Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Proletariāts un aristokrāts

Kidalts (no angļu kid - bērns un adult - pieaugušais) - tas ir vīrietis, kurš nesteidzas kļūt saprātīgs, izlēmīgs, nikns un nežēlīgi nopietns. Pēc dokumentos rakstītā un arī izskata ir iestājies tas posms dzīvē, ko sauc par briedumu, laiks tā kā būtu iesaistīties biznesā, vislabāk starptautiskā, taisīt naudu un bērnus, dibināt ģimeni (secība nav svarīga) un pierast pie uzrunas ar Jūs.

Tā vietā kidalts ir aizrāvies ar tīrām muļķībām - pirms, pēc un arī darba laikā datorā šauda mošķus vai kaut kur pasaules tīmeklī dibina virtuālās kolonijas, kuras apdzīvo tikpat virtuālas amazones vai elfi, valkā T kreklu ar košiem un kretīniskiem uzrakstiem un Panorāmas vietā skatās Simpsonus vai Dienvidparku. Šos lielos bērnus pirms pāris gadiem pat ārstēt mēģināja, pirms tam nosakot diagnozi Pītera Pena sindroms, un tikai pēc tam pamanīja, ka šobrīd reproduktīvajā vecumā lielbērnu ir nomācošs vairākums. Un ja jūsu paziņa ir gatavs atdot pusalgu par iPhone, ar kaifu kinoteātrī skatās kārtējo Betmenu un mierīgi notrallina nakti ar datorspēli, neraizējoties par to, ko no rīta teiks šefs, tad ir ļoti liela varbūtība, ka viņš ir... Nu, ja. Jūs mani sapratāt. Un tas ir normāli un forši. Vai šāda infantila attieksme pret dzīvi traucē tajā (dzīvē) piedalīties? Nē, taču. Laiks, kad es pārstāju interesēties par spēlēm, kaut kā dīvaini sakrita ar laiku, kad sāku ilgāk aizsēdēties darbā un parādījās pirmie veselības kreņķi. Sagadīšanās, droši vien. Kāre pēc jaunā un bērnišķīga sajūsma - tas ir tas svarīgākais, ko sevī sargā lielbērni. Par ko es te? Par vīnu, protams.

STIMSON Estate Cellar by Chateau Ste Michelle, Washington State Merlot 2005. Galda vīns - ar šādu birku uz kailā kreisās kājas īkšķa aizsaulē ir aizraidīta ne viena vien pieklājīga vīna reputācija. Ja reiz galda vīns - tātad štrunts. Nesakiet vis. Vismaz šoreiz ne. Šobrīd jūsu priekšā ir vīns, kurš nekad neleposies ar medaļām un goda rakstiem, kuru nekad nepieminēs vīnzinības mācību grāmatās. Šo vīnu mierīgi var dēvēt par gastronomijas proletariātu - vienkāršs un nepretenciozs, viegli dzerams, garšīgs vīns. Ļaujiet man lietot vārdu ikdienišķs. Pie nesteidzīgām darbdienas vakariņām dzeramais vīns. Lustīgā burziņā lieliem malkiem dzerams vīns. Aromātā ķirši, plūmes un lauru lapa. Uz mēles - patīkami noapaļots un harmonisks. Tanīni maigi, neizteiksmīgi, bet jūtami. Viens trūkums gan jāpiemin - pudele pārāk maza. Vai šim Merlot vajadzētu maksāt gandrīz sešus latus? Manuprāt, ne. Bet tas lai paliek uz importētāju vai veikalnieku sirdsapziņas.

Pilnīgi no cita plaukta ir nākamais šīsdienas viesis. Dāmas un kungi, sagaidiet ar aplausiem.

TERRAZAS de los Andes Reserva Malbec 2006. Ak kungs, izsaucās Jūsu padevīgais kalps, lūpām skarot ar šo vīnu pildīto kausu. Kamdēļ tu esi lēmis šai brīnišķajai dabas un vīndara talanta esencei tikt nolietotai tik jaunai, nenobriedušai un naivai...

Vīns ir ļoti jauns, un pirmais efekts ir graujošs. Krāsā drīzāk violets, ne sarkans. Spēcīga ķiršu un aroniju smarža ir tikai sagatavošanās iespaidīgam šokolādes, vaniļas un karameles aromātu vilnim, kas atraisās, vīnu pārlejot karafē, un aplaimo pacietīgo. Uz mēles vīns ir intriģējoši sarežģīts. Nervozā centība nodemonstrēt visas lieliskās īpašības uzreiz vienlaikus tomēr traucē. Spēcīga, masīva miesas būve, kur robusti tanīni un skābums neļauj, vismaz pagaidām, vīnu saukt par sabalansētu. Nešaubos, ka laiks vai prasmīga dekantēšana šos šķietamos trūkumus labos. Jau šobrīd kopējā bildē jaušamas arī tabakas un rūgto citronu smaržas. Fantastiski gara un atmiņā paliekoša pēcgarša. Neraža ir tikai tai faktā, ka deviņdesmit procenti šī brīnišķā vīna tiks izdzerti par ātru. Žēl.

Iztērējieties un neizdzeriet. Novietojiet un aizmirstiet. Atcerieties kaut kad, kāda vēlā septembra vakarā. Baidos sasolīt, bet šķiet, ka pieci vai pat septiņi gadi vēsā, tumšā vietā šim vīnam nāks tikai par labu. Pa to laiku var paspēt nodibināt labas attiecības ar patiesi labu miesnieku. Vai mednieku. Un tad jūs man varēsiet pastāstīt, kas ir bauda.

Un vēl - šo vīnu ir vērts nopirkt kaut vai tikai tāpēc, lai izlasītu latvisko anotāciju, kas kā likumi prasa, ir pielipināta uz aizmugures etiķetes. Dzejnieki atpūšas. Bet ļaušu jums katram pašam izbaudīt šo lietišķās literatūras paraugu.

Šoreiz kaut kā izpalika ēdamie ieteikumi. Piedodiet, aizmirsās, citreiz.

Kaut kad, kaut kur lasīju vienkāršu, naivu, bet tomēr simpātisku aforismu: "Ne jau tāpēc, ka kļūstam vecāki, mēs aizmirstam, kā spēlēties. Mēs novecojam tāpēc, ka pārstājam spēlēties." Domāju - jāatceras, varbūt kādreiz noder. Re, noderēja.

***

STIMSON

Amerikas sarkanvīns, ne no Kalifornijas, SKY Ls 5,59

TERRAZAS

Argentīnas sarkanvīns, SKY Ls 11,39

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko