Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ražas gads. Vai un cik tas svarīgi?

Šīsdienas vīni ir atceļojuši no Itālijas, no Toskānas, kas ir viens no Itālijas vīndarīšanas reģionu trim vaļiem (pārējie divi ir Pjemonta un Veneto). Savukārt par Toskānas trīs flagmaņiem tiek uzskatīti Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano un Chianti Classico. Tad nu šoreiz par pēdējo no tiem.

Runājot par Chianti Classico, varam nedaudz arī paanalizēt tādu terminu kā vintage (ražas gads). Ne reizi vien ir nācies saskarties ar spekulācijām, kad ar slavinošu lozungu "izcils ražas gads" tiek pasniegts viss veikalos pieejamais, ja tikai uz etiķetes ir atbilstošais "maģiskais" gadskaitlis. Īpaši tika (tiek) spekulēts ar 2000.gadu (Millennium taču!). Tas tiešām bija labvēlīgs vīnogu ražas gads, bet izcils gandrīz tikai Bordo. Savukārt Mozelē un Reinas ielejā to varētu dēvēt pat par katastrofālu. Mēs taču paši zinām, cik bieži Juglā līst, bet Imantā spīd saule! Tāpēc ir nedaudz pārsteidzīgi uzlikt neražas zīmogu veselam reģionam vai valstij, lai arī tā gadās.

Pieminot veiksmīgos vai mazāk veiksmīgos vīnogu ražas gadus, jāsaka, ka vīndarīšanā nav kādas vienas konkrētas lietas, no kuras būtu atkarīgs veiksmīgs rezultāts - izcils vīns. Tas ir daudzu lietu, prasmju un arī veiksmes kopums, kas beigu beigās mums ļauj izbaudīt rezultātu. Vīnogu šķirne, tās klons (viens no vairākiem desmitiem), tās atbilstība konkrētai augsnei un klimatam, stādīšanas blīvums, apstrāde vīnogu augšanas periodā, ogu novākšanas veids (mehānisks vai roku darbs), ogu šķiroša vai nešķirošana - tā ir tikai daļa no faktoriem, kas ietekmē rezultātu. Šī saraksta pirmajā vietā gribētos gan likt vīndari, viņa prasmes, izpratni un intuīciju.

2004., 2005., 2006. - šos trīs gadus (īpaši 2004. un 2006.) daba ir lutinājusi Itālijas vīndarus ar savu labvēlību. Vīna dārziem nav uzbrukušas nežēlīgas pavasara salnas, tos nav plosījusi krusa un spēcīgas lietusgāzes. Rudeņi ir bijuši saulaini un ļāvuši nobriest vīnogām, lai iepriecinātu vīndarus un vēlāk arī vīna cienītājus. Vīndariem tika atņemta iespēja mazāk veiksmīgu sava darba rezultātu skaidrot ar sarežģītiem laika apstākļiem, viss bija pašu rokās un galvās.

Laikā, kad tika likti pamati vīna likumdošanai Itālijā (pagājušā gadsimta 60.gadi), Chianti Classico vīns bija vairāku vīnogu šķirņu sajaukums. Galvenokārt tika izmantotas sarkanās vīnogas Sangiovese, Canaiolo Nero un baltās Trebbiano, Malvasia Bianca, kā arī līdz 5% varēja izmantot kādu citu šķirņu sarkanās vīnogas. Abi šīsdienas vīni pārstāv mūsdienīgu Chianti Classico stilu, tas nozīmē, ka maksimāli tiek izmantota daudz Sangiovese vīnoga. Līdz pat 1984.gadam, kad tika ieviestas izmaiņas vīndarīšanu regulējošajās likuma normās, Chianti Classico varēja izmantot līdz pat 30% balto vīnogu šķirņu Trebbiano un Malvasia Bianca. Mūsdienu skatījumā tas būtu tāds "balināts" Chianti.

2006 Colle del Vento, Chianti Classico. Šķiet, ka šī vīna etiķetes autori ir izdarījuši visu iespējamo, lai tas paliktu nepamanīts veikalu plauktos starp desmitiem citu "radinieku". Jāsaka, ka diezgan netipiski Itālijas vīniem, kas bieži izceļas ar spilgtām, dažreiz pat avangardiskām etiķetēm. Tie, kurus neatturēs pieticīgais noformējums, nebūs vīlušies. Tas radīts no 90% Sangiovese un 10% Canaiolo Nero vīnogām un pilnībā atbilst visiem priekšrakstiem par augsta līmeņa Chianti Classico - purpursarkans, Chianti tipiskais ķiršu aromāts un ēdienam draudzīgs skābums.

2006.gads ir pirmais gads, kad ir liegta balto vīnogu izmantošana Chianti Classico! Tātad arī mazāka iespēja, iegādājoties nepazīstama vīndara vīnu, nopirkt blāvu, neizteiksmīgu CC.

2005 La Marcellina, Comignole, Chianti Classico. Šajā gadījumā mums ir darīšana ar īstenu Sangiovese patriotu! Pudelē ir pildīts 100% Sangiovese vīns. Vēl salīdzinoši nesen, pirms 1995. gada, ja vīndaris šajā reģionā vēlējās gatavot vīnu no 100% Sangiovese, viņš nevarēja norādīt uz etiķetes Chianti Classico DOCG (DOCG - Itālijas vīna atbilstība visaugstākajām likumdošanas prasībām, bet... ne kvalitātes garantija). Tas, protams, diskriminēja vīndarus, viņi nevarēja par saviem vīniem, lai arī cik kvalitatīvi tie būtu, prasīt atbilstošu samaksu.

La Marcellina bija starp tām vīndarītavām, kas uzskatīja - patiesi augstas kvalitātes Chianti Classico var iegūt, maksimāli izmantojot Sangiovese. Comignole ir izteikti moderns, mūsdienīgs vīns. Tam ir tumša, gandrīz necaurredzami sarkana krāsa, izteikts gatavu ķiršu aromāts, samtaini tanīni. Vīnam ir ideāla gatavības stadija. Šis Chianti Classico varētu gūt plašu piekritēju pulku.

***

Colle del Vento

alk.13,5%, cena veikalā Ls 9.90

Comignole

alk.13%, cena veikalā Ls 10.14

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko