Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Par 2009.gada bezmugurkaulnieku izvēlēts grāmatu māņskorpions

Latvijas Entomoloģijas biedrība par Gada bezmugurkaulnieku izvēlējusies grāmatu māņskorpionu Chelifer cancroides (Linneus, 1758). Tā ir Latvijā plaši izplatīta, bet reti pamanāma suga, kas pie tam ir derīga, informē biedrības pārstāvis Dmitrijs Teļnovs.

Grāmatu māņskorpions ir neliels dzīvnieks, kura ķermeņa garums ir 3-4 mm. Grāmatu mānskorpions pieder zirnekļveidīgo klases māņskorpionu kārtai. Māņskorpioniem ir mīksts, bumbierveida formas ķermenis, četru kāju pāri un viens spīļu pāris, kas tos padara nedaudz līdzīgiem īstiem skorpioniem. No tā arī cēlies to nosaukums.

Grāmatu māņskorpions ir kosmopolītiskā suga, kas sastopama visā pasaulē. Tas ir bieži novērojams tieši cilvēku mājokļos - drēbju skapjos, grāmatu plauktos, pagrabos. Grāmatu māņskorpiona atrašana mājās var liecināt par paaugstinātu gaisa mitrumu un par citu bezmugurkaulnieku klātbūtni. Māņskorpioni palīdz nomākt cilvēkiem kaitējošus mājas kukaiņus. Tie pārtiek no drēbju kožu un ādgraužu kāpuriem, kā arī citiem mājas kukaiņiem un ērcēm. Slēptā dzīves veida dēļ tie ir reti pamanāmi.

Māņskorpioni dabā ir bieži sastopami, taču nelielā skaitā. Tie ir uzmanīgi dzīvnieki, kas slēpjas zem vecu koku mizas, zemsedzē, trūdošā koksnē un arī cilvēku mītnēs. Māņskorpioni ir plēsēji, kas barojas ar citiem sīkiem bezmugurkaulniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko