Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Omīte čato internetā!

"Pēc 40 it kā nejūties vecs, bet reizēm pārņem vientulība, un nezini, kā varētu iepazīties…," tā kāda portāla domubiedru grupā Četrdesmitgadnieki, kas sirdī jūtas jauni sarunas tematu pieteicis viens no grupas dalībniekiem. Atrast radniecīgu dvēseli, nodibināt pastāvīgas attiecības vai pat vēlreiz apprecēties - tas šo vecumu sasniegušajiem nereti šķiet grūti realizējams plāns.

Paaudzei, kurai jau bērni studentu gados, atliek vien dzīvot līdzi tām attiecībām, ko izbauda viņu atvases. Tomēr aizvien biežāk var dzirdēt stāstus, ka veiksmīgi iepazinušies arī tie, kuriem 40. un pat 50.dzimšanas diena jau nosvinēta. Pēc iepriekšējās ģimenes dzīves iziršanas viņi nolēmuši riskēt ar "otro piegājienu".

Tikko kāzu gadadienu nosvinēja kāda mana skolasbiedrene. Pēc īsas un neveiksmīgas laulības jaunībā viņa gandrīz divdesmit gadus dzīvoja viena, audzinot meitas. Aplūkojot otro kāzu fotogrāfijas, redzams, ka jauno pāri sveic gan viņas nu jau pieaugušās meitas, gan viņa - jau pieaugušie dēli. Kad gribēju uzzināt, kā viņi sastapuši viens otru, atbilde bija - internetā! Kad aicināju skolasbiedreni publiski dalīties pieredzē, kā vecumā pēc četrdesmit globālajā tīmeklī laimi sameklēt, viņa atrunājās, ka neizklausīšoties nopietni, ka savos gados jaunas attiecības meklējusi šādā veidā.

Kā darba meklējums

Zinta (43), kura strādā nekustamo īpašumu jomā un jau gadu ir kopā ar cilvēku, kuru arī sastapusi ar interneta sludinājuma starpniecību, piekrita anonīmai sarunai. "Ikdienā lielākoties nākas tikties ar klientiem, nesēžu mājās ieslēgusies, arī vizuāli izskatos pietiekami labi, tomēr pa šiem gadiem ne reizi man nav gadījies veidot tuvākas attiecības ar cilvēkiem, ar kuriem mani saista lietišķi darba kontakti. Laikam ārēji neatstāju iespaidu, ka esmu pieejama, jau skolas laikā mani uz lēnajām dejām parasti nelūdza," viņa pasmejas. Zinta ir šķīrusies, arī jau pieaugušu bērnu māte, taču viņa atzīst, ka tieši tagad, kad atvases sākušas patstāvīgu dzīvi, ilgojusies pēc jaunām attiecībām.

"Darba specifikas dēļ bieži iznāk ieskatīties sludinājumu portālos, kur kāds kaut ko pērk vai pārdod. Tā nu arī savas pašreizējās attiecības atradu tik prozaiskā portālā kā ss.lv. Iesākumā pati biju ielikusi iepazīšanās sludinājumus ne tik komerciālā, bet attiecībām veltītā interneta vietnē. Aizgāju uz vairākiem randiņiem, bet nekas neveidojās. Tad nu nolēmu pati atsaukties vīriešu sludinājumiem. Savos meklējumos biju lietišķa - kā jāpiepūlas, lai atrastu labu darbu, tā arī jāmeklē otra pusīte. Ar viena sludinājuma publicēšanu un aiziešanu uz pirmo randiņu laime vēl rokā nedosies!Zinta saka, partnera meklējumus neuzskatot par piedāvājuma un pieprasījuma izskatīšanas veidu. "Kad pirms pāris gadiem aizgāju draudzenei līdzi uz klubu Četri balti krekli, tur daudz vairāk sajutos kā prece." Cilvēks, ar kuru Zintai nu izveidojušās jau ilgas ciešākas attiecības, arī ir šķirtenis, vienaudzis, strādā atbildīgā amatā. Viņa laulības pieredze gan bijusi īsāka nekā Zintai. Viņš šķīries jau krietni sen, pēc tam esot bijušas īslaicīgas attiecības. "Mans draugs ir izskatīgs vīrietis, šķiet, ka viņam jau nu nav problēmu iepazīties ar sievietēm, taču viņš atzīst, ka ilgus gadus nav izdevies atrast to radniecīgo stīgu, kas attiecības padarītu ciešākas, tāpēc arī ķēries pie sludinājuma ievietošanas internetā."

Internetā sava stratēģija

Ilgstošas partnerattiecības var veidoties vismaz divas trīs reizes mūžā, atzīst sociālantropologs Roberts Ķīlis. Statistikas dati liecina, ka Latvijā laulība vidēji ilgst 11 gadu. Savukārt Lielbritānijā jaunas pastāvīgas attiecības parasti izveidojas pēc trim četriem gadiem, kad izjukusi laulība vai iepriekšējās ilgstošās attiecības. Tāpēc otras pusītes meklējumi turpinās gan pēc trīsdesmit, gan četrdesmit, gan piecdesmit gadiem - vecumam te nav nozīmes.

R.Ķīlis norāda, ka jaunu attiecību dibināšanai brieduma gados būs tendence tikai pieaugt. "Demogrāfiskā situācija rāda, ka mūsu sabiedrība turpinās novecot, tāpēc tieši pusmūžā cilvēkiem nāksies iepazīsies biežāk un blīvāk," prognozē sociālantropologs. "Strauji attīstoties tehnoloģijām, partnera meklējumos arvien lielāku lomu spēlēs arī elektroniskie sakari." R.Ķīlis uzskata, ka tieši interneta sarakste nereti daudz vairāk pastāsta par cilvēka dzīves uztveri, izglītības līmeni, nekā to būtu iespējams uzzināt, ja pirmā saruna notiktu aci pret aci. Ir pat apsveicams, ka cilvēkiem veidojas jau zināmas interneta iepazīšanās stratēģijas, kas palīdz atklāt potenciālā pāra kopējās intereses.

Vai attiecību meklēšana internetā savienojama ar uzskatu, ka internets nav droša vide? "Vai drošāk ir iepazīties uz ielas, restorānā?" ar pretjautājumu atbild sociālantropologs. Interneta priekšrocība ir arī tā, ka aizdomīgos varantus iespējams atsijāt vēl pirms randiņa. Bet tam, kā turpmāk veidosies attiecības realitātē, garantiju jau nesola arī neviens no tradicionālajiem iepazīšanās veidiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko