Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Rozīņu vīns Amarone

Pirms pāris mēnešiem biju Romeo un Džuljetas pilsētā Veronā. Tās apkārtnē top viens no visslavenākajiem Itālijas vīniem Amarone, ko ražo no rozīnēm. Šis ir ļoti dārgs un ekskluzīvs vīns, jo, kā jau nojaušat, no rozīnēm var izspiest pavisam maz sulas. Sarunās ar vīndariem dzirdēju interesantu faktu. Izrādās, ka Zviedrijas valsts alkohola monopols šo ekskluzīvo itāļu vīnu no dažiem ražotājiem pērk par aptuveni EUR 5—6 pudelē. Sarunas gaitā izkristalizējās, ka, pēc daudzu vīndaru domām, pašai minimālākajai šī vīna eksporta cenai, kas sedz tikai ogu audzēšanu un vīna raudzēšanas izmaksas, jābūt ap EUR 15. Rodas jautājums, kāpēc pārdot par tik zemu cenu. Vienīgais skaidrojums — šī Amarone ražošanā izmanto lētākas vīnogas. Šo faktu varētu salīdzināt ar E klases Mercedes, kas tiek ražots no Dacia Logan paredzētām detaļām. Arī pie mums jau kādu laiku nopērkams šāds, nosacīti lētais Amarone veids. Šis vīns, līdzīgi kā Dacia, nebūt nav sliktākais dzēriens, tomēr tas nav premium klases Mercedes. Tā garšā nav palicis gandrīz nekā no Amarone stila. Ja nu vienīgi nosaukums. Taču ne jau visi cilvēki ir gatavi pirkt izcilu, diemžēl dārgu vīnu. To lieliski saprot arī Amarone ražotāji. Gandrīz visi Amarone ražotāji ražo arī citus vīnus. Viens no tādiem ir vīns, kas top pēc ļoti īpašas tā saucamās ripaso tehnikas. Pēc tam, kad dārgais Amarone ir beidzis rūgt un ir iepildīts ozolkoka mucās, lai turpmākos gadus varētu netraucēti nogatavoties, tā biezumu uzņēmīgie itāļu vīndari pievieno vienkāršākam vīnam. Tā top ļoti interesants vīns ar savdabīgu garšu un raksturu. Uzreiz gribu brīdināt, ka tas, lai arī nav tik dārgs kā labs Amarone, tomēr nav arī ļoti lēts. Sākotnējam bāzes vīnam arī jābūt pietiekami labam, lai tas ar biezumiem spētu uzņemt kaut ko no dārgākā vīna rakstura. Viens no veiksmīgākajiem šādas tehnikas paraugiem ir tāda slavena Amarone ražotāja kā Tedeschi vīns Capitel San Rocco Valpolicella DOC Superiore Ripasso 2006. Pirmais, kas mani vienmēr pārsteidzis, ir Tedeschi spēja veidot izcili harmoniskus vīnus. Lai arī šis ir aptuveni 14% stiprs vīns, ne brīdi nerodas aizdomas, ka tajā varētu būt tik augsts alkohola saturs. Vīns ir ļoti maigs, apaļš un tajā pašā laikā ar savu raksturu. Aromātā kaut kas no zemes, koku zariem, garšā parādās ķirši, plūmes.

Kāds cits slavens Amarone ražotājs — Tomasi, kas, protams, arī ražo ripaso vīnus, cenšas patērētājiem piedāvāt kaut ko jaunu un interesantu, eksperimentējot ar tradicionālo Amarone tehnoloģiju. Proti, vīnogas žāvē nedaudz īsāku laika sprīdi un līdztekus šajā reģionā tradicionālām vīnogu šķirnēm kā Corvina, Rondinella, Molinara vīna ražošanā izmanto arī Cabernet Franc vīnogas, kuras pirms spiešanas gan nežāvē. Tas ir Crearo della Conca 2007. Iznākums ir lielisks. Savdabīgs vīns ar spēcīgu žāvētu ogu, ķiršu un nelielu nedaudz rūgtenu piparu garšu. Ļoti interesants vīns, kurā tomēr varēs atpazīt šo savdabīgo un interesanto Veronas apkārtnes žāvēto vīnogu vīnu rokrakstu.

Tas ir kārtējais paliecinājums tam, ka labam ražotājam vispirms rūp viņa reputācija, kuru viņš sasniedzis ar gadiem ilgu smagu darbu, ražojot jebkuras klases vīnus, viņš tajā ieliek visu savu sirdi un dvēseli.

***

Tedeshchi Capitel San Rocco

Kāpēc iesaka/ īss raksturojums: Interesants laba ražotāja vīns

Cena: Ls 15

Valsts: Itālija

Vīna darītava: Tedeshchi

Vīnogas: 30% Corvina Veronese, 30% Corvinone, 30% Rondinella, 10% citas (Rossignola, Oseleta, Negrara, Dindarella)

Garšas īpašības: Maigs, harmonisks sarkanvīns. Aromātā uzarta lauka mala pavasarī. Garšā — ķirši, zemenes, plūmes

Saderība ar ēdienu: Liellopu gaļa, medījums

Alkohola īpatsvars: 14%

Pasniegšanas temperatūra: 16—18 C

*

Tommasi Crearo della Conca d" Oro IGT

Kāpēc iesaka/ īss raksturojums: Interesants laba ražotāja vīns

Cena: Ls 15

Valsts: Itālija

Reģions: Veneto

Vīna darītava: Tommasi

Vīnogas: 50 % Corvina Veronese, 15 % Oseleta, 35 % Cabernet Franc

Garšas īpašības: Spēcīgas nedaudz žāvētas ogas, ķirši ar nelielu nedaudz rūgteni pikantu piparu garšu

Saderība ar ēdienu: Grilēta gaļa, steiks, sēņu ēdieni, spēcīgi sieri

Alkohola īpatsvars: 13,5%

Pasniegšanas temperatūra: 16—18 C.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko