Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Par dzeju, kas ieslēgta pudelē

Kamēr starptautiskajā vīnu pasaulē vēl arvien tiek apspriestas aktualitātes un jaunumi no Veronā aprīļa sākumā notikušās Vinitaly, kā arī vīndaru skepse par kritiķu ne visai glaimojošām atsauksmēm par Bordo 2007.gada ražu, Florencē patīkamus pārsteiguma mirkļus sagādājis harmoniskais un elitārais 1997.

gada šampanietis Salon, kas pateicoties Ceretto vīnunama atbalstam tika atrādīts izmeklētai publikai. Arī mūsu pašu zemē pavasaris bijis bagāts ar dažādiem pasākumiem un notikumiem vīnmīļu dzīvē. Gan Latvijas labākā someljēra noteikšana, gan spilgtas vīndaru viesošanās un vīnu priekšāstādīšanas. Taču šoreiz par citām, ne tik augstām substancēm.

Bieži vien (sevišķi pēdējā laikā) apjūsmotie gan jaunās pasaules vīni, gan tuvākie, vecajā pasaulē tapušie, likuši piemirst Austrumeiropas vīnu valstis -- Ungāriju un Bulgāriju. Tam pamatā noteikti ir vēsturiskie, kā arī ekonomiskie aspekti. Tirgotāju un veikalnieku vēlme nopelnīt, veikalu plauktus pārblīvējot ar apšaubāmas kvalitātes vīnu eksemplāriem no iepriekšminētām valstīm, savā laikā veikusi tām "lāča pakalpojumu". Abas valstis patiesi var lepoties ar saviem sasniegumiem vīna ražošanas nozarē. Tās vīnus ļoti augstu vērtē pasaulē atzītākie vīna speciālisti un kolekcionāri. Lai gan par karaliskiem mēdz dēvēt jau viduslaikos Eiropas karaļu galmus iekarojušos ungāru Tokajas vīnus, savdabīgi un neatkārtojami tiek veidoti mūsdienīgi vīni, ievērojot gadsimtiem senās vīndaru tradīcijas un izmantojot unikālās, vietējās vīnogu šķirnes.

1999 Uniqato Melnik 55 Damianitza, Struma River Valley. Vīna dārzu audzēšanas un vīna ražošanas vēsture Bulgārijā rakstāma vairākos gadu tūkstošos. Oficiāls valsts dekrēts par vīnkopības reģionu sadalījumu gan tika izdots nesenajā 1960.gada 13.jūlijā. Tomēr nozīmīgākās pārmaiņas izvērtās deviņdesmito gadu beigās, kad, beidzoties privatizācijas procesam, ieplūstot jaunām investīcijām un modernām tehnoloģijām, tika atdzīvinātas vīndaru prasmes un uzsākta visnotaļ kvalitatīvu vīnu veidošana. Kā apliecinājums tam neliela un novatoriska uzņēmuma Damianitza (dibināts 1940.gadā) šedevrs - Uniqato Melnik. Bulgārijas dienvidrietumos, Strumas upes ielejas paugurainajās nogāzēs izvietotie vīna dārzi pārstiedz ar savu krāšņumu, ražas daudzveidību. Vīns veidots no vietējās un iespējams, senākās vīnogu šķirnes reģionā Shiroka Melniska Losa, vienkāršoti to dēvē par Melnik. Vīna krāsa pārsteidz ar savu tumšo rubīnsarkano krāsu. Šķirnei raksturīgais spēks un raupjums pilnīgi atklājas nefiltrētā vīna aromātā un garšas niansēs. Nepilnais gads, kuru tas pavadījis bulgāru un franču ozolkokā, piešķīris bagātīgu un pilnīgu miesas būvi. Mētru un tabakas aromātu papildina sarežģīts, tomēr harmonisks meža ogu, nogatavojušos ķiršu un austrumu garšvielu ievīts salikums, kuru pabeidz viegls vaniļas pieskāriens. Vīnu var baudīt ar nopietnu gaļas cepeti vai spēcīgu cieto sieru.

1990 Mavrud Wine Cellar Pulden, Peroushtitsa. Otra nozīmīga un unikāla vietējā vīnogu šķirne Mavrud, kura izplatīta Thrace zemienē, lieliski padodas mērenajā kontinentālajā klimatā, kas valda reģiona vidusdaļā. Vīns no Pulden uzņēmuma kolekcijas vīnu pagraba salīdzinoši ilgu laiku pavadījis tajā, kas izpaužas ķieģeļsarkanās krāsas atspulgos. Aromāta salikumā jūtami interesanti melleņu, brūkleņu lapu un nogatavojušies upeņu toņi. Patīkami pārsteidz vīna zīdainā struktūra, garšas nianses, kurās nozīmīgu vietu ieņem augļi.

Noteikti interesanti ir visu augstāk minēto apskatīt klātienē. Jāpiekrīt skotu romānu rakstniekam un dzejniekam Robertam Luisam Stīvensonam (Robert Louis Stevenson): "Vīns - tā ir dzeja, ieslēgta pudelē." Atklāti vien paliek jautājumi, kad, kāpēc un ar ko to izbaudīt?

***

Uniqato Melnik 55


Bulgārija - sarkanais vīns (Alk. 12.5 tilp.%)

Mavrud Wine Cellar Pulden


Bulgārija - sarkanais vīns (Alk. 12.5 tilp.%)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko