Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pikantā šefpavāra uznāciens

Gandrīz pirms desmit gadiem jauns britu puisis izdomāja sev provokatīvu iesauku -The Naked Chef (Kailais šefpavārs) un publicēja tāda paša nosaukuma pavārgrāmatu, kurai bija sensacionāli panākumi. Šodien Džeimijs Olivers ir ietekmīgākā persona Lielbritānijas viesmīlības industrijā, vairāk nekā 10 pavārgrāmatu autors, starptautiska slavenība, karalienes godalgu saņēmējs, filantrops un cīnītājs par skolēnu tiesībām ēst kvalitatīvu pārtiku. Nesen viņa pirmā grāmata izdevniecībā Zvaigzne ABC izdota arī latviski ar nosaukumu Pikantais šefpavārs.

Nosaukuma tulkojums skan labi, tomēr nav gluži precīzs, jo nepaskaidro, kāpēc tad šefpavārs ir kails. Atbilde uz šo jautājumu palīdz saprast Olivera kulināro filosofiju. Pavārs neizģērbjas, viņš "izģērbj" sarežģītas restorānu receptes līdz saprotamiem pamatiem, lai katrs spētu tās pagatavot mājās.

Džeimija misija ir iedvesmot cilvēkus gatavot vienkāršas, gardas un veselīgas maltītes, kā arī kliedēt kulinārijas mītus, piemēram, ka zivis gatavot ir sarežģīti vai - risoto ir īsts restorānu ēdiens! Ēdiena pamatā ir kvalitatīvas sastāvdaļas, kam autors veltī lielu uzmanību, aicinot pirkt sezonālu, bioloģiski audzētu vietējā ražojuma pārtiku un vairīties no pusfabrikātiem.

Savu skolotāju ietekmē Oliveram vistuvākās ir itāļu kulinārās tradīcijas, kuras dominē receptēs, ik pa brīdim aizklejojot arī līdz Āzijai un Ziemeļāfrikai. Grāmatā plašas sadaļas veltītas garšaugiem, risoto, paštaisītiem makaroniem jeb pastai un maizei. Te atradīsiet atbildes uz jautājumiem, kā izmantot Latvijā nopērkamas, bet mazāk populāras ēdamlietas, piemēram, anšovus, fenheli un kuskusu. Gardēžus priecēs vairākas radošas idejas, kā gatavot Latvijā tik iecienīto cūkgaļu. Džeimijs arī ierosina, kā saimniekot taupīgi. Pašiem gatavot vaniļas cukuru (glabājot cukura burkā vaniļas pākstis) un no vistas cepeša kauliem izvārīt gardu buljonu.

Lai gan latviskais tulkojums ir veikls un kulinārie termini izvēlēti veiksmīgi, pamanīju divas kļūdas, kuras nopietni apdraud konkrēto ēdienu labu izdošanos. Tā, piemēram, cūkas karbonādes gabala ar ribu kauliņiem vietā nepareizi minēta fileja, kas ir pavisam cits gabals (109.lpp.), bet risoto pamata receptē (170.lpp.) izmanto selerijas kātu, nevis sakni.

Manuprāt, grāmatas lielākā vērtība ir tā, ka receptes katrs pavārs pats var tālāk attīstīt pēc saviem ieskatiem atkarībā no pieejamajām izejvielām. No personiskās pieredzes atļaušos apgalvot, ka arī Kailā šefpavāra receptes var izģērbt jeb vienkāršot vēl tālāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko