Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Sajust ābolu aromātu vīnā

Neapšaubāmi, Spānijas kā vīna lielvalsts slavas ceļu ir bruģējuši un arī pašreiz to veiksmīgi dara galvenokārt sarkanvīni. Rioja, Ribera del Duero, Navarra, Priorat, Toro, Montsant ir atpazīstamākie no kvalitatīvu sarkanvīnu reģioniem. Tie pārsvarā ir vīni ar bagātīgi pikantu aromātu un garšu paleti, kas lieliski asistē spāņu virtuves garšu bagātībai. Protams, ir sastopami arī maigi, delikāti un pat inteliģenti eksemplāri, bet tie būs mazākumā.

Bet kā tad ar baltvīniem? Pārsteidzošs ir fakts, ka visizplatītākā vīnogu šķirne Spānijā, kura aizņem ap 30% no visiem vīnogulājiem, ir tāda Latvijā mazpazīstama balto vīnogu šķirne kā Airen. Jāpiebilst, ka šī ir arī visplašāk stādītā vīnoga pasaulē (ap 423 100 ha)! Tiesa, jāsaka, ka no Airen iegūst visai skābus, pieticīgas kvalitātes vīnus, kurus galvenokārt izmanto brendija gatavošanai.

Spānija piedāvā baltvīnus, kurus būtu vērts nobaudīt ne tikai tad, kad visi iespējamie baltvīni ir notestēti vai citu baltvīnu krājumi ir beigušies. Pieļauju, ka daudz vairāk mūs varētu interesēt baltvīni, kas startē augstākā līmenī, baltvīni, kuru vienīgais iemesls padižoties nebūtu saražotā apjoma rekordi. Arī šajā līmenī Spānijai ir ko piedāvāt un pat patīkami pārsteigt. Šoreiz baudīsim patiesi autentiskus un viegli uztveramus vīnus, kas ir atceļojuši no Rvedas un Rijas Baiksas. Tie ir divi izteikti baltvīnu reģioni, kuros dominē vīnogu šķirnes Verdejo un Albarino. Rvedas reģionā gan pēdējos gados pilnvērtīgu konkurenci Verdejo veido starptautiski atzītā Sauvignon Blanc vīnoga. Šie baltvīni pilnībā atbilst vairumam mūsdienu vīna cienītāju vēlmēm - tie ir viegli, aromātiski, atsvaidzinoši un oriģināli. Rvedā jau gadu simtiem gatavoja baltvīnus, kuru stilu varētu raksturot kā raupju un smagnēju. Gatavojot vīnu, tika pieļauts ilgstošs kontakts ar skābekli, kas veicināja vīna oksidēšanos un iznīcināja jebkādas svaiguma un spirgtuma pazīmes. Agrāk tā bija ierasta prakse, šādi gatavoja vīnus ne tikai Rvedā, bet arī citur Eiropā. Šis piemērs lieliski demonstrē, kā laika gaitā mainās cilvēka garšas uztvere. Mūsdienās vīna oksidācija tiek uzskatīta par kļūdu (ir tikai nedaudzi izņēmumi), un šādi vīni nebūtu savienojami ar mūsu izpratni par baudīšanu un baudu.

2006 Mania, Rueda Verdejo. Bodehas Felix Lorenzo Cachazo - vīndarītava, kas radījusi šo vīnu, ir godīgi ieturējusi vairuma mūsdienu Rvedas vīndaru stilu - vieglums, spirgtums, svaigums. Tas pilnībā izpilda misiju veldzēt saulainā vasaras pēcpusdienā.

Aromātā pārliecinošu virsroku ņem zaļš ābols. Labi līdzsvarots saldums, alkohols un spirdzinošs skābums. Līdzsvars gan nedaudz sašķobās, vīnam sasilstot, bet to var labot ar kādu pieejamu dzesētāju. Lejam glāzē nedaudz, lai varam baudīt vīna sniegto spirgtumu, nevis sildām glāzi, kamēr alkohola asums un smagnējums, vīnam sasilstot, ņem virsroku.

Svaigi dārzeņi, kas ir ienākušies mūsu dārzos, kļūs par labu papildinājumu Verdejo. Tie varētu būt ar vai bez mērcēm, bet labāk termiski neapstrādāti (svaigums + svaigums).

2007 Lagar de Cervera, Albarino. Rijas Baiksas vīna darīšanas apgabals Galisijā, kurā atrodas Lagar de Cervera vīndarītava un kurā gatavo vīnu no Albarino vīnogām (laikam izdevās sajaukt galvu!) ir izvietojies Spānijas ziemeļrietumos, pašā Atlantijas okeāna piekrastē pie Portugāles robežas. Varētu būt romantiska aina, bet kāds gan tur sakars ar vīna darīšanu un vīna kvalitāti? Jāsaka, vistiešākais! Atlantijas okeāna vēji nepārtraukti vēdina vīnogulājus, tādējādi kavējot kaitēkļu un slimību rašanos (kam gan patīk caurvējš?!). Tā rezultātā tiek iegūtas veselas, nebojātas ogas, kas ir viens no svarīgākajiem (iespējams pats svarīgākais) priekšnosacījumiem kvalitatīviem vīniem. Šī "vēdināšana" ir pietiekami būtisks moments vīna darīšanā. Turīgākie Kalifornijas vīndari Napas ielejā pirms 2001.gada 11.septembra notikumiem ar helikopteru palīdzību veica šo procedūru savos vīnogulājos!

Albarino - Rijas Baiksas svarīgākā vīnoga, kas pēdējos gados ir piedzīvojusi dramatisku popularitātes pieaugumu. Šis vīns sniedz eksotisku augļu piepildītu aromātu un dzīvīgu spirgtumu garšā. Ir pamatotas aizdomas, ka tas spēs apmierināt pat visprasīgāko gardēžu vēlmes, veidojot hrestomātisku saderību ar austerēm.

***

Mania

(alk.13%, cena veikalā Ls 7,10)

Lagar de Cervera

(alk.13%, cena veikalā Ls 12,90)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko