvo personas kodu. Dzimšanas apliecība bērnam nav tikusi pieprasīta arī tad, kad zēns, pamatojoties uz pedagoģiski medicīniskās komisijas slēdzienu, mainījis skolu. "Tā ir direktores labticība un lētticība, tomēr varbūt tas ir labi, ka zēns tika uzņemts skolā, nevis klaiņoja apkārt," teica O.Dukšinska. "Turklāt, Ministru kabineta noteikumi neparedz, ka vajadzīga dzimšanas apliecība, ir vajadzīgs personas kods, ko māte pateica, tāpēc skolai nebija pamata zēnu neuzņemt."

Kā var secināt pēc Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļā saņemtajām atbildēm, valdības noteikumi par vispārējās izglītības iestāžu pedagoģiskā procesa organizēšanai nepieciešamo obligāto dokumentāciju tik tiešām pieprasa tikai sniegt ziņas par izglītojamo, tai skaitā viņa personas datus un personas kodu, taču neparedz pieprasīt dzimšanas apliecības uzrādīšanu. Iespējams, šis apstāklis zēnam arī ļāvis līdz pusaudžu vecumam dzīvot bez neviena dokumenta.

***

Speciālistu vērtējumi


Laila Rieksta-Riekstiņa, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas priekšniece

Sazinājāmies ar Daugavpils bāriņtiesu, kas jau dara visu, lai nodrošinātu labāko psihologu palīdzību. Tā būs pirmām kārtām nepieciešama zēnam, lai palīdzētu izprast notiekošo un saprast, kā tālāk veidot attiecības. Arī viņa īstajai mātei un cilvēkiem, kas uzskatījuši, ka viņš ir tās sievietes bērns, kura viņu audzināja. Daugavpilī ir labi psihologi, tos sagatavo arī augstskolā Daugavpilī, nedomāju, ka viņi būtu sliktāki -kā Rīgā. Arī Daugavpils bāriņtiesas priekšsēdētāja ir ļoti laba speciāliste. Ar viņu vienojāmies - ja būs kādas problēmas - viņa mums uzreiz ziņos.

Laila Balode, centra pret vardarbību Dardedze vadītāja

Ikvienam cilvēkam ir tiesības uz savu identitāti, šajā gadījumā taisnīgums ir uzvarējis. Svarīgi ir saprast, cik bērns tam ir gatavs, kā arī kādas ir gaidas no viņa īstās mātes, tādēļ te priekšā ir liels darbs psihologiem, strādājot ar abām pusēm. Zēnu jāmēģina pamazām iepazīstināt ar viņa identitāti. Ļoti svarīga ir puiša personība, arī socializācijas process, kāds viņam bijis līdz šim. Cits zēns 16 gados šādu pavērsienu var salīdzinoši ātri "sagremot", apstrādāt, savukārt cits - var sabrukt, zinot, ka cilvēki, kas viņam bijuši svarīgi, nav runājuši taisnību vai melojuši. Tad izmainās visa vērtību sistēma kopumā. Ļoti daudz būs psihologiem jāstrādā arī ar īsto māti - emocionāli varbūt viņa savu dēlu ir "apglabājusi", atstājot tikai sapni par kādu zēnu, kādu viņa iedomājusies. Kas notiks, ja puisis pilnībā neatbildīs viņas gaidām?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko