Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Par ko remonta laikā ģimenes strīdas visvairāk

Zilas, sarkanas vai zaļas flīzes? Kad pāris nolēmis remontēt mājokli, krāsas, apdare un mēbeles ir visizplatītākie strīdu iemesli, novērojuši aptaujātie arhitekti. Paši pāri atzīst, ka domstarpības veidojas arī par remonta organizatoriskiem jautājumiem. Oktobra sākumā publiskotais Swedbank pētījums rāda, ka mājokli jau remontē vai tuvākajā pusgadā to plāno darīt gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju (46%). Ko tas nozīmē pāru attiecībām? Bieži taču dzirdēta frāze, ka "remonta laikā gandrīz izšķīrāmies". Kā kaislību romānā

"Ir bijuši tādi gadījumi, kad pāri tiešām ilgi nevar vienoties. Es tad jūtos kā piedalītos romānā ar kaislībām un jocīgām attiecībām," stāsta arhitekts Ervīns Krauklis. Viņš apstiprina, ka praksē redzējis pārus strīdamies par visu - "plānojumu, apdari, bet pārsvarā - krāsām, mēbelēm, reti strīdas par tehniskām lietām, piemēram, apkuri un vēdināšanu".

Uzņēmējs Artūrs Zajecs, kurš kopā ar sievu jauno žurnālisti Veru iegādājies vienistabas dzīvokli Jūrmalā, gan apgalvo ko citu. Pirms pāris mēnešiem remontējot dzīvokli, par krāsām nav vajadzējis strīdēties, jo gaumes abiem esot līdzīgas. "Mūsu attiecības remonta laikā pat uzlabojās, jo bijām vairāk kopā." Artūrs remontdarbos uzņēmies galveno lomu, jo vīram ir pieredze būvniecībā, Vera bija aizņemta ar maģistratūras studijām.

Taču pārmetumi parādījušies pēc remonta, kad jaunā ģimene ievākusies dzīvoklī. "Sāku pamanīt sīkas nepilnības: problēmas ar ūdensvadu, grīdlīste atnākusi vaļā, durvis netaisījās ciet un skrāpēja parketu, slēdzene ārējām durvīm bija salūzusi," uzskaita Vera. "Vīrs ironiski izteica, ka savu ieguldījumu ir izdarījis, tāpēc viņam nepienāktos vairs neko darīt," atceras sieva. "Man nepatika šāda viņa reakcija," godīgi atzīst Vera. Taču viņa atceras, ka remonts vīram daudz prasījis un "novedis viņu līdz sava veida alerģijai - viņš bija pamatīgi noguris, ar negatīvu emocionālo fonu un beigās pat teica, ka negrib dzīvoklī vairs ievākties". Vēlāk tomēr vīrs visas kļūmes dzīvoklī esot novērsis, un arī attiecības ģimenē ir nostabilizējušās. Vera atzīst, ka ir panākusi vīra iesaistīšanos mājsaimniecības darbos.

Zvans no ārzemēm

"Sieva kļūst par noteicēju vairākumā strīdu remonta laikā," pieredzē dalās E.Krauklis, "vīrs viņai parasti piekāpjas, savukārt par tehniskām lietām - viedoklis ir vīram." Arī arhitekts Andrejs Ģelzis, kurš pāru strīdus gan neesot piedzīvojis, atzīst, ka "parasti mājokļa iekārtošana ir sievas ziņā, jo sieviete vairāk vai mazāk tomēr ir tā mājas gara uzturētāja". To apliecina arī mārketinga menedžeres Martas stāsts. Viņa bijusi dusmīga uz vīru par viņa pieklājīgo komunikācijas veidu ar meistaru, kurš, uztaisot remonta tāmi un saņemot avansā Ls 1000, apsolījis remontu veikt divos mēnešos. Taču ticis pie naudas, pazudis. Vēlāk Martas un viņas vīra dzīvoklī iegriezies pa pusstundai reizi trijās dienās. "Sākuma komunikāciju ar šo cilvēku atstāju vīra ziņā. Manuprāt, viņam ar meistaru vajadzēja runāt "stingru vīru valodu". Taču, kad kopš remonta sākuma jau bija pagājis pusgads, bet darbiem gala neredzējām, es neizturēju. Atceros, kā reiz ar vīru sēdējām mašīnā viena būvmateriālu veikala stāvlaukumā un viņš atkal pa telefonu lūdzās, lai mūsu meistars nāk darbā. Es saskaitos, izrāvu vīram telefonu, salamājos uz to tipu, un ziniet, tas palīdzēja." Marta arī atceras, ka grīdas slīpēšanu viņa noorganizējusi, esot Bangkokā. Vīrs Rīgā nezinājis, kur meklēt.

Jāpajautā sieviņai

Banku speciālistam Edgaram Strodam un viņa sievai, kuri savu trīsistabu dzīvokli Juglā remontē jau labu laiku, gan nekādu domstarpību nav. "Mēs konceptuāli vienojāmies jau pašā sākumā," apgalvo Edgars. Arī arhitekte Ausma Skujiņa norāda, ka ar nopietnām domstarpībām darba pieredzē saskārusies nav. "Pašlaik taisu rekonstrukciju ēkai, un man ir sadarbība ar ģimeni, kurā ir bērni un kur esmu lieciniece tam, ka visi lēmumi tiek pieņemti koleģiāli," stāsta A.Skujiņa. Viņa arī uzskata, ka liela loma ir projektētājam - "kā viņš strīdus spēj izlīdzināt ar argumentiem". "Pasūtītājs ir jāmīl - tas ir cilvēks ar savu personību," saka E.Krauklis, "viena no metodēm, ko es sākumā izmantoju, - lūdzu uzrakstīt katram no pāra pilnīgi nesakarīgu vēstuli ar visu, kas nāk prātā, domājot par to, kāds būs mājoklis." Lai arī E.Krauklis atzīst, ka bieži pāra ierosinājumi ir prātīgi, viņš nav gatavs pakļauties katrai vēlmei. "Ir lietas, par ko man nav sevišķas darīšanas pāru attiecībās, bet par plānojumu, funkciju es tomēr cenšos paskaidrot, kāpēc tas risinājums ir tieši tāds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko