Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Sasildīt arbūzus

Uz Liepājas pusi, kur laba arbūzu raža un zobenzivij sava memoriālā istaba

Ja ieraugām trīs lēdijas, kas vecākas par gadiem sešdesmit, droši varam iet klāt un teikt — kundzes, kundzes, vienai no jums ir žultsakmeņi —, un mums, Harald, būs taisnība, jo žultsakmeņi sastopami ļoti bieži — Haraldam Burkovskim Latvijas Radio raidījumā par veselību jautri stāsta gastroenterologs Anatolijs Danilāns. Viņš runā nedaudz klusināti un mistiski, kā sūnu vecītis koka dobumā, tādējādi radot lielisku omu ceļošanai. Ārsts stāsta, ka izvairīties no žultsakmeņiem var, ēdot šķiedrvielām bagātus produktus. Tad jau virziens pareizs, jo braucam uz arbūzu lauku Medzē. Jā, Latvijā audzē arbūzus. Tam īsti netic arī mans ceļabiedrs Hamīds, kurš dzimis Irānā. Viņš Hāgā studē bioloģiju, tāpēc interesējas par Latvijas dabu, jo īpaši sēnēm. Esmu viņam apsolījusi arī ogas, jūru, kadiķus, Akmeņraga bāku ar varenu skatu un dzintarus (par tiem kādā no nākamajām TVIzklaidēm).

ZOBENZIVS

Kad piestājam mežmalā zilenēs un brūklenēs, fotogrāfs Uldis atrod divas bērzlapes un uzdāvina tuksneša zēnam. Viņš staro, cilā tās, ošņā un ieliek somā. Latvijas mežus viņš konsekventi dēvē par skaistiem džungļiem.

Iebraucam Ziemupē, kur pie jūras ir skaista baznīca un kadiķu audze. "Kadiķi šogad izskatās ļoti labi," saka Daina Vītola, Ziemupes kultūras nama vadītāja un gide. Ziemupes dabas liegums ir kā apūdeņota smilšu bļoda, kurā aug reti augi, piemēram, savvaļas orhidejas. Ziemupe ir bagāta ar vēl kādu notikumu — 2007.gada 12.augustā Austris un Jānis Mackusi jūrmalā atrada 37 kg smagu un 208 cm garu zobenzivi ar 70 cm garu pīķi. Šis notikums sacēla kājās mazo Ziemupi. Daina atceras, ka zvanījusi uz vairākām iestādēm, vaicājusi, ko darīt. Kāds ierēdnis solījies piebraukt pēc nedēļas. Nu ko, veikalā izkrāmēta aukstumvitrīna un ievietota zobenzivs. Sākumā zivs saldi smaržojusi pēc jūras. Ziemupnieki zivi ietinuši melnā plēvē, tikai zobens palicis ārā. Tādā izskatā zivi aizvizināja uz Rīgu, kur tapa mulāža, kas apskatāma Dabas muzejā. Ekspertīzē secināja, ka okeāna skaistule Baltijas jūrā atsitusies pret kaut ko cietu, apdullusi un nomirusi tikai krastā.

Arī ziemupnieki tika pie savas mulāžas, kuru novietoja kultūras namā. Noskrapst atslēga, paveras durvis, un ieraugu zivi. Biju iztēlojusies, ka zobenzivij ir sava memoriālā istaba, taču ir vēl lepnāk — uz skatuves! Ap zivi izvietotas fotogrāfijas no notikuma. Zālē apskatāmi attēli ar Ziemupi no putna lidojuma. "Ikdienā zāles sienas bija tukšas. Tā kā tūristi prasījās namā uz tualeti, izdomāju, ka jāpiedāvā arī kas apskatāms," Daina stāsta, ka sākusi veidot izstādes.

Ziemupē ir miers un savdabība. Te režisore Laila Pakalniņa uzņēmusi filmu Teodors, netālu top spa centrs Diāna, vietējā veikalā Dzintarjūra var nopirkt gardo Kazdangas sieru. Daina jūrmalā vēl nesen redzējusi roni, krabjus, mazas medūzas. Jūrā var zvejot butes, tikai jāsaņem licence. Plekstes vairs neesot tik lielas kā atejas vāks, taču gardas gan.

ĻOTI SALDI


Pirmoreiz Arājos biju pirms trim gadiem. Kā nogaršoju pirmo arbūza šķēli, tā apsolījos atgriezties. Uz lauka atkal spīd ovāli un apaļi strīpaiņi tumši zaļā un salātlapu maigā krāsā. "Šogad ir laba raža," teic saimniece Gunta un pēta, kurš arbūzs varētu būt gatavāks. Astītei jābūt sīciņai un izkaltušai, tas norāda, ka arbūzs vairs nepumpē ūdeni un nobriest.

Gunta griež arbūzu, tas plīst krakšķēdams, un pašķīst sula. Latvijas arbūzi ir daudz sulīgāki nekā ievestie un uzreiz gatavi ēšanai — vēsi, jo gulējuši zemē un ēnā, ko met zāle. Tā kā vasara bijusi saulaina, dzeltenvidus arbūzs ir ļoti salds. Hamīds tam piedēvē meloņu garšu. "Ļoti labs," viņš slavē arī sarkanvidus arbūzu un norāda uz dzeltenajām dzīsliņām mīkstumā. Tādas esot arbūzam, kas vēl var gatavināties. Irānas arbūzos dzīsliņu neesot, jo tur tās "izsilda saule".

Arbūzu audzēšanu Dambji aizsāka vairāk nekā pirms desmit gadiem. Audzēja dārzeņus un prieka pēc nopirka veikalā arbūzu sēklas. Šogad maijā uz lauka zem agroplēves iestādīti 3000 stādu, kas bija izaudzēti siltumnīcā no sēklām. Gan no pašu vāktajām, gan pirktajām. Šķirnes vairākas: Podarok Severu, Ogoņok, Sibirjok, Jellow Dolls un Arāju hibrīds. Mēslojat? Tikai saujiņu minerāļu. Tomēr tik vienkārša arbūzu audzēšana vis nav. Strīpaiņiem ir nelabvēļi: robus izgrauž ūdensžurkas, mežacūkas uzspēlē futbolu — kādu rītu saimnieks Rolands ieraudzījis arbūzu lauku izvandītu sarkanu. Kādu citu vasaru arbūzi peldējuši lietus ūdenī.

"Ik pa laikam šķiet, ka viņiem ir auksti," Gunta pārlaiž skatienu arbūzu laukam un sniedz man strīpaiņus. Atpakaļceļā tie bagāžniekā sāpīgi būkšķinās, tāpēc paņemu klēpī. Sasildīt.

***

Arbūzi Arājos

Medzes pagastā Liepājas rajonā Liepājas—Ventspils šosejas kreisajā pusē meklējiet autobusa pieturu Medze un griezieties pa kreisi šaurā sānceļā. Kilograms arbūza maksā Ls 0,50. Info 29498418 (Rolands Dambis). Arbūzi nopērkami arī Liepājas tirgū

Zobenzivs memoriālā istaba Ziemupes kultūras namā apskatāma, iepriekš piezvanot 29437166 (Daina Vītola)

Ziemupes luterāņu baznīca un kadiķu audze Vērgales pagastā. Jābrauc līdz Ziemupes centram un jāmeklē norāde Kaijas vai norāde Ziemupes baznīca

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko