Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pret niekiem

Vasaras vidus ir visa kā pārpilns. Gaisma, lietus, alus, putnu dziesmas, šlāgeri, pļavu ziedēšana... Reizēm nudien liekas, ka visa ir stipri par daudz, lai būtu gaumīgi. "Tomēr tas viss kopā veido to īpašo noskaņu, kāda piemīt tikai laikam ap vasaras saulgriežiem.

Tāpat ir ar pļavu. Pamēģiniet ziedošā pļavā noteikt, kuras puķes ir tās, bez kurām pļava vairs nebūtu pļava. Cietpaurainās dzelzenes? Varbūt lipīgās sveķenes vai akurātās ilzītes? Visas ir vienlīdz svarīgas. Lielāka dažādība — skaistāka pļava. Savdabīgi skaista ir tīra timotiņa pļava, tomēr diez vai, nonācis šādā pļavā, skots vai holandietis noelsīsies neslēptā sajūsmā, kā tas ne reizi vien noticis manā praksē.

Arī mežam kā kopumam reizēm ir nesalīdzināmi lielāka vērtība par to veidojošo stumbru kubikmetru summu. Meža vietā var izveidot ātraudzīgu kārklu vai egļu plantāciju. Tā pildīs maku, tikai nevajag saukt to par mežu.

Nākotnē plantācijas būs daudziem. Īsti meži jau tagad ir deficīts. Tagad cērtam mežus, kuri pieredzējuši dzimtbūšanu un visas trīs atmodas. Provinciālisms, alkatība un muļķība liek vērtības samainīt niekos. Pagājušā gadsimta 70.gados gāju skolā kādā Kurzemes zvejniekciemā. Daudziem maniem skolasbiedriem tēvi Atlantijā zvejoja siļķes. Viņi no aizjūras ieveda blokus ar košļenēm, kuras toreiz bija kas īpašs. Katrs sevi cienošs puika bija gatavs maksāt naudu, lai tiktu pie kārotās plāksnītes. Tie, kuriem naudas nebija, centās kārumu iemainīt pret kādu lietu. Puikas no lībiešu zvejniekciemiem nesa pat dūres lieluma dzintara gabalus, kurus to senči bija krājuši kā dārgumus. Pusaudži neapjauta dzintara vērtību un bija pārliecināti, ka maiņa ir adekvāta. Nu zēni pieauguši un labprāt noliktu vectēvu dārgumus goda vietā, bet, kas zudis, — zudis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko