Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Prāta Vētra: Lampu drudzi pazīstam arī pēc 23 gadiem

Saulē iedeguši pēc vairāku stundu garumā ilgušās fotosesijas pie Mangaļsalas mola, grupas Prāta Vētra puiši - Renārs Kaupers, Kaspars Roga un Jānis Jubalts - darba dienas vakarā tiekas ar Dienu, lai pastāstītu par tuvojošos koncerttūri, kas 28. jūlijā tiks atklāta ar vērienīgu koncertu Jelgavā, kuram sekos arī uzstāšanās Ventspilī, Valmierā, Preiļos, Rīgā, kā arī Saldū, kurā līdz šim koncertēts tik senajos Dziesma Manai paaudzei laikos.

Savstarpēji vienojoties par jaunas definīcijas ieviešanu - ka koncerttūre ir vairāk nekā divi koncerti pēc kārtas -, Prātnieki gandrīz vienbalsīgi paziņo, ka šī esot «XXL jeb mega tūre». Viņi jūtoties lieliskā formā un koncertiem ir gatavi, kaut gan pat ar savu ilgo skatuves pieredzi arī šoreiz jūtot nelielu lampu drudzi.

«Tūre, starp citu, sāksies ar «XXL» koncertu Jelgavā,» koncerta grandiozitāti uzsver Kaspars Roga, kura pārraudzībā koncertiem topot gaismu režija un tiek veidoti video materiāli. Renārs steidz viņa priekšā uzlikt melnu katliņcepuri un aši to noņemt, paziņojot: «Kaspars uz saviem trauslajiem pleciem nes visu šo tūres smagumu.»

Redzēs, kad atnāks

«Protams, ka viss ir sadalīts - par ko menedžments rūpējas, par ko skatuves, gaismas un skaņas cilvēki,» taču Kaspara ziņā esot galvenā jeb ģenerāļa vīzija, stāsta Renārs. «Cilvēki, kas nav iesaistīti, varbūt to nesaprot, jo viņi atnāk un redz visu gatavu - ir priekškars, mākslinieki skaisti sapucēti, bet tam pamatā daudz tehnisku detaļu,» teic Kaspars. Jokojot viņš sevi nosauc par Karabasu Barabasu, jo esot šīs tūres ģenerālis, taču savu vīziju tomēr atklāt nesteidz. Klausītājiem jānāk uz koncertiem, un tad visu varēšot redzēt. Jānis, stāstot par saspringto sagatavošanos, teic, ka vēl iepriekšējā vakarā apmeklējis uzņēmumā NA strādājošos kolēģus, kuri palīdz ar tūres tehnisko pusi. «Un viņi tiešām sēž uz kompjūteriem un pilnīgā klusumā,» uzsvērdams notiekošā nopietnību, saka Jānis, ar savu teicienu izraisot visos smieklu šalti.

Gaidāmajiem koncertiem būšot trīs daļas, tūrē uzstāsies arī draugi The Sound Poets un citi viesmākslinieki, tostarp mazpazīstamā Evija Smagare, ar kuru Renārs kopīgi ir iedziedājis duetu Nākamā nodaļa. Viņa piedalīties albuma ierakstā uzaicināta «pēdējā brīdī», pēc Renāra atklāsmes, ka dziesmas teksts gluži vai pieprasa otru vokālu. Pārlapojot Latvijas pazīstamāko dziedātāju sarakstu, Renārs ar basģitāristu Ingaru Viļumu nonācis pie Evijas vārda. Sadarbība izvērtusies veiksmīga.

Kaut kāds kodiņs noslēpts

Tūres nosaukums liecina, ka koncertos fani dzirdēs kompozīcijas no grupas jaunā albuma Vēl viena klusā daba, taču puiši sola, ka varēs dzirdēt arī «veco labo Zelta Vētru». Dziedāšot viņi pārsvarā latviski, taču izskanēšot arī pāris dziesmu krievu un angļu valodā. Ar krievu akcentu gan «Prātnieki» nedziedāšot, kaut gan nupat intensīvi koncertēts Krievijā, tomēr koncerti kaimiņzemē palīdzējuši grupai būt ļoti labā formā. «Jo bieži gadās, ka pirms koncertiem ir vairāku mēnešu pauze, un tad tomēr rodas stress. Šobrīd ir ļoti laba sajūta,» stāsta Renārs.

«Šis ir ļoti «prātvētrīgs» albums, kas atkal skan diezgan klasiski. Piekrītu, ka iepriekšējais albums skan daudz citādāk, taču šis… Uzlieciet Prāta Vētras pirmo albumu vai šo - tie pamati ir tie paši,» jauno plati komentē Renārs. Jaunais ieraksts tapis viegli, «ļoti organiski», teic puiši, kuri no klausītājiem saņēmuši pārsvarā labas atsauksmes. «Saku «pārsvarā», lai nebūtu «tikai labas»,» piebilst Renārs, un pārējie piekrītoši māj ar galvu.

«Diezgan populārs ir šāds raksturojums albumam, pie kura jau esam pieraduši: «Noklausījos pirmo reizi: vecīt, godīgi, nepatika. Un tad otro, trešo reizi, un viss - tagad tas man griežas mašīnā, un pirmā, piektā, astotā un divpadsmitā dziesma. Un tas Butterfly, vecīt, ir labs,» fanu teikto citē Renārs. Ja Prāta Vētras līdzgaitnieki albumu vērtējot kā «svaigumu no pagātnes», tad mazi bērni itin viegli «uzķer» lipīgos dziesmu tekstus. «Kaut kas tur ir apakšā, kaut kāds kodiņš noslēpts,» teic Jānis, stāstot, ka arī viņa divgadīgā meita jau otrajā noklausīšanās reizē dungojusi līdzi dziesmaiKo tu vēl domā?.

Pēc pēdējā koncerta Rīgā, Skonto stadionā, Prāta vētra dosies Krievijas koncerttūrē, uzstāsies Eiropā un, iespējams, arī Amerikā. «Šis ir starta punkts,» raksturo Kaspars, bet Jānis piebilst: «Savā ziņā mums tie ir Vasarsvētki trīs nedēļu garumā.»

Puiši atklāj, ka viņi joprojām sirgstot ar lampu drudzi, kas «starp citu, ir arī pēc 23 gadiem, nekur nav pazudis». Korī skandējot rindiņas no mūziķa Gustavo dziesmas par «darbiem, darbiem, darbiem, darbiem» un «ģimeni, kas bija arī», - puiši vēlas arī izbaudīt vasaru. «Cerams, ka tā kādreiz sāksies,» cerot uz labākiem laikapstākļiem, teic Renārs.

Intervijas video versiju iespējams aplūkot šeit. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 17.05.2024.

Diez vai daudz kas var izskatīties sliktāk par taviem vecajiem apaviem, kad tu tos apavu veikalā noauj, lai pielaikotu jaunus

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko