Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

papildināts - Danilāns: vēdera uzpūšanās no āboliem ir nekaitīga lieta

(papildināts ar uztura zinātnieka Zigurda Zariņa viedokli)

Rudens ir laiks, kad tā pa īstam var saēsties ābolus. Tomēr to ēšana rada diskomfortu vēderā -  uzpūš un veicina gāzu veidošanos. Kāpēc tā? Vai taisnība, ka mizoti āboli vēderu uzpūš mazāk? Kā ēst ābolus, lai mazinātu diskomfortu vēderā? Atbild gastroenterologs Anatolijs Danilāns, un dietologs Andis Brēmanis.

Anatolijs Danilāns, gastroenterologs:

Svarīgi zināt, ka vēdera uzpūšanās no āboliem ir nekaitīga lieta. Ir cilvēki, kas pārlieki par to satraucas. Āboli uzpūš vēderu, jo organismā slikti uzsūcas tajos esošais augļu cukurs – fruktoze. Lai āboli neuzpūstu vēderu, tie jāapstrādā, piemēram, jācep, jāvāra vai arī jāēd mazākām porcijām. Uzskats, ka mizoti āboli vēderu nepūš ir mīts. Uzturvielām vērtīga ir arī miza. To neēst būtu muļķība. Lai šo mītu atspēkotu, varu teikt pretējo -  ja gribi, lai no āboliem nepūš vēderu, ēd tikai mizas! Ābolu mizās nav fruktozes, tā sastopama augļa mīkstumā.

Andis Brēmanis, dietologs:

Āboli uzpūš vēderu, jo tos ēdam lieliem kumosiem un ļoti ātri. Organismam ir grūti pārstrādāt visu, ko mēs ātri sarijam, tāpēc arī vēderu pūš. Ja ābolu sakošļā lēni, problēmām ar vēderu nevajadzētu būt. Ēšanas temps ietekmē daudzus procesus organismā. Jāievēro ir arī sāta sajūta. Āboli jāēd mazās devās. Ieteiktu tos arī mizot. Kārtīgi nesakošļāta ābola miza var radīt diskomfortu  vēderā -  veicināt to uzpūšanos.

Zigurda Zariņš,uztura zinātnieks :

Tiem kuriem no āboliem pūšas vēders mans ieteikums ir kārtīgāk tos sakošļāt. Ja ābolus ēdam lieliem gabaliem, kuņģa sula sliktāk apēsto apstrādā, kas arī ir gāzu veidošanās iemesls. Kārtīga sakošļāšana katram otrajam, kuram uzpūšas vēders no āboliem var līdzēt. Tomēr ir cilvēki, kas ābolus nepanes, varbūt, tāpēc viņiem ieteicams labāk ēst bumbierus. Ābola mizas ir vērtīgas, tāpēc ābols jāēd ar visām mizām. Jāmizo tikai tie augļi, kuri apstrādāti ar ķimikālijām – maijā veikala plauktos vēl laistās. Vai mizas veicina vēdera uzpūšanos? Tā nav, ja kārtīgi sakošļātas.


Top komentāri

Abi
A
Abi cienījamie dakteri nonākuši pretrunās!
mnopr
m
Man uzticamāks un kompetentāks šķiet Danilāns.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šokolādīgi saldie

Šokolādes un kafijas deserti piemēroti aukstās un vējainās pavasara dienās.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko