Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Sifiliss. Prezervatīvs var nelīdzēt

Salīdzinot ar 2008.gada pirmo pusi, šogad ar sifilisu inficēto cilvēku skaits Latvijā trīskāršojies. Pagājušā gada pirmajos piecos mēnešos tika reģistrēti 24 saslimšanas gadījumi. Šāgada statistika liecina, ka līdz 18.jūnijam jau notikuši 88 inficēšanās gadījumi. Visvairāk inficēto (37) ir Rīgā. Sabiedrības veselības aģentūras analītiķe Violeta Mavčutko stāsta, kā izvairīties no inficēšanās ar sifilisu un kādas ir tā pirmās pazīmes.

Kā var skaidrot šogad strauji pieaugušo inficēšanos ar sifilisu — vai viens no iemesliem ir krīze valstī un dzīves līmeņa pazemināšanās?


Mēs uztraucamies, ka šogad daudz "svaiga" sifilisa, tāda, kuru cilvēks ieguvis nesen un var aplipināt arī citus. Ja sifiliss izslimots pirms kāda laika, tas nav bīstams citiem cilvēkiem, jo vairs nav iespējams inficēties. Taču šāgada statistika man liek teikt: ja jums parādījusies kāda čūliņa uz ķermeņa (lūpām, mēles, krūtīm, dzimumorgānu apvidū — A.B.-R.), noteikti griezieties pie dermatovenerologa!

Vai sifilisu iespējams izārstēt pilnībā?


Tas atkarīgs no stadijas, kurā slimību sāk ārstēt. Jo ātrāk, jo rezultāts veiksmīgāks. Pirmkārt, jāsaprot, ka sifiliss nevar rasties, ja attiecības ir monogāmas, starp diviem cilvēkiem. Ja ir sifiliss, tas nozīmē, ka attiecībās iesaistītas vismaz trīs personas.

Cilvēks, kurš ir uzticīgs vienam partnerim, pat iedomāties nevar, ka viņu varētu skart sifiliss. Kādas ir pirmās pazīmes?

Pirmā parādās čūla — cietais šankrs, kas nesāp un neniez. Sievietes ir jutīgākas, viņas varbūt kaut ko sajūt ātrāk. Čūla parādās tajā ķermeņa vietā, kur bijusi saskare ar cilvēku, kuram ir sifiliss.

Vai tas nozīmē, ka ar sifilisu var saslimt arī jauns cilvēks, ballītē tikai skūpstoties?

Jā, tas ir iespējams.

Vai bez čūlas ir vēl kādas pazīmes? Čūla vienā brīdī izzūd. Cilvēks jūtas vesels. Nav nekādu simptomu. Pēc nedēļas var parādīties palielināti limfmezgli inficētās ķermeņa vietas rajonā. Tie nesāp, tātad netraucē, un cilvēks bieži to pat nepamana.

Diemžēl jāsaka, ka slimību sākuma stadijā konstatēt ļoti grūti. Otrā slimības stadija sākas pēc 4—6 nedēļām. Var parādīties izsitumi uz ķermeņa, mēles, plaukstām. Tie netraucē, cilvēks var padomāt, ka viņam ir alerģija. Cilvēki mūsdienās jūtas izglītoti par seksuāli transmisīvo slimību risku — viņi lieto prezervatīvu seksa laikā un domā, ka ar to ir pasargāti. Taču tur, kur prezervatīvs beidzas (domāts, piemēram, pie dzimumlocekļa pamatnes —? A.B.-R.), rodas sifilisa čūla (jo šai neaizsargātajai vietai ar inficēto partneri bijusi saskare — A.B.-R.).

Tas liek secināt, ka sifilisu un citas seksuāli transmisīvās slimības (STS) var dabūt arī publiskajā (piemēram, darbavietas) tualetē?

Publiskajā tualetē uz poda apsēsties nekādā gadījumā nedrīkst! Teorētiski pastāv iespēja inficēties arī, lietojot vienu dvieli un glāzīti.

Vai ar sifilisu var inficēties arī, tikai runājoties ar slimo cilvēku?

Nē, jo tā nav pilieninfekcija.

Kas notiek, ja sifilisu pirmajā otrajā stadijā neārstē?

Iestājas smagas sekas. Slimība progresē, skarot kaulus, sirdi. Var parādīties nervu sistēmas, psihes traucējumi — to sauc par neirosifilisu. 2008.gadā Latvijā reģistrēti 11 neirosifilisa gadījumi. Vienkārši sakot, cilvēks zaudē prātu. Neārstējot sifilisu sākuma stadijās, izmaiņas veselībā ir neatgriezeniskas

Kā sifilisu ārstē?

Sifilisu ārstē tikai dermatovenerologi. Ārstēšanā tiek izmantotas antibiotikas. Pacientus ārstē ambulatori. Viņi saņem injekciju un var doties mājās! Injekcija atkarībā no stadijas, jāveic vienu reizi nedēļā 3—6 nedēļas pēc kārtas. Cilvēkam pat nav jākavē darbs.

Vai tiek ievērota konfidencialitāte?

Obligāti! Par to nav jābaidās. Par pacienta STS neuzzina pat viņa ģimenes ārsts, ja vien cilvēks pats nevēlas to savam ārstam izstāstīt. Statistikā ar STS inficētie cilvēki tiek iekļauti ar noteiktu kodu. Tas nozīmē, ka vārdu, uzvārdu neuzzina ne statistiķis, ne kaimiņu rajona ārsti. Jāpiebilst, ka sifilisa ārstēšana notiek uz pacienta rēķina (vizīte pie speciālista Ls 5, viena injekcija Ls 4—11).

Vēršoties pie dermatovenerologa, nevajag nosūtījumu no ģimenes ārsta.

Vai pēc sifilisa izārstēšanas cilvēkam var būt pēcnācēji, turklāt bez ietekmes uz jaunās paaudzes veselību?

Ja STS ārstēts sākuma stadijās, tad tas ir iespējams. Stājoties grūtniecības uzskaitē, kā arī pirms dzemdībām sievietei tiek vaicāts, vai viņa nav slimojusi ar STS.

Vai šo informāciju atklāt ir tik svarīgi? Sievietei varbūt ir neērti, un viņa nevēlas atklāt, ka reiz ārstējusi venērisko slimību?

Varat teikt vai neteikt, bet asinsainā viss būs redzams. Pacienta asinīs mūžīgi antivielas. Redz gan tikai, ka izslimots sifiliss un ja ir AIDS. Gonoreju, hlamidiozi neredz, ja neveic speciālo analīzi imunitātei. Ja šādu analīzi veic, ir redzams viss.

Vai Latvijā ir daudz mazuļu, kas piedzimst, inficējušies ar sifilisu?

Iedzimts sifiliss šogad ir vienam bērnam. Tas nav maz. Tas ir pat ļoti slikts rādītājs. Tas nozīmē, ka pašlaik valstī aktīvi notiek inficēšanās ar sifilisu. Pagājušajā gadā, piemēram, bija viens iedzimtā sifilisa gadījums. Ģimenē slimoja tēvs, māte, un, protams, bērns piedzima ar šo infekciju.

Vai Latvijā ir statistika par STS, tai skaitā sifilisa, izplatības līmeni saistībā ar seksuālo orientāciju?

Pēc statistikas, piemēram, Zviedrijā ir augsts sifilisa procents homoseksuālo vīriešu vidū. Latvijā to identificēt ir problēma, jo cilvēki nelabprāt atklāj savu seksuālo orientāciju.

Top komentāri

Ļenis
Ļ
Es ar vācijā noķēru savā laikā. Vienkārši sagāju sviestā un pārņēmu varu kRIEVIJĀ.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko