Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Zaļais klasiskais ābols Granny Smith

Kad runa ir par rudens āboliem, šķiet, nav tāda latvieša (vidējās un vecākās paaudzēs), kurš neilgotos pēc Antonovkas – zaļā, skābā ābola, kas der gan ievārījumam, gan smaržīgai ābolkūkai, gan ābolu debesmannā.

Pasaules ābolu daudzveidīgajā klasikā līdzīgu vietu ieņem Granny Smith – spilgti zaļais, atsvaidzinoši skābais ābols, kas kļuvis par vienu no atpazīstamākajiem deserta augļiem pasaulē. 

Granny Smith ir austrāliešu izcelsmes ābols. Tā izcelsme datēta ar XIX gadsimta 2. pusi netālu no Sidnejas, kad emigrante no Anglijas Marija Anna Smita, kas savā dārzā audzēja ābolus ģimenes vajadzībām, nejauši atklāja jaunu sējeni.

Tiek uzskatīts, ka koks ir Eiropas savvaļas ābeles Malus sylvestris un mājas ābeles Malus domestica hibrīds. 

Ap 1868. gadu šis sējenis izrādījās tik perspektīvs, ka kļuva par jaunas šķirnes pamatu.

Šķirnes nosaukums Granny Smith jeb tulkojumā Vecmāmiņa Smita dots, godinot ābeles atklājēju Mariju Annu Smitu.

Sākotnēji šķirne tika pavairota tādēļ, ka izcēlās ar lielisku spēju glabāties – augļi nebojājās pat ilgāku laiku, kas XIX gadsimta apstākļos bija īpaši svarīgi. Tāpat ābols ieguva atzinību ar savu atsvaidzinošo garšu un izskatīgo, koši zaļo krāsu, kas izcēlās starp citām šķirnēm.

Arī mūsdienās tas ir īpašs garā uzglabāšanas laika dēļ – pareizos apstākļos āboli saglabājas mēnešiem, nezaudējot kraukšķīgumu.

Granny Smith ābols ir vidēji liels vai liels, ar gludu, spīdīgu, spilgti zaļu mizu. Uzglabājoties ābols var kļūt nedaudz dzeltenzaļš.

Aromāts ir svaigs un atsvaidzinošs, ar zāles un citrusa notīm.

Garšā ābols ir kraukšķīgs, sulīgs, ar izteiktu skābumu, reizēm viegli saldenu pēcgaršu. Reti kura cita šķirne tik ļoti izceļas ar atsvaidzinošo skābumu arī garšā.

Granny Smith šķirnei ir tiešām universāls pielietojums – gan svaigam patēriņam, gan konditorejai, īpaši ābolkūkām un smalkmaizītēm, gan desertiem.

Domājot par audzēšanu dārzā, jāzina, ka Granny Smith ir siltumu mīloša šķirne, tā prasa daudz saules, lai attīstītu pilnu garšu. Vēsākā klimatā āboli var būt pārāk skābi un mazāk sulīgi.

Koku nav viegli audzēt reģionos ar bargām ziemām, jo tas nav salcietīgs. Tam nepieciešama laba augsne un kopšana – sausums un barības vielu trūkums ietekmē augļu kvalitāti.

Latvijā Granny Smith varētu būt sarežģīti audzēt, jo mūsu klimatā tai trūkst pietiekama siltuma. Latvijā daudz labāk piemērotas vietējās selekcijas šķirnes.

Granny Smith vislabāk sevi parāda siltos reģionos ar garu, saulainu rudeni – tāpēc tā ir plaši audzēta šķirne Austrālijā, Dienvideiropā, ASV, Kalifornijā, kā arī Dienvidāfrikā un Čīlē. 

Mūsdienās Granny Smith ir kļuvis par zaļā ābola simbolu, ko atpazīst ikviens, – tas ir biežs viesis gan veikalos, gan kulinārijā. Šķirnes stāsts atgādina, ka reizēm lielas lietas rodas nejauši – nelielā dārzā pie Sidnejas vienkārša saimniece atklāja vienu no slavenākajiem āboliem pasaulē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Garšvielas, kas uzbur īsto Ziemassvētku brīnumu

Kanēlis, krustnagliņas, ingvers, safrāns, kardamons, muskatrieksts, vaniļas cukurs, ir populārākās garšvielas, kas spēj radīt Ziemassvētku garšu un īpašo smaržu. Tām papildinot gan ikdienišķus, gan...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko