Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Romā atvērtas apmeklētājiem imperatora Augusta istabas

Pēc ilgiem restaurācijas darbiem Romā publiskai apskatei beidzot atvērtas četras freskām rotātas istabas, kur pirms kļūšanas par pirmo Romas imperatoru dzīvojis Augusts. Viņš valdīja no 27.gada pirms mūsu ēras līdz mūsu ēras 14.gadam.

Meklējot bijušo Augusta mājvietu, pirmās norādes par tā varbūtējo atrašanās vietu arheologi atrada pirms gandrīz 50 gadiem. Tas bija kāds neliels apgleznots sienas apmetuma fragments. Pamazām rokoties senajās drupās arvien dziļāk, tika atjaunots priekšstats par Romas vareno dzīvi pirms 2000 gadiem. Šobrīd aizrautīgāko vēstures interesentu maršrutu senajā forumā papildinājušas četras atjaunotās istabas — tiek uzskatīts, ka tās ir Augusta mājas halle, ēdamistaba, guļamistaba un neliels kabinets.

Paši arheologi visvairāk jūsmo par vitālajām freskām, galvenokārt zilā, sarkanā un oranžā krāsā. Vienā no istabām uz sienas uzgleznots elegants dārzs ar dzeltenām kolonnām un rūpīgi izzīmētu strazdu. Tiek pieļauts, ka nama rotāšanā palīdzējuši ēģiptiešu mākslinieki.

Dažas no freskām ir saglabājušās to kādreizējā greznībā, citas nācies restaurēt, kopā saliekot gabaliņu pa gabaliņam no izrakumos atrastajiem fragmentiem.

"Fresku stāvoklis un krāsas ir izcilas," Augusta istabu atklāšanā teica Romas mērs Valters Veltroni. "Šis ir vislabākais pierādījums faktam, ka mūsu pilsēta ir kā apslēpto dārgumu lāde."

***

pie Augusta

Vienota biļete Romas foruma, Palātijas kalna, Augusta mājas un Kolizeja apskatei maksā 11 eiro.

Augusta istabās vienlaikus tiek ielaisti tikai pieci apmeklētāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko