Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Pieci skaistākie autoceļotāju maršruti Norvēģijā

Pieci skaistākie autoceļotāju maršruti Norvēģijā: vienai dienai steidzoties vai lēnām pat visu mēnesi

1.maršruts (oranžs)

- 2-5 dienas

- 795 km

- 4 prāmji

Heugesuna-Larvīka-Bergena-Ferde-Škela-Olesunna-Molde-Kristiansunna

Šajā ceļojumā no dienvidiem uz ziemeļiem (vai pretēji) ir iespēja šķērsot pašus skaistākos Norvēģijas fjordus: Hardangerfjordu, Sognefjordu un daudzus citus. Ceļā ir vismaz četras skaistas pilsētas: Bergena, Olesunna, Molde un Kristiansunna.

Savukārt pats ceļa posms starp Moldi un Kristiansunnu jeb Altantijas okeāna ceļš ļoti daudzās aptaujās atzīts par skaistāko autoceļu pasaulē. Daudzās salas un saliņas savieno graciozi tilti, un brīžiem ir sajūtas, ka paši slīdat pa ūdens virsmu.

***

2.maršruts (zaļš)

- 3-5 dienas

- 438 km

- 6 prāmji

Sannēse-Stavangere-Līsebotna-Jelmelanne-Oda-Aga-Utne-Bergena

Pagriešanās prom no krasta Norvēģijā nenozīmē attālināšanos no jūras - tā stiepjas līdzi ar daudziem sauszemē ielīkumojošiem fjordiem. No Sannēses uz Stavangeri ar prāmi jāšķērso krāšņais Līsefjords. Ir vērts apsvērt ideju par uzkavēšanos tur, pieņemot piedāvājumu izbraucienam ar kuģīti. Arī uzkāpšana kādā skatu laukumā kalnos ir gandrīz vai obligāta.

Starp Jelmelanni un Odu atrodas Lotefosa ūdenskritums.

Galamērķis ir skaistā Bergena - pilsēta starp septiņiem kalniem.

***

3.maršruts (melns)

- 1-3 dienas

- 422 km

- 1 prāmis

Kristiansana-Sondālstranna-Egersunna-Sannēse-Stavangere-Skudnēshavna-Avasnēse-Heugesuna

Ziemeļjūras ceļš. Tā lielākā vērtība ir mainīgā panorāma: dodoties prom no maigā dienvidu krasta, ceļotāji pakāpeniski iekaro fjordu Norvēģiju. Viens no krāšņākajiem ir ceļš gar Jesingfjordu.

Pēc Stavangeres, kas lepojas ar aktīvu kultūras dzīvi, jāsēžas prāmī, kas pārved uz Karmejas salu, bet no tās pa tiltu var turpināt braucienu ziemeļu virzienā.

Visu maršrutu iespējams izbraukt dienas laikā, taču tas būtu negodīgi pret Norvēģijas dabu.

***

4.maršruts (zils)

1-3 dienas

473 km

2 prāmji

Bergena-Vosa-Stālheima-Gudvangene-Keupangere-Bālestranna-Bergena

Šo dēvē par Sognefjorda ceļu, jo ceļš vijas tam līdzās. Ir pat grūti izšķirties, kad nogriezties sāņus, lai redzētu citus dabas jaukumus. Pa ceļam ir vairāki ledāji.

Izpētes vērts ir katrs no fjorda atzariem. Bālestrannas ciemu jau izsenis iecienījuši mākslinieki un pat ķeizars Vilhelms II.

Kad pierimst vējš, fjorda līdzenajā ūdens virsmā spoguļojas kalnu muguras. Ja kādam būtu vara izsūknēt visu ūdeni no 1300 metru dziļā fjorda, tad kalni pēkšņi izrādītos trīs kilometrus augsti.

***

5.maršruts (violets)

2-5 dienas

666 km

2 prāmji

Bergena-Vosa-Stālheima-Gudvangene-Keupangere-Strīna-Geirangere-Ondalsnēse-Oleseunna

Izbraucot no Bergenas, maršruts iet blakus Sognefjordam. Pirms Keupangeres ir skaista divu stundu pārcelšanās ar prāmi. Pilsētā vērts apskatīt koka baznīcu, pēc tam turpināt uz ziemeļiem - uz Ledāju muzeju Fjērlannē. Iespējams iziet pārgājienā pa ledāju.

Pa ceļam uz Strīnu ir krāšņa daba, jo šis ir Justedālsbrēnas ledāja nacionālais parks. Drīz pēc tam sagaida nākamais pārsteigums - uz Geirangeres ciemu ved ceļš pāri dramatiskiem kalniem. Ciems atrodas pie paša populārākā fjorda - Geirangeres, tāpēc noteikti jāatvēl laiks izbraucienam ar kuģīti.

Posms līdz Ondalsnēsei nav garš, bet ilgs - jo bieži jāapstājas, lai apbrīnotu dabasskatus. Turiet pie rokas fotokameru!

Ceļš uz ziemeļrietumiem - uz Olesunnu ir labākais paraugs, ko prot paveikt norvēģu ceļu inženieri. Pa kalniem un ielejām tas izlokās kā čūska.

Šajā maršrutā patiesībā var pavadīt mēnesi, tur ir daudz ko redzēt un daudz atpūtas iespēju, kaut vai gājieni pa kalnu takām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Mailo, Riči un citi mīluļi meklē jaunas mājas

Ar laikraksta Diena un portāla Diena.lv starpniecību ceram atrast šiem dzīvniekiem jaunas mājas un gādīgus saimniekus. Aplūko bildes galerijā - ja nu kāda ķepaiņa bilde tevi uzrunā un pavisam drīz ...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko