Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ābeļu kraupis un puve

Pamazām tuvojas augļu koku ražas laiks, taču svarīgi zināt, kas to var apdraudēt sagatavoties, lai nenokavētu aizsardzības pasākumus. Viena no izplatītākajām un postošākajām ābeļu slimībām ir ābeļu kraupis, kas samazina gan ražu, gan tās kvalitāti. Tās ierosinātājs ir sēne, kas pārziemo iepriekšējā gada inficētajās, nobirušajās lapās. Par kaites sākumu liecina uz lapām parādījušies plankumi. Inficējušies āboli izveidojas kropli, bojājumu vietā augļi sacietē un saplaisā.

''Ābeļu kraupi var ierobežot, rudenī vai pavasarī izvācot no stādījuma nobirušās lapas, rūpīgi veidojot vainagu un lietojot fungicīdus, kā arī sēru vai varu saturošus preparātus. Smidzinājumi jāveic profilaktiski, sākot no pumpuru plaukšanas, it sevišķi, ja ir lietaini laikapstākļi. Lai dārzā mazinātu šo slimību, ieteiktu stādīt tādas ābeļu šķirnes, kuras ir izturīgas pret šo kaiti, piemēram, Dārzkopības institūtā izveidotas jaunas pret kraupi izturīgas ābeļu šķirnes Monta, Dace, Gita. Vairāk informācijas par šīm un citām šķirnēm var iegūt interneta vietnē https://fruittechcentre.eu/lv/fruit_catalog/view_catalog,'' iesaka LLU Augu aizsardzības zinātniskā institūta Agrihorts pētniece Regīna Rancāne.

Arī cīņā pret ābolu un bumbieru augļu puvi svarīgi rudenī savākt puvušos augļus, kas atrodas gan zem koka, gan kokā.

''To vērts izdarīt, jo uz puvušajiem augļiem saglabājas sporas, kas pēcāk inficē jaunos augļus. Arī kaitēkļu ierobežošana palīdz samazināt slimību izplatīšanos augļu dārzā. Šovasar izplatīta ir arī ābeļu miltrasa, tās novēršanai var izgriezt stipri inficētos dzinumus, kā arī izmantot atbilstošus fungicīdus. 

Diemžēl pēc siltās ziemas attīstījies arī augļu koku vēzis, kas izraisa bojājumus uz zariem un dzinumiem, tādēļ svarīga to rūpīga izgriešana. Jebkurā gadījumā svarīgi ir veidot kokam vainagu, lai tas būtu skrajš, izgaismots un lietus gadījumā ātri nožūst, neveidojot tādu mikroklimatu, kas patīk koku slimībām,'' skaidro Rancāne.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits