Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

Pētījums: Cilvēkiem ir par vienu garšas izjūtu vairāk

Zinātnieki atklājuši, ka cilvēkiem ir par vienu garšas izjūtu vairāk, nekā uzskatīts agrāk, vēsta laikraksts "The Daily Telegraph".

Paaudžu paaudzēm zinātnieki uzskatīja, ka cilvēka mēle var izšķirt tikai četras garšas - saldu, skābu, sāļu un rūgtu. Pēc tam tika atklāta piektā garšas izjūta - unami jeb patīkamas garšas izjūta.

Taču tagad amerikāņu zinātnieki atklājuši mēles garšas kārpiņās ķīmiskus receptorus, kas atpazīst tauku molekulas.

Turklāt šie receptori cilvēkiem ir dažādi, kas var izskaidrot, kāpēc daži cilvēki lieto uzturā treknāku ēdienu.

Papildus garšas izjūtām visus pārējos ēdiena garšas aspektus nodrošina oža.

Vašingtonas universitātes medicīnas skolas zinātnieku komanda cer, ka viņu atklājumu var izmantot, lai palielinātu cilvēku jutību pret taukvielām ēdienā, kas palīdzētu cīnīties pret aptaukošanos.

Pētnieki atklājuši, ka cilvēki, kuru mēlē ir vairāk jaunatklātie receptori CD36, daudz labāk konstatē taukvielu klātbūtni ēdienā.

Viņi atklājuši, ka cilvēkiem ir dažādas gēna, kas atbildīgs par CD36, variācijas, kā dēļ cilvēki atšķirīgi uztver taukvielas ēdienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā uzglabāt un pasniegt sieru?

Laiku pa laikam nākas secināt, ka siers, ko esat nopirkuši lielākā daudzumā, stāvot ledusskapī, apvilcies ar zilganu pelējuma kārtiņu. Turklāt tas nebūt nav tas pelējums, kura dēļ slavējam rokforu...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko