Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pelnutrauka vietā — narcises

Ar 37% smēķētāju Latvija ieņem trešo vietu Eiropā, liecina Eiropas Komisijas socioloģisko pētījumu centra Eirobarometrs dati. Psihoterapeite, atkarību eksperte Aelita Vagale stāsta, kā atmest smēķēšanu.


Vai smēķētājus var iedalīt bezcerīgajos, kuri nekad nespēs nesmēķēt, un cerīgajos?

Es negribētu tā dalīt. Atkarība ir gan fiziska, gan psiholoģiska. Jauniešiem vairāk dominē psiholoģiskā atkarība: vēlēšanās piederēt smēķētāju grupai, izskatīties pieaugušiem. Viņiem arī šķiet, ka uzsmēķējot vieglāk komunicēt. Pieaugušajiem jau ir izteikta fiziskā atkarība. Tieši tā nosaka, vai atbrīvoties no smēķēšanas būs grūti vai viegli.

Kāda nozīme ir gribasspēkam?

Vieglāk būs tiem, kuriem ir spēcīga motivācija. Tomēr arī cilvēkiem ar 30 gadu smēķēšanas stāžu izdevies atbrīvoties.

Cilvēki bieži saka, citi var atmest, es ne, jo esmu sarežģītāks gadījums nekā citi.

Tas ir slimības jeb atkarības noliegums. Lai neko nedarītu, saka - es nevaru.

Lai atbrīvotos, cik būtisks ir cilvēka vecums un smēķēšanas stāžs?

Tas nav primārais, bet tam ir nozīme. Ilgstošam smēķētājam organisma tolerance jeb izturība pret nikotīnu ir augstāka. Tāpēc smēķētājiem ar stāžu paiet ilgāks laiks, līdz organisms ir attīrījies. Pirmais periods viņiem ir grūtāks.

Kā tas izpaužas?

Cilvēkam ir nervozitāte. Tā rodas tādēļ, ka smēķētājs zina - nedrīkst. Taču labākā motivācija ir nevis "es piespiežu sevi nesmēķēt", bet - "es atļauju sev būt brīvam no nikotīna atkarības".

Ar ko sākt - pavisam ikdienišķā nozīmē?

Vispirms svarīgi ir saprast, kāpēc es gribu nesmēķēt? Ko iegūšu? Pastāstīt citiem, ka esmu nolēmis atmest. Tas liek vairāk sevi motivēt, jo parasti apkārtējo reakcija ir pozitīva, atbalstoša. Tas arī pasargā no kļūmīgām situācijām. Piemēram, palīdz apkārtējiem saprast, kāpēc cilvēks pēkšņi dodas prom no telpas, kurā citi smēķē. Tas liek arī citiem viņu atbalstīt, nepiedāvājot kopā uzsmēķēt.

Vai iegansts - mīļotais cilvēks tā vēlas - ir pietiekami spēcīgs arguments atmešanai?

Gaidīt, ka mīlestības dēļ atmetīs, - tā tomēr ir emocionāla attieksme pret smēķētāju. Protams, jebkuras atkarības gadījumā liela nozīme ir tuvo cilvēku attieksmei. Ja smēķētājam tuvinieki neko neaizrāda, viņam nebūs iemesla atmest.

Kā izturēties pret tuvu cilvēku, kurš nolēmis atmest smēķēšanu?

Sākumā - izteikt atbalstu par katru stundu, pēc tam par katru dienu, ko viņš izturējis. Izteikt arī visas pozitīvās pārmaiņas, kas notikušas. Piemēram, ka vairs nesmird elpa, rokas, drēbes un uzlabojusies sejas ādas krāsa.

Svarīgi pirmajā laikā asi nereaģēt uz to, ka cilvēks, kurš atmetis smēķēšanu, varbūt ir nervozāks nekā parasti. Tas ir normāli. Viņam ir abstinence no nikotīna. Organisms prasa, bet tam nikotīnu nedod. Kā vien iespējams, jārada pozitīva gaisotne. Piemēram, ar garšīgu ēdienu vai kādu jauku izbraukumu. Līdz šim gāja uz balkona kopā pīpēt, bet tagad var uz balkona kopīgi iestādīt narcises!

Vai ir situācijas, kas veicina, vai arī, tieši otrādi, apgrūtina atmešanu?

Simtiem! Pirmais veicinošais moments, kas nāk prātā, ir bailes par veselību. Ja kādam paziņam ir nopietna slimība, kas saistīta ar smēķēšanu, tas liek aizdomāties arī par saviem paradumiem.

Atmešanu apgrūtinošs faktors ir stress. Smēķēšana ir veids, kā nomierināties. Ir cilvēki, kuri daudzas reizes atmetuši, bet atkal atsākuši smēķēt, jo nespēja pārvarēt kādas grūtības vai konfliktus.

Vienu cigareti paņem un vairs nespēj atturēties?

Jā. Tāpēc jau tā ir atkarība. Saņemot nikotīna devu, organisms to prasīs vēl un vēl. Tikai 1% cilvēku var smēķēt, nekļūstot atkarīgi.

Tagad populāri pie visām nelaimēm piesaukt krīzi. Cilvēki smēķē, dzer, spēlē azartspēles, jo ir krīze…

Neviena dzīve nepaiet bez krīzēm. Taču ne visi cilvēki uz to reaģē, krītot atkarībā. Ir taču pilnīgi skaidrs, ka dažādu vielu lietošana nerisina krīzi, bet tikai ļauj to nejust. Ja gribas šādā veidā no krīzēm izvairīties, visu laiku jābūt reibumā, smēķējošam, turklāt azartspēļu zālē.

Latvijā ļoti liels skaits smēķētāju ir pusaudži un jaunieši. Kā to var skaidrot?

Vēl gribu piebilst, ka tieši ļoti liels skaits meiteņu. Latvijā ir daudz vecāku, kuri ir atkarīgie. Ļoti nelabvēlīgs ģenētiskais fonds. Pusaudži - kādi viņi ir - pastāsta daudz par ģimeni, sabiedrību, valsti. Nekur citur pasaulē neesmu redzējusi jauniešiem tik viegli pieejamu alkoholu un cigaretes, un tik atbalstošus likumus. Tikko Saeimā mums bija saruna par vieglo alkoholisko dzērienu reklāmas aizliegšanu līdz plkst.22. Saeima par to nenobalsoja, jo tas ietekmēšot konkurenci medijos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko