Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Siltā laika dēļ sākušas izlidot bites

Netipiski siltās ziemas dēļ vairāku Latvijas biškopju saimēs novērota bišu izlidošana, kas apdraudot to pārziemošanu, ziņo portāls _bauskasdzive.lv_.

Bauskas Dzīves aptaujātie bitenieki lielas problēmas nesaskata. Svarīgāk esot stropus nepārsiltināt un nodrošināt labu ventilāciju.

"Tas, ka bites sākušas izlidot, nav nekas neparasts. Kad nebūs silti, tās vairs tā nedarīs. Zīlītes gaida un noķer kādu, bet tā tas ir katru gadu. Bites pielāgosies," sacīja Bauskas novada Īslīces pagasta zemnieku saimniecības Užiņi saimnieks Oskars Spalis. Bišu mājiņas nedrīkstot būt nopakotas, jābūt ventilācijai. Lielākais kaitētājs ir mitrums, nevis aukstums.

Ja par siltu, jāpieceļ spilvens uz laiku, lai atvēsinās, skaidro Vecumnieku novada Valles pagasta zemnieku saimniecības Ībēni saimnieks Jānis Radziņš. Bišu mājiņā var uzlikt plānāku spilvenu, nelielu salmu kārtu vai sagrieztu niedru plānu spilventiņu. Pašlaik ir tādi laika apstākļi kā ierasti martā, taču ir tikai janvāris.

"Ja ir silts laiks, bites sāk domāt, ka ir atnācis pavasaris, un var sākt perot (māte sāk dēt oliņas - red.). Ja tad uznāk sals, saime aiziet bojā," rezumēja Juris Korņenkovs, Bauskas novada Brunavas pagasta saimniecības Ceriņi īpašnieks.

O. Spalis novērojis, ka pašlaik modē ir griķu medus. Bitenieka izpratnē, tas esot rūgts. Cilvēki izvēlas dažādu medu - liepziedu, viršu, pārliecinājies J. Korņenkovs. Ļoti daudzi izglītojoties un pieprasot bišu maizi un ziedputekšņus. Šie produkti stiprina imunitāti. Savukārt J. Radziņam pircēji vairāk pieprasa atsildītu medu, proti, mīkstas konsistences. Klienti bieži vēlas iegādāties viršu medu. Tas skaitās viens no vērtīgākajiem, jo vissarežģītāk iegūstams. Par to liecina arī augstāka cena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko