Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Pārmantotais vēzis ir agresīvāks un attīstās agrīnāk

Brīnuma tabletīti pārmantota vēža ārstēšanai iedot nevaram, bet varam sniegt informāciju par profilaksi, kas ļautu konstatēt vēzi agrīnā stadijā, kad ārstēšanas rezultāti vēl var būt labi, - uzsver Pārmantotā vēža konsultatīvā kabineta atbildīgais ārsts Andris Gardovskis. Kas ir pārmantotais vēzis?

Aptuveni piektā daļa no visiem ļaundabīgajiem audzējiem ir pārmantoti. To attīstību nosaka noteikti gēnu defekti jeb mutācijas, kas tiek pārmantotas no paaudzes paaudzē. Pārējos gadījumos audzēju attīstībā noteicoša loma ir citiem faktoriem.

Ko visbiežāk pārmanto?

Visbiežāk pārmanto krūts - olnīcu un resnās zarnas vēzi. Retāk priekšdziedzera, kuņģa, nieru, ādas vēzi. Piemēram, katru gadu Latvijā tiek atklāti ap 1000 jaunu krūts vēža gadījumi, no tiem aptuveni 10-15% saistīti ar pārmantotību. Tās ir 100-150 sievietes. Tādēļ svarīgi viņas apzināt un veikt speciālu profilaksi gan slimajām, gan veselajām ģimenes sievietēm.

Kas ir pakļauti riskam?

Cilvēki, kam ģimenē ir saslimšanas ar audzējiem vairākās paaudzēs. Piemēram, sievietei, ja mamma un mammas māsa slimojusi ar krūts vēzi, ir risks saslimt pašai.

Pēc klīniskajiem kritērijiem, vēzis pārmantojas pa vienu orgānu līniju (piemēram, ģimenē vairāki cilvēki slimojuši ar krūts vai resnās zarnas audzējiem). Taču ir audzēju lokalizācijas, kuras var saistīt kopā - krūts saistībā ar olnīcu vēzi, dzemdes saistībā ar resnās zarnas audzējiem.

Risks atkarīgs no ģimenes ciltskoka - kas ir slimojis, kādā vecumā, cik daudz radinieku. Lai noteiktu gēnu mutācijas, indivīdiem ar paaugstinātu risku tiek veiktas molekulārās analīzes. Piemēram, sievietei ar BRCA1 gēna mutāciju risks saslimt ar krūts vēzi ir pat līdz 80% un olnīcu vēzi - līdz 70%. ?

Ja audzējs bijis vienā paaudzē?

Tad jāskatās vecums. Ja tas ir bijis krūts audzējs līdz 40 gadu vecumam, tad nākamajām paaudzēm ir paaugstināts risks. Pārmantotie audzēji raksturīgāki jaunākiem cilvēkiem, savukārt audzēji, kuru izcelsme nav pašreiz zināma, pārsvarā rodas pēc 50 gadu vecuma.

Kādos gadījumos jāvēršas jūsu kabinetā?

Ja krūts, olnīcu vai resnās/taisnās zarnas vēzis ģimenē konstatēts vismaz diviem radiniekiem. Ja ģimenē krūts vēzis konstatēts pirms 40 gadu vecuma, arī ja ģimenē vismaz trīs pirmās pakāpes radinieki, piemēram, dēls, tēvs, tēvamāsa, slimojuši ar jebkāda veida ļaundabīgu audzēju.

Kā tiek veiktas pārbaudes?

Vispirms tiek veikta klīniskā diagnostika. Pacients atnāk, aizpilda anketu, kurā norāda, vai kādam tuvam asinsradiniekam ir bijis vēzis. Tālāk ārsts izvērtē, vai viņam ir saistība ar pārmantotiem audzējiem. Tiek sniegta rakstiska rekomendācija atkarībā no tā, kādā riska grupā viņš ir. Ja iespējams, veicam arī molekulārās analīzes. Pašreiz valsts tās apmaksā tikai Austrumeiropā tipiskajām mutācijām BRCA1 gēnā saistībā ar pārmantotu krūts un olnīcu vēzi. Ja sievietei tiek atklāta gēna mutācija, aicinām viņu atkārtoti. Paskaidrojam, ka viņai ir ļoti augsts risks saslimt, tādēl jāveic profilaktiskie pasākumi. Tā šis cilvēks nokļūst mūsu redzes lokā un reizi gadā informē mūs par profilakses rezultātiem. Ja gēnu mutācija tiek atrasta vienam ģimenes loceklim, tiek izmeklēti arī pārējie.

Kādi ir profilaktiskie pasākumi?

Saistīti ar dzīvesveidu un izmeklējumiem, kā arī profilaktiskas operācijas. Tas nepieciešams, jo pārmantotie audzēji ir daudz agresīvāki nekā tie, kuri nerodas saistībā ar pārmantotību. Pārmantotie audzēji arī attīstās ātrāk. Tos ir ātrāk jādiagnosticē, lai varētu labāk ārstēt.

Cik maksā šīs pārbaudes?

Ar ģimenes ārsta nosūtījumu konsultācija mūsu kabinetā ir bez maksas, bez nosūtījuma - Ls 20. Ja izlemjam, ka nepieciešamas molekulārās analīzes, tad ar ģimenes ārsta nosūtījumu pārmantotā krūts un olnīcu vēža gadījumā tās apmaksā valsts, bez nosūtījuma izmaksas var būt līdz Ls 100. Pārējiem audzējiem šīs analīzes netiek veiktas. Ja tomēr veicam, tad darām to par zinātnes naudu cilvēkiem, kuriem pēc klīniskajiem kritērijiem ir ļoti liels pārmantotā vēža risks.

Vai, konstatējot mutācijas, var pateikt, pēc cik ilga laika vēzis attīstīsies?

To grūti pateikt. Ja, piemēram, pie mums vēršas 20 gadu vecs cilvēks un mēs konstatējam gēnu mutāciju, viņam risks saslimt ar audzēju nav tik liels pašreizējā brīdī, kā tas var būt 35 gados. Risks pieaug ar gadiem.

***

Kur meklēt?

Pārmantotā vēža kabinets atrodas Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas 24. korpusā Pilsoņu ielā 13. Konsultācijas iepriekš jāpiesaka 67 069 974. Vairāk informācijas www.parmantotaisvezis.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko