Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Olas Florentine krīzes laikiem

Olām, tāpat kā pienam un sviestam, Latvijas kulinārajā ikdienā ir diezgan garlaicīga reputācija. Labākajā gadījumā tās cep ar gardu bekonu, sliktākajā - liek rasolā. Izsmalcinātāki ēdieni ar olām Rīgā ir retums. Sev par prieku nesen vienā no centra kafejnīcām Baznīcas ielā pamanīju Benedikta olas ar lasi.

Par ēdiena nosaukuma izcelsmi kulinārijas vēstures speciālisti joprojām nav vienojušies -vai nu Benedikts bija Volstrītas brokeris (iespēja, par kuru pašreizējos apstākļos labāk pēc iespējas ātrāk aizmirst), vai nu militārists un dzīves baudītājs. Jebkurā gadījumā ēdiena nosaukumam nav nekāda sakara ar Romas pāvestu. Ja pavisam godīgi, Benedikta olas ar lasi (šķiņķa vietā) pareizi saucas Monreālas olas vai olas royale, bet tie jau ir sīkumi. Galvenais, ka tagad maigo olas un holandiešu mērces savienojumu ar kūpināto lasi var baudīt arī pie mums.

Varbūt kaut kur Rīgas restorānu biznesa dzīlēs tiek pasniegtas arī olas florenciešu gaumē (olas Florentine), bet man tās baudīt Rīgā vēl nav izdevies. Taču tam vairs nav nozīmes, jo tagad es pati zinu, kā tās pagatavot. Tā ir īsta krīzes laika recepte gardēžiem - vajag tikai atrast spinātus (ja to nav Rimi vai Maxima, tie noteikti atradīsies tirgū), tad ar pacietību radoši jaunā kvalitātē savienot četrus Latvijas pārtikas stūrakmeņus - olas, sviestu, pienu un miltus. Rezultāts ir tā vērts.

***

Olas florenciešu gaumē (4 personām):

MĒRCEI VAJADZĒS:

200 ml piena

2 krustnagliņas

nelielu sasmalcinātu sīpolu

lauru lapu

sāli un piparus

40 g sviesta

25-30 g miltu

75 ml krējuma (labākajā gadījumā tam jābūt ar 48% tauku saturu, bet der arī Latvijas veikalos nopērkamais krējums ar 35% tauku saturu)

400 g svaigu nomazgātu un no kātiem un šķiedrām atdalītu spinātu

sāli, piparus un nedaudz svaigi rīvēta muskatrieksta

50 g sviesta

4 olas

50 g rīvēta Parmas siera

Lai pagatavotu mērci, pienu, krustnagliņas, sasmalcinātu sīpolu un lauru lapu, pievienojot sāli un piparus, sasilda nelielā pannā. Nosedz ar vāku un noliek siltā vietā uz 15 minūtēm vai ilgāk. Pannā ar biezu pamatni kausētam sviestam pievieno miltus un samaisa, pēc tam caur sietu pievieno pienu. Vēlreiz samaisa un uz lēnas uguns vāra 10 minūtes. Pievieno krējumu un atstāj siltā vietā.

50 g sviesta sasilda pannā un uzgaida, kamēr tas kļūst gaiši brūns. Pievieno spinātus ar sāli, piparus un muskatrieksta pulveri un cep uz lēnas uguns, ik pēc brīža kārtīgi samaisot, kamēr tie gandrīz gatavi. Atbrīvo spinātus no lieka šķidruma un atstāj siltā vietā.

Jēlas olas citu pēc citas ieslidina verdošā ūdenī, kam pievienots nedaudz etiķa, un vāra, kamēr olbaltums kļūst ciets (dzeltenumam jāpaliek gandrīz šķidram). Salej apceptos spinātus četros keramikas traukos, pa vidu atstāj dziļāku vietu olai. Ieliek olu, virsū uzlej mērci un uzkaisa Parmas sieru. Ieliek karstā cepeškrāsnī uz 3-4 minūtēm, pēc tam, ja iespējams, 1-2 minūtes patur zem grila.

Uzmanību! Pasniedz, kamēr ēdiens ir karsts!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Slavenākie krējuma liķieri

No visai plašā emulsijas liķieru klāsta šoreiz vairāk pastāstīšu par slavenākajiem krējuma liķieru zīmoliem. Tiem visiem vienojošais – tos sāka ražot salīdzinoši nesen, jo bija nepieciešamas a...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko