Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Par sarunām, kas turpināsies

Veļu laikā 93.mūža gadā viņsaulē devās mūsu kaimiņiene, Ogres Dārza ielas leģenda tante Valija. Man vienīgā zināmā latviešu vecvecvecmāmiņa. Laimīga tāpēc, ka skaistākos gadus piedzīvoja neatkarīgā Latvijā. Jautra un skaļa. Viņas gājieni uz mūsu bodi bija vesela procesija ar apstāšanos pie katra kaimiņa dārza, lai patriektu mazliet.

Viņa bija lielākā autoritāte dabas vērojumos. Viņa zināja, kad jāsēj, kad jāstāda, kad jāravē, kad jānovāc visdažādākie dārza produkti - kartupeļi, sīpoli, tomāti, zemenes un daudz kas cits gards. Dārzs un virtuve bija viņas stihija. Tante Valija mīlēja savu ģimenes lolojumu - māju. Līdz ar to pašsaprotamu kārtību - ikdienas ēšanu mājās. Līdz ar to daudzveidīgus, izkoptus, kaut ļoti vienkāršus mājas ēdienus. Ar receptēm, kuras nepastarpināti nākušas no jaunības, no vecāku tradīcijām.

Mājas tradīcijas vainagojums svētdienas brokastis - pankūkas, uz kurām katru svētdienu gadiem devās mana sievasmāte. Katru svētdienas rītu - pankūkas! Kā pirts sestdienās Latgalē. Un sarunas, sarunas.

Tādēļ nav brīnums, ka radi un liela daļa Dārza ielas sabiedrības pēc izvadīšanas pulcējās tantes Valijas mājā uz bēru mielastu. Mājā, kurā bija aizvadīta dzīve 60 gadu garumā. Tur bija viss atbilstoši mūsu tautas tradīcijām pusotra gadsimta garumā. Vīns un kūciņa sākumā, izcili garšīgs un karsts mājas buljons, ko papildināja gaisīgi maziņi speķa pīrādziņi, protams, cepti šīs mājas cepeškrāsnī. Tad kartupeļi (no pašu dārza), štovēti kāposti (sēti, audzēti, skābēti, sutināti Dārza ielā) un liela izvēle gaļas produktu - karbonādes, kotletes, veltnīši. Jā, un mūsdienās tik "nemodīgā" krējuma un garšaugu mērce, garšīga bez gala. Viss bija tā, lai labāk par daudz, nekā pietrūktu. Pēc pilnīga siltuma atgriešanās ķermeņos - tikpat tradicionālais latviešu rasols un visi citi pazīstamie aukstā galda komponenti. Ko tur liegties, degvīns bija visatbilstošākais dzēriens. Tagad jau var neslēpt - tante Valija padomju laikos darināja ielā labāko "dzimtenīti". Sievas vecaistēvs līdz nāves stundai (pirms 30 gadiem) katru rītu sāka ar 50 gramiem šī eliksīra. Vai arī tad, kad kāds viņa klātbūtnē nošķaudījās, paņēma mazo glāzīti. Mielasts beidzās kā kārtīgās latviešu bērēs (un kāzās), atsveicinoties vai atbučojoties - kafija, torte un plātsmaize (šajās mājās cepta).

Svētdienas rītā sievasmāte devās uz brokastīm, kur jau pilnvērtīgas mājasmātes lomā viņu sagaidīja tantes Valijas meita Aija. Sarunas turpinās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko