Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Palu svētība

Šopavasar Gaujā bija vērojami sen nebijuši, skaisti pavasara pali. Iepriekšējos gados pēc maigajām ziemām palu līmenis bija neparasti zems. Iespējams, ka šī pavasara pali nesīs skaidrību arī kādā no gadījumiem, kad, vēloties būvēties iespējami tuvāk krastam, cilvēki paši sev un citiem centās iegalvot, ka nebūvējas palienē.

Pavasara pali atšķirībā no plūdiem ir dabiska un pat nepieciešama parādība. Palienēm applūstot, to augsne bagātinās ar palu ūdeņu atnestajām barības vielām. Palieņu meži un pļavas un tajos sastopamie augi un dzīvnieki pielāgojušies īslaicīgajam palu periodam. Gan vairāki aizsargājamu biotopu veidi, gan aizsargājamas sugas sastopamas tikai palienēs, kur auglīga, irdena augsne un savdabīgs ūdens režīms. Palu ūdeņi kavē pļavu aizaugšanu ar krūmiem. Palienēs izgulsnējas piesārņojums, attīrot ūdeņus.

Dabiskas palienes ir svarīgas arī tāpēc, ka tās sevī uzkrāj palu ūdeņus, samazinot straumes ātrumu un novēršot postošus plūdus upju lejtecēs. Citās valstīs, kur dabiskais upju tecējums un palienes iznīcinātas, cilvēki beidzot ir attapušies, ka upju pārgrāvjošana un krastu iedambēšana nevis novērš plūdus, bet veicina tos. Tur iegulda milzu naudu, lai atjaunotu priekšteču sagandētās upju ielejas. Bet vai cilvēka spēkos ir pilnībā atjaunot to, ko viņš pats nav radījis? Savukārt Latvijā aktivizējušies relikti, kas sapņo par pretējo — Daugavas "kanalizēšanu", mākslīgi veidojot ūdensceļu, kas savienotu Baltijas, Melno un Kaspijas jūru. Daugava jau ir cietusi daudz. Vēl nesagandētā Daugavas posma pārveide, plānojot Daugavpils HES, pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu beigās raisīja tautas pretestību un aizsāka atmodu. Cerams, ka arī šajos grūtajos laikos ar murgaino ideju par Hersonas kanāla būvi kā izeju no krīzes mūs nevarēs uzpirkt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko