Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Āboli

Vairāk nekā 10 pieņēmumi un patiesības par labas veselības simbolu – ābolu

Veikalu un tirgu stendos savu goda vietu ieņēmis populārākais Latvijas auglis – ābols! Skaisti, koši, visdažādākajām garšas niansēm apveltīti, pareizi uzglabājot, spējīgi sagaidīt pavasari āboli priecēs vēderu un rotās galdu teju katrā mājā. Tie tradicionāli tiek iekļauti arī ēdienkartē skolēniem. Pārskatīsim patiesību un pieņēmumus par šo brīnišķīgo sārtvaidzi!

Sidra un kalvadosa āboli

Turpinot stāstu par sidru un kalvadosu, interesants fakts – Normandijā patlaban aug ap septiņiem miljoniem ābeļu, kuru augļi nav domāti galdam, bet sidra un kalvadosa gatavošanai. Kopumā tās ir ap 2000 dažādu šķirņu. Šo šķirņu āboli ir daudz mazāki par galda āboliem.

Kā gatavo ābolu sidru?

Kad dārzos sākas ābolu laiks, domas mēdz aizslīdēt sidra un ābolu brendija virzienā. Tomēr, pirms ķerties pie savas ’Baltās dzidrās’, ņemiet vērā – īstam sidram kurš katrs ābols nederēs. Normandijā, ābolu sidra un kalvadosa (ābolu brendija) dzimtenē, šiem dzērieniem tiek audzētas speciālas šķirnes. Normandieši ignorē dzidro vasaras ābolu šķirnes, priekšroku dodot tām, kas gatavību sasniedz no oktobra līdz janvārim.

Simtiem ābolu šķirņu

Gan vecās, iecienītās, gan selekcionētas jaunas – Latvijā ir, ko izvēlēties!

Rudens – ziemas āboli, pareizi glabāti, spēs sagaidīt pavasari

Kad raža novākta, lai to iespējami ilgāk saglabātu, ir jāzina, kādi apstākļi vispiemērotākie, un jāparūpējas gan par atbilstošu temperatūru, gan gaisa mitrumu un ventilāciju, stāsta Dārzkopības institūta speciāliste Karīna Juhņēviča-Radenkova. Āboli ir vieni no jutīgākajiem gan pret vides apstākļiem, gan kaimiņiem, ar ko līdzās ziemo.

Ziemas āboli arī vasarā

Klāt sezona, kad dārzos nogatavojas ābolu raža. Pirmie vasaras āboli jau baudāmi, bet līdz ziemas ražai jāpagaida – tā būs gatava pēc pāris mēnešiem, toties ar to našķēties varēsiet vēl ilgi. Atsevišķu ziemas šķirņu āboli nopērkami pat aprīlī, maijā un joprojām bija sulīgi, garšīgi. Viena no šīm šķirnēm veikalā atkal bija atrodama jau augusta pirmajā pusē. Tas ir joks? Nē! Tik īpatnēja ir šī šķirne – Alwa. Saldskābi, sārti, palieli āboli, bet ne milzeņi. Dienvidu zemēs lielāki, apaļīgi, Latvijā augušie – mazāki.

Ābolu mistērija - kāpēc gāzētais polis izkonkurē smaržīgo latvieti?

Latvijai ir visas iespējas kļūt par īpaši smaržīgo ābolu lielvalsti, jo šī nu ir joma, kur ziemeļnieciskais klimats ir mūsu iespēja. Taču nozarei nepieciešams atbalsts attīstībai.Rudenī no ābolu smaržas neizbēgt. Mazpilsētās bieži var redzēt ābolu grozus ar uzrakstu "Ņem, cik gribi!", toties pavasarī vietējos ābolus nāksies krietni pameklēt.

Latvijā

Vairāk Latvijā

Pasaulē

Vairāk Pasaulē

Viedokļi

Vairāk Viedokļi

Sports

Vairāk Sports

Citi

Vairāk Citi

SestDiena

Vairāk SestDiena

KDi

Vairāk KDi

Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze

Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena

Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils

Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms

Izklaide

Vairāk Izklaide