Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Savējie sapratīs

Nevienam neesmu slēpis savu skepsi par atsevišķu gruzīnu vīndaru un Gruzijas vīnu entuziastu stāstiem par "neticamajiem", "fantastiskajiem" "grāvējiem" - čempioniem visās izstādēs. Gruzijas vīni var būt sausi. Var būt saldi. Labākie sausie spēj pārsteigt jebkuru patiesu vīnu sapratēju un mīlētāju. Saldie nespēj neko.

Var saprast ražotāja lepnumu par savu ražojumu, bet neprātīgās Gruzijas vīnu cenas mūsu veikalu plauktos, proti, padsmit latu par vidējas kvalitātes dzērienu, pēdējā desmitgadē citādi kā par mērīšanos nosaukt mēle neceļas.

Tbilvino pa debesīm pēc zvaigznēm negrābstās un pasaules iekarošanas plānus prezentācijās iekļauj piesardzīgi. Cik man zināms, viņi godīgi un mierīgi dara savu darbu, gadu no gada uzlabojot savas produkcijas kvalitāti, kas mums - dzērējiem - ir tikai vienīgi priecējoša ziņa. Un, kas vissvarīgākais, par savu produktu prasa adekvātu cenu.

Vīns ir koši zeltaini dzeltens, dzidrs un skaists. Aromāts nesagatavotu lietotāju var samulsināt ar neatpazīstamām smaržu niansēm, kas jaucas ar visiem saprotamajām zaļu ābolu, gatavu tropu augļu un dažādu ziedu smaržām. Un tas ir tikai loģiski, ka mulsina, jo Rkatsiteli un Mtsvane vīnogām, no kurām ir ražots šis vīns, tuvus līdziniekus atrast ir pagrūti. Aromātā nedaudz vaniļas un grauzdētas maizes. Vistuvākais stila radinieks varētu būt sauss jaunās pasaules rīslings - neuzbāzīgas zaļas un garšvielainas smaržas akcentēts vīnogu skābums. Garša atmiņā atsauc zāļu tējas, zaļas zemenes, bumbierus un riekstus.

Par spīti spilgtajam skābumam, gruzīni iesaka šo vīnu pasniegt ne pārāk atdzesētu - ap +14 grādiem.

Jādzer jauns, jo tieši šāds Cinandali ir visinteresantākais. Pateicoties skābumam, šis vīns lieliski kalpos kā aperitīvs, ja ar aperitīvu saprotam apetītes rosinātāju. Sieri. Jocīgi, bet, neskatoties uz skābumu, Cinandali netiek galā ar sāļajiem brinzveidīgajiem sieriem. Labi saskanēs ar zivi, cienīgi turēsies pretī salātiem, kas aizdarīti ar eļļas-etiķa mērci.

Reta oga spēj dot tik tumši sarkanu vīnu. Saperavi, ja nemaldos, ir vienīgā vīnoga, kurai sarkans ir arī ogas mīkstums. Jauns un sprigans vīns. Pārāk jauns. Tāds drusku nesavākts. Smarža tumša un piepildīta - mitra zeme, kanēlis, sojas mērce, zilās plūmes. Uz mēles pārsteidz smags tanīna vesera trieciens pa garšas receptoriem un skābums, protams. Melno plūmju interesantums saglabājas arī pēcgaršā. Kaut arī ir ar baudu dzerams jau šobrīd, vislabāko kondīciju sasniegs nākamajā vasarā. Vīns, kuru vislabāk sapratīs gaļēdāji. Spēcīgā garša un izteiktā tekstūra diktē savus noteikumus. Sirsnīgi, vienkārši, zemnieciski sildoši - spēcinoši, ziemīgi gaļas un dārzeņu ēdieni.

Atsevišķiem gruzīnu vīniem ir vēl kāda, tikai Padomju Savienībā dzīvojuša cilvēka prātam aptverama īpatnība - gada skaitlim uz etiķetes ir visai aptuvens, lai neteiktu nekāds, sakars ar reālo vīna izgatavošanas gadu. Gruzīna loģika ir nesatricināma - ja reiz 2005.gada etiķetes ir saražotas, nav nekāda pamata tās mest ārā - jāizlieto. Bet ražošanas datumu ar mazu violetu zīmodziņu var uzspiest uz aizmugures etiķetes. Un vēl kas. Tad, kad meklēsiet šos vīnus veikalā, droši lūkojieties pēc visneglītākās pudeles. Tās būs īstās.

Vai jūs zināt, kā taisa tkemali? Nezināt? Nūū.....

***

Cinandalicena veikalā apmēram Ls 4

Saperavi cena veikalā apmēram Ls 5

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko