Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Operas izrādē atspoguļo nemierus saistībā ar Vladimira Putina ievēlēšanu

Krievijas leģendārais Marijas teātris pārsteidzis skatītājus ar klasiskas operas jaunu versiju, kurā redzamas paralēles starp nežēlīgu 16.gadsimta valdnieku un šobrīd valdošo režīmu.

Vienā no komponista Modesta Musorgska operas Boriss Godunovs jaunā iestudējuma ainām Sanktpēterburgas teātri pārpilda policija un protestētāji, kas izkliedz dažādus saukļus, nepārprotami atsaucoties uz demonstrācijām pret Vladimira Putina atkārtotu stāšanos Krievijas prezidenta amatā.

19.gadsimta opera, kas balstīta uz dzejnieka Aleksandra Puškina lugu, stāsta par caru Borisu Godunovu, kurš nāca pie varas 16.gadsimtā, nogalinot likumīgo mantinieku. Operas sižets fokusējas uz nesaskaņām starp caru un viņa valsts iedzīvotājiem.

Iestudējums tika vairākkārt aizliegts Krievijas impērijas un Padomju Savienības laikos. Skandalozo operu uzvedis britu teātra režisors Greiems Viks, un tās pirmizrāde notika piektdien. Krievu operas reti atsaucas uz mūsdienu politiskajiem notikumiem, vēsta ziņu aģentūra AFP.

"Neviens no protestētājiem nevarēja iedomāties, ka jaunākās krievu Twitter tendences tiks paustas uz konservatīvās operas skatuves," ziņo laikraksts Izvestija.

Lai arī scenogrāfija atgādina Padomju Savienības "perestroikas" gadus, kad valsti satrieca ekonomiskās krīzes un masu protesti, tomēr tādi elementi kā mūks ar portatīvo datoru un grezna pareizticīgo ikona skatuves aizmugurē liek domāt par Putina valdīšanas laiku.

Marijas teātra muzikālais vadītājs Valērijs Gergijevs ir Putina atbalstītājs. Pagājušā gada ziemā viņš filmējās nākamā prezidenta reklāmas kampaņas videoklipā. Komentējot operu, pasaulslavenais diriģents Gergijevs koncentrējās uz iestudējuma māksliniecisko kvalitāti, taču viņa jaunākie izteikumi norāda, ka Godunova ļaundarības atspoguļo situāciju mūsdienu Krievijā.

"Es neuzskatu, ka operai būtu jādara žurnālista darbs," viņš teica pagājušonedēļ notikušajā preses konferencē. "Taču tas var notikt spēcīga režisora un mākslinieka vadībā."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko