Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Sieviete vada bēdīgi slaveno Pārlielupes cietumu

Ar Pārlielupes cietuma jauno priekšnieci Ludmilu Zaporožecu tikos 101.dienā, skaitot no 2008.gada 14.janvāra, kad viņa stājās savā jaunajā amatā. Jelgavā todien cietumā bija sasaukta ikmēneša administratīvā komisija, kas izskata notiesāto iesniegumus par pārcelšanu augstākā režīma pakāpē. Augstāka pakāpe - tas nozīmē biežākas tikšanās ar tuviniekiem, vairāk pienesumu, lielāka summa tēriņiem un citi, it kā sīki, labumi.

Nelielo cietuma zāli, kas atrodas dzīvojamā zonā, bija piepildījuši pakavveidā salikti galdi. Pie tiem sēdēja vairāk nekā 10 cilvēku - vienību priekšnieki, prokurors, probācijas dienesta pārstāvji un pat no Rīgas atbraukušais Ieslodzījumu vietu pārvaldes priekšnieka vietnieks. Tiesā lietas izskata krietni šaurākā lokā. Pakava loka vidū klusējot sēdēja cietuma priekšniece. Viņa, protams, sekoja visam līdzi, taču izskatījās, ka šī nav tā vieta, kur viņa uzsvērs savu vārdu. Izskatāmo lietu daudz, mapes diez vai saietu vairākos portfeļos, tādēļ palīgā ņemts ieplīsis piecdesmitlitrīgais polietilēna maiss. Jautājums "jā" vai "nē" pārcelšanai augstākā pakāpē tiek izlemts, atklāti balsojot. Ar vienu otru ieslodzīto saruna ilgst minūti pusotru. Ja pārkāpumu nav, cilvēks strādā šūšanas cehā vai kādos sabiedriskos darbos, jautājumu nav. Viens no pēdējiem zālē ienāca gadus 25 vecs puisis. Īsa, bet kopta frizūra, izgludināts pletkrekls. Dažos teikumos viņš tika raksturots kā strādīgs sabiedriskos darbos, tostarp arī tualetes tīrīšanā, ļoti pozitīva psihologa atsauksme. Taču dokumentos fiksēts viens režīma pārkāpums. Proti, viņš no ēdnīcas uz dzīvojamo bloku esot nesis siļķi. Puisis, tikko manāmi pasmaidot, paskaidro, ka toreiz daudzi tās siļķes nesuši, taču viņš vienīgais pieķerts. Incidents beidzies bez soda, tomēr administratīvās komisijas dienā tas uzpeldēja. Kāds no priekšniekiem vēl uzjautā, kā garšoja siļķe, un galu galā rimti smaida ne tikai notiesātais. Puisis saņēma augstāku pakāpi. Siļķi nesa autoritātei


Kad pēc sēdes sarunā ar Ludmilu Zaporožecu ieminos par šo nieka siļķi, viņa ir nopietna: "Viņš jau nenesa to siļķi sev, bet kādai no cietuma autoritātēm, kas vakariņu laikā gulēja gultā vai savā nodabā izklaidējās." Jaunajos modernajos igauņu cietumos Tartu un Vīlandē tas nebūtu iespējams. Tur notiesātie dzīvo mazās kamerās divatā. Tādā situācijā nevajadzētu būt nevienam, kuram jāklausa autoritātes. Labi apstākļi personības rehabilitācijai un medicīniskajai aprūpei. Pārlielupes tāpat kā Šķirotavas un daudzos citos Latvijas cietumos vienkopus vienā korpusā mitinās ap simt ieslodzīto - gan tie, kuri izdara pārkāpumus, gan tie, kuri cenšas laboties. Režīma pakāpei šeit nav nozīmes. Kontrole? Protams, arī naktī gultās galviņas tiek pārskaitītas. Tomēr iekšējā kārtībā daudz nosaka kriminālie. Cietums kopš tā uzbūvēšanas pirmajā pēckara desmitgadē nav kapitāli remontēts, kur nu vēl modernizēts.


Domas par atjauninātu, uzlabotu cietumu sistēmu Tieslietu ministrijā tiek ģenerētas jau gadiem, tikai līdz šim tai pietrūcis naudas. 2.aprīlī, kad ministrs Gaidis Bērziņš sasauca kārtējo preses konferenci, par Pārlielupes cietumu tika pateikts viskonkrētāk - to likvidēs pirmo, turklāt ieslodzīto pārvešana uz citiem cietumiem sāksies vēl šī gada beigās. Janvārī, kā atceras L.Zaporožeca, pārvaldē tika runāts, ka Pārlielupes cietums būs vajadzīgs kādus piecus gadus. "Man šķiet, ka par manu karjeru vīrieši ir sprieduši tā: "Ak, tu gribi kļūt par cietuma priekšnieci? Tad ņem pašu sliktāko,"" smaidot saka Ludmila. Neziņa par turpmāko darbu, "sēdēšana uz čemodāniem" nomāc arī 150 Pārlielupes cietuma darbinieku. Tā traucē arī uzņēmējiem, kas pērnvasar Pārlielupes cietumā atvēra šūšanas cehu. Tas paplašinās un nu jau nodarbina vairāk nekā 50 strādnieku. Sāpīgi arī, ja steidzami nāktos izbeigt ieslodzīto mācības pēc pamatskolas programmas.


"Doma par drīzu Pārlielupes cietuma slēgšanu, manuprāt, saistīta ar ekonomisko krīzi, inflāciju. Ja Latvijā 15 cietumu vietā būs 14, vajadzēs samazināties valsts izdevumiem. Tikai šaubos, vai viss līdz galam izdomāts. Pārlielupes cietumniekus nevar pārvietot uz Centrālcietumu, jo tas ir izmeklēšanas cietums, kur nav darba zonas, skolas un sociālās rehabilitācijas iespēju," domīgi saka L.Zaporožeca.

Jaunība Centrālcietumā


Centrālcietumu pulkvede pazīst ļoti labi. Viņas pirmā darbavieta, kur pagājuši 15 gadu. Centrālcietumā kolēģu vidū Ludmila satika arī savu dzīvesdraugu Borisu, kurš vēl tagad tur strādā par cietuma priekšnieka palīgu. Var teikt, ka Centālcietuma drūmajos korpusos, strādājot ar arestētajiem nepilngadīgajiem, Ludmila iznēsāja Zaporožecu ģimenes jauno paaudzi - Andreju un Aļonu, kas nu jau izglītoti, patstāvīgi cilvēki. Aļona iet vecāku pēdās, strādā policijā.


Kopš bērnības gan neviens par cietuma priekšnieka amatu, šķiet, nesapņo. Dzīvojot Rīgā, netālu no Ziedoņdārza, Ludmila pat nebija ievērojusi, ka tāds Centrālcietums kā arī Matīsa cietums netālu vien ir. Mazās Matīsa ielas galā, kas atduras pret betona un dzeloņdrāšu sētu, viņa nonāca, kad 1976.gadā noskaidroja, ka te ir vajadzīga lietvede. Atnākot uz jauno darba vietu, Ludmila licies jocīgi, kāpēc te tik daudz restu un slēdzeņu? Taču, kad meitenei paskaidroja, ka šeit ar apsūdzētajiem strādā izmeklētāji, prokurori, advokāti, viņa nolēmusi, ka šī darba vieta viņai der. Pēc gada Ludmila tika juristos un vēlāk viņa ieguva augstāko izglītību. Patlaban tālākā karjeras perspektīva L.Zaporožecai nav īsti skaidra. Ja valdība nolems Pārlielupes cietumu likvidēt, tad būs stipri jāpacenšas, lai tas notiktu ar mazām sāpēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko