Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Sasparojies un stājies pie plīts

Restorāna Vairāk saules šefpavārs Endijs Bērziņš pārsteidz ar negaidītu atziņu: "Pirms diviem trim gadiem apmeklētājus restorānos vienkārši "kāsa". Tagad esmu laimīgs, jo līdz ar krīzi restorānos atgriezusies kvalitāte, ēdienus atkal gatavo garšīgi un feini, kā mājās. Arī mēs par to domājam ik dienu - lai viss, ko ceļam galdā, ir ar jauku pēcgaršu." Dienas ēdienu lapai Endijs gatavo un ceļ galdā trīs vienkāršus un sātīgus ēdienus, piebilstot, ka sarežģītākais tajos ir sasparoties un ieņemt vietu pie plīts.

***

Dārzeņu izlase

Puķkāpostus un brokoļus sadala ziedkopās un blanšē ar karstu ūdeni.

Burkānus sagriež stienīšos, izvāra pusmīkstus, cukini sagriež stienīšos. Visus dārzeņus apcep sviestā, beigās var pievienot ķirštomātus, svaigas spinātu lapas, zaļos zirnīšus, visbeidzot - sāli un piparus pēc garšas.

***

Svaigu spinātu salāti ar bekonu un parmesana sieru

sausmaizītēm VAJADZĒS: (1 porcijai)Mīklai:200 g rupju rudzu miltu,200 g kviešu miltu, nedaudz eļļas vai ļoti mīksta sviesta, nedaudz sāls un ūdensSēklas:tirgū iegādājassezama, ķirbju, saulespuķu sēklas, ciedru riekstus utt.Miltus sajauc, mīklai jābūt tādai, lai to var izveltnēt 2 mm biezumā. Ar krūzi izspiež apļus un cep 200 grādos 3-4 min, kamēr maizītes kļūst kraukšķīgas. Atdzesē.Pirms pasniegšanas maizītes apsmērē ar sviestu vai kausēto sieru un katru maizīti iemērc sēkliņu mikslī, liekās sēklas nokrata.Salātiem un mērceiVAJADZĒS:150 g svaigu spinātu lapu3 šķēles auksti kūpināta bekonaSpinātu lapas saplūkā smalkāk, bekona šķēles apcep, kamēr tās kļūst kraukšķīgas.Mērcei sajauc graudu sinepes, olīveļļu, sāli un cukuru.Uz šķīvja liek spinātu lapas, virsū kārto bekona šķēles, pārkaisa ar sarīvētu parmesana sieru, pārlej ar sinepju mērci. Virsū liek sausmaizīti, dekorē ar ķirštomātiņiem.

***

Ābolu tiramisu

Ābolu masai VAJADZĒS (6 porcijām):3 lielus ābolus150 g cukura150 g baltvīna100 g grauzdētu mandeļu100 g cepumus Dāmu pirkstiņimazliet kanēļaĀbolus nomizo, sagriež gabaliņos. Katliņā ieber cukuru, kausē līdz karameļu krāsai, pievieno baltvīnu, visu maigi vāra, līdz cukurs izkūst, pievieno ābolus, sautē, līdz tie sāk kļūt mīksti. Tad virumu noņem, pievieno kanēli un sasmalcinātas grauzdētas mandeles. Atdzesē.

Krēma pagatavošana300 g saldā krējuma sakuļ ar 30 g cukura, kamēr tas sāk sabiezēt, tad pievieno 125 g svaigā maskarpones siera (lai būtu lētāk, to var aizstāt ar jebkuru citu svaigo sieru) un 30 g olu liķiera. Visu sakuļ līdz biezai konsistencei. Nepārkuliet!Sagatavo kafiju: lielā krūzē (150 ml) ar vārošu ūdeni aplej 50 g šķīstošās kafijas. Pievieno 25 g kafijas liķiera, atdzesē.

Tiramisu pagatavošanaSešos deserta trauciņos kārtu kārtām liek cepumus, apslaka ar kafiju, virsū liek krēmu, atkal cepumus, kafiju, tad ābolu masu un visbeidzot krēmu.Desertu var lietot jau pēc divām stundām, bet tas labi uzglabājas divas dienas + 4 līdz + 6 grādu temperatūrā un ar katru stundu kļūst garšīgāks.Pirms pasniegšanas desertam pārkaisa nedaudz kakao pulvera, lai uz mēles būtu jaušams tīkams rūgtumiņš.

***

Maltās gaļas strūdelemīklas mētelītī

Gaļas masai VAJADZĒS: (4 porcijām)250 g liellopu maltās gaļas,250 g cūkas maltās gaļas,1 sīpolu, 20 g pētersīļu,1 olu, 50 g rīvmaizes,200 g šampinjonus,pēc garšas sāli un svaigi maltus piparusGaļu sajauc, pieliek kubiņos smalki sagrieztu sīpolu, sakapātus pētersīļus un olu, garšvielas, rīvmaizi. Visu kārtīgi samīca. Ja masa liekas par sausu, pielej nedaudz ūdens, bet jābūt uzmanīgiem - ja masa būs par šķidru, rulete izšķīdīs. Beigās masā iejauc rupji sagrieztus šampinjonus. Veikalā nopirkto kārtaino mīklu izveltnē (vai nopērk jau izveltnētas plāksnītes), sadala divās daļās. Uz vienas daļas vidū liek sagatavoto gaļas masu, pāri - otru mīklas daļu un kārtīgi saspiež ap gaļas masu. Liek sakarsētā cepeškrāsnī 160 grādos, cep 50 min. Tad strūdeli apsmērē ar olu un cep vēl 20 min. Strūdeles gatavību pārbauda, iedurot tajā iesmiņu - ja laukā tek asiņaina sula, turpina vēl cept aptuveni 10 min. Endijs uzsver: cepeškrāsnis mēdz būt dažādas, ar atšķirīgu siltuma atdevi, tāpēc katram pašam jāzina, kas un cik ilgi cepas.

Pasniedz ar dārzeņu izlasi.

***

Mocarellas mērce

VAJADZĒS:50 g sviesta200 g piena100 g vistas buljona200 g saldā krējuma100 g salātu mocarellas100 g kausētā siera Dzintarssāli, baltos piparus, miltusSakarsētā dziļā pannā izkausē sviestu, tajā apcep miltus, pakāpeniski pievieno buljonu, pienu un saldo krējumu. Verdošā masā iemet smalki sagrieztus mocarellas kubiņus un kausēto sieru, maisa, kamēr tie izkūst.Pasniedzot strūdeli, uz šķīvja kārto arī dārzeņus, visu pārlej ar mērci un dekorē ar zaļumiem vai dīgstiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko