Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Rudens mežā

Nav jābūt izcilam pētniekam, lai secinātu, ka mūsu platuma grādos tieši rudens, par spīti cilvēciskai nepatikai, ir meža faunai nozīmīgākais gadalaiks. To apliecinošajos faktos nav nekā tendencioza vai nepatiesa. Vispirms jāmin rudens iestāšanās neizbēgamība. Senās dabas hronikās atradīsiet ziņas, ka, gadsimtiem ritot, ik pa laikam var iztrūkt gan vasara, gan ziema un tādējādi arī pavasaris.

Rudens jums nekad neies secen. Tas ir visgarākais periods gadā, jo sākas, kā lielai daļai pareizi šķiet, tūlīt pēc Jāņiem un turpinās dažkārt vēl ilgi pēc ziemas saulgriežiem. Mežā tas ir īsts izpriecu laiks. Samērā kluso stirnu, meža caunu un brūno lāču riestu vasaras otrajā pusē jau ar pirmajām septembra dienām nomaina aļņu un staltbriežu bauris. Rudens beigās vairošanās instinkts pārņem meža cūkas. Mazuļi lielākajai daļai meža kustoņu jau sen kā piedzimuši, un gādīgās mātes var mierīgi atslābināties tēviņu apkampienos. Barības netrūkst gandrīz nevienam. Apmācot jauno paaudzi un iezīmējot medību iecirkņa robežas, vai ik nakti sagaudojas vilki. Ir arī daži izņēmumi - dzīvnieki, kuriem mazuļi rudenī vēl dzimst. Tie dažkārt var būt ūdri, jo upes tieši tagad ir visbagātākās ar zivīm un ziemot sanākušām vardēm. Ja mednieki pārcentušies ar meža cūku piebarošanu vai lauksaimnieki nav spējuši tām atkarot savu ražu, vēli metieni mēdz gadīties arī jaunām sivēnmātēm. Gaujas nacionālā parka Līgatnes dabas taku voljērā var apraudzīt šoruden dzimušu alnēnu, kas gan ir ļoti netipisks gadījums un skaidrojams vienīgi ar visu meža radību aprūpēt gatavās Velgas Vītolas īpašajām rūpēm par saviem aļņiem.

Īpaši par rudeni jāpriecājas arī medniekiem. Ja Eiropas Padome un citas starptautiskas institūcijas jau sen kā aizliegušas pavasara medības, tad rudenī šos priekus liegt var vien pašu sievas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko